Dziedzictwo posłańca

- fantasy, science fiction
- Cykl Demoniczny (tom 3.5)
- Messenger's Legacy
- 2018-08-22
- 2018-08-22
- 2014-11-01
- Marcin Mortka
Briar miał tylko 6 lat, gdy został na świecie zupełnie sam. Ogień zabrał mu rodzinę, majątek i absolutnie wszystko, co znał. Jako krasjański mieszaniec został odrzucony przez mieszkańców Zielonych Krain. Pozostawiony pośród nocy mógł liczyć tylko na to, czego przez kilka krótkich lat nauczył go jego ojciec, Sharum Relan. W dramatycznej sytuacji pojawia się jednak niespodziewany obrońca.
Stary przyjeciel Relana, posłaniec Ragen, postanowił po wielu latach odejść ze służby i zająć się rodziną. Jednak gdy dowiaduje się o zaginięciu Briara, ponownie rusza na szlak, by odnaleźć syna starego przyjeciela i sprowadzić go w bezpieczne miejsce.
Rodzinna tragedia okazuje się początkiem niezwykłej ścieżki, którą Everam w swej mądrości przeznaczył niepozornemu chłopcu.
Poznaj historię jednego z najbardziej tajemniczych i nietuzinkowych bohaterów Cyklu Demonicznego.
Kup Dziedzictwo posłańca w ulubionej księgarni
Oceny książki Dziedzictwo posłańca
3037 użytkowników ma tytuł Dziedzictwo posłańca na półkach głównych- Przeczytane 1 683
- Chcę przeczytać 1 323
- Fantastyka 45
- 2019 34
- Fantasy 32
- 2018 22
Tagi i tematy do książki Dziedzictwo posłańca
Cytaty z książki Dziedzictwo posłańca
Odwaga polega na tym, że człowiek się boi, a mimo to zachowuje rozsądek i przytomność.
Rozpieszczając nasze dzieci, w niczym im nie pomagamy.

OPINIE i DYSKUSJE o książce Dziedzictwo posłańca
Dobry zbiór opowiadań, rozbudowujący uniwersum Malowanego Człowieka - ale też niestety bez szału. Poleciłbym tylko największym fanom Bretta, bo rozwija wątki pobocznych postaci i nie jest kluczowe dla czytelnika.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toEmocje surowe, tempo dobre, a klimat nie daje oddechu.
Emocje surowe, tempo dobre, a klimat nie daje oddechu.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKolejny zbiór opowiadań, dostajemy tutaj w jednej części historie Briara i Ragena, w drugiej Celii i potoku Tibbeta. O ile pierwsza jest ciekawa, druga zapycha historie.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toW porządku dodatek do całej serii, ale chyba jestem większą fanką tego, co się dzieje w głównych wątkach. Była okej i nic więcej.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPrzyjemny przerywnik od historii Arlena i Jardira.
Przyjemny przerywnik od historii Arlena i Jardira.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toE-book "Dziedzictwo posłańca" (nr ISBN 9788379643455) zawiera, oprócz opowiadania tytułowego, również opowiadania "Święto w Potoku Tibbeta" oraz "Selia zwana Wyschniętą". Wszystkie 3 są świetne i powinny się spodobać każdemu fanowi cyklu. Pierwsze dwa powstały pomiędzy 3 a 4 tomem a "Selia" już po zakończeniu cyklu. Polecam więc przeczytać je w tych właśnie miejscach.
E-book "Dziedzictwo posłańca" (nr ISBN 9788379643455) zawiera, oprócz opowiadania tytułowego, również opowiadania "Święto w Potoku Tibbeta" oraz "Selia zwana Wyschniętą". Wszystkie 3 są świetne i powinny się spodobać każdemu fanowi cyklu. Pierwsze dwa powstały pomiędzy 3 a 4 tomem a "Selia" już po zakończeniu cyklu. Polecam więc przeczytać je w tych właśnie...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTrzy opowiadania rozgrywajace sie w swiecie Cyklu Demonicznego.
"Dziedzictwo poslanca" najlepsze z calej trojki, przybliza dziecinstwo oraz tragiczne wypadki jakie spotkaly Briara, postac, ktora pojawia sie w powiesci "Tron z czaszek". Po tym opowiadaniu nabralem ogromnej ochoty na powrot do calego uniwersum i przecie raz jeszcze wszystkiego co spotyka bohaterow tego cyklu.
"Swieto w Potoku Tibbeta" kilkanascie stron retrospekcji z zycia Arlena i jego rodziny. Przywoluje wspomnienia, rodzi sentyment i nic poza tym.
"Selia zwana Wyschnieta" najdluzsze i najslabsze. Ile musial przejsc Arlen, zeby zmierzyc sie z Ksieciem Demonow. A tu, nie wiadomo skad, pojawia sie starsza babka odmlodzona magia wyssane z zabitych Otchlancow i szast prast! Po Ksieciu. Parafrazujac Kaliber 44 "Panie Brett idz Pan w uj z takim pomyslem"
Mozna przeczytac, chociaz wcale nie trzeba.
Trzy opowiadania rozgrywajace sie w swiecie Cyklu Demonicznego.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to"Dziedzictwo poslanca" najlepsze z calej trojki, przybliza dziecinstwo oraz tragiczne wypadki jakie spotkaly Briara, postac, ktora pojawia sie w powiesci "Tron z czaszek". Po tym opowiadaniu nabralem ogromnej ochoty na powrot do calego uniwersum i przecie raz jeszcze wszystkiego co spotyka bohaterow tego...
Nie rozumiem wielu rzeczy w tej książce.
Historia Briara była ciekawa i rozwiała kilka pytań zwiazanych z tą postacią. Pozostałe dwie natomiast zupełnie nic nie wnoszą. Szczególnie przy czytaniu ostatniej z nich miałam wrażenie, że oglądam słaby serial na Netflixie, którego najmniej znaczacym elementem jest fabuła.
I pomimo całej mojej sympatii do twórczości Breta uważam, że cykl demoniczny ma się świetnie bez tego dodatku. Osobiście odradzam sięgania po tę pozycję.
Nie rozumiem wielu rzeczy w tej książce.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPrzede wszystkim nie rozumiem dlaczego Rojer jest na okładce, skoro żadne z opowiadań o nim nie wspomina.
No cóż osoby, którym przypadł do gustu Cykl Demoniczny, raczej nie potrzebują dodatkowej zachęty, żeby wrócić do tego świata. Fajne, krótkie historie zarówno głównych, jak i pobocznych bohaterów. Polecam
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toZbiór dodatkowych opowiadań dziejących się w świecie Malowanego Człowieka. Najbardziej podobało mi się opowiadanie o Briarze i Selii. Sięgnęłam po tą książkę w trakcie czytania pierwszego tomu "Otchłani", żeby lepiej zrozumieć Briara. Fajnie się czytało, ale nie wnosi nic do głównej sagi, równie dobrze mogłam skończyć "Otchłań" i później się za to wziąć.