Sahara. Ocean ciszy

- albumy
- 2007-01-01
- 2007-01-01
Piękne, albumowe zdjęcia - impresje z Sahary, opatrzone poetyckim komentarzem T. Valko, arabistki, od lat zakochanej w Libii, autorki książek: Libia od kuchni i Życie codzienne w Trypolisie.
Sahara. Ocean ciszy to mały albumik złożony z pięknych zdjęć Sahary oraz dopasowanych do nich poetyckich wersów autorki. Na fotografiach widzimy tylko bohaterkę tej książki - Saharę. Beduini, ich wielbłądy czy odwiedzający pustynię Europejczycy stanowią w jej obliczu tylko niewiele znaczące detale. Autorka skupiła się na samej Saharze, która wbrew powszechnej opinii nie jest tylko bezmierną kupą piasku - ma do zaoferowania o wiele więcej.
Album zabiera nas w spacer po pustyni - jej wydmach, oazach, pokazuje jej różnorodność. Gdzieniegdzie piasek jest biały i sypki, gdzie indziej czerwony i żwirowaty. Tu i ówdzie spod ziemi wyrastają potężne skały czy ruiny opuszczonych budowli. W niektórych miejscach piasek zachował jeszcze wspomnienie niedawnego wędrowca. Gdzie indziej na Saharze znaleźć można pamiątki po znacznie odleglejszych czasach - naskalne rysunki świadczą o jej diametralnie różniącej się od teraźniejszości przeszłości. Wyryte w skałach rysunki żyraf, słoni, tygrysów... Na Saharze tętniło życie, choć i teraz wbrew pozorom nie jest ona krainą martwą...
Niewiele więcej da się o tej książce napisać - ze względu na jej albumowy i impresyjny charakter każdy powinien ją "przeżyć" sam, uruchamiając drzemiącą w każdym z nas tęsknotę za znalezieniem się w bezkresnym pustkowiu, gdzie można w spokoju oddać się refleksji czy też zbliżyć w pokorze do Boga.
Kup Sahara. Ocean ciszy w ulubionej księgarni
Oceny książki Sahara. Ocean ciszy
14 użytkowników ma tytuł Sahara. Ocean ciszy na półkach głównych- Chcę przeczytać 14
- Tanya Valko 2
- L. faktu 1