Arabskie opowieści 3. Historie prawdziwe

Okładka książki Arabskie opowieści 3. Historie prawdziwe autora Tanya Valko, 9788383524054
Okładka książki Arabskie opowieści 3. Historie prawdziwe
Tanya Valko Wydawnictwo: Prószyński i S-ka Cykl: Arabskie opowieści (tom 3) literatura obyczajowa, romans
literatura obyczajowa, romans
Arabskie opowieści (tom 3)
2024-10-17
2024-10-17

Kup Arabskie opowieści 3. Historie prawdziwe w ulubionej księgarnii

Oceny książki Arabskie opowieści 3. Historie prawdziwe

OPINIE i DYSKUSJE o książce Arabskie opowieści 3. Historie prawdziwe

Najlepsza z części. Fajnie się czyta chociaż denerwuje czasem brak chronologiaii.

Przeczytałam wszystkie 3 tomy pod wpływem arabakiej sagi. O ile losy Doroty i jej córek czytałam jednym tchem tak Arabakie opowieści mnie nie zachwyciły. Brak chronologi też nie pomógł. Nie mogę jednak powiedzieć, że jestem bardzo rozczarowana. Faktycznie można ale doszukać pierwowzorów niektórych postaci, ale sięgając po pierwszy to spodziewałam się więcej faktów i prawdziwej biografii a mniej beletrystyki.

Hejka Iskierki Książkowe 🔥

🌴 Tanya Valko ponownie zachwyciła mnie swoimi opowieściami o Arabii i stylem, w którym łączy literacką lekkość z reporterską precyzją. Kiedy zaczynałam czytać tą serię nie sądziłam, że będzie tak wciągająca! Każdą z trzech części jest trudno odłożyć, gdy już się zacznie czytać. Książka przypomina pamiętnik – szczery, pełen autentycznych emocji, miejscami niemal reporterski, a jednocześnie tak osobisty, że czułam się, jakbym towarzyszyła autorce w jej codziennych zmaganiach w Libii. Zwiedzałam ten kraj jej oczami i to było piękne doświadczenie, ale jednocześnie szokujące.
Najbardziej zszokowała mnie część poświęcona domom poprawczym dla kobiet i dzieci – miejscach, które jawią się niczym relikt z innej epoki. To fragmenty, które wstrząsają i zmuszają do refleksji nad kulturą, w której honor i tradycja przeważają nad człowieczeństwem. Autorka dzięki temu, że mieszkała na Bliskim Wschodzie, pokazała rzeczywistość i codzienność jej mieszkańców w sposób wciągający i przejmujący.
💭 To nie są tylko historie o przetrwaniu w trudnych warunkach, ale opowieści o odwadze, sile kobiet i pięknie, które w Libii kryje się w codziennych drobiazgach. Tanya Valko w sposób wręcz mistrzowski balansuje między brutalną rzeczywistością a fascynującą kulturą Orientu, której blask i mrok przeplatają się i tworzą nierozerwalną całość.
💭 Czytając tą serię i tą czesć, miałam wrażenie, że to coś więcej…niż tylko książka – to Libia widziana oczami kobiety przez pryzmat jej doświadczeń. Libia to piękny kraj, ale i brutalny, a Tanya Valko udowadnia, że nawet najbardziej brutalna rzeczywistość może być opisana z delikatnością i szacunkiem dla ludzi, których losy przybliża.
Jeśli szukacie książki, która jednocześnie zaskoczy, wzruszy i skłoni do refleksji, Arabskie opowieści 3 będą doskonałym wyborem.

Czekam z niecierpliwością na kolejną część – tym razem o Arabii Saudyjskiej! A Wy, Iskierki, macie ochotę poznać wszystkie przygody autorki?

Hejka Iskierki Książkowe 🔥

75 użytkowników ma tytuł Arabskie opowieści 3. Historie prawdziwe na półkach głównych
17 użytkowników ma tytuł Arabskie opowieści 3. Historie prawdziwe na półkach dodatkowych

Cytaty z książki Arabskie opowieści 3. Historie prawdziwe