Arabska klątwa

- literatura obyczajowa, romans
- Arabska saga (tom 16)
- 2025-05-20
- 2025-05-20
Ostatnia część „Orientalnej sagi” o rodzinie Salimich oraz Goldmanów i innych odważnych kobietach w odległych kulturowo krajach Orientu.
Dorota, główna bohaterka, starsza już, choć nadal bezkompromisowa, wraca ze swoją arcyciekawą historią. Czy spotka ją szczęście, czy wielka tragedia? Czy u jej boku nadal trwać będzie cudowny mąż, Saudyjczyk, doktor Aszraf al-Rida? Jak potoczą się losy Marysi, która po raz kolejny wraca do miłości swojego życia, Hamida Binladena? Czy będzie się nim dzielić ze swoją pozostającą w niepełnej świadomości siostrą Darią, której z całą bezwzględnością odebrała męża? A może Daria odzyska siły i zawalczy o swoje? Nadia Binladenówna, wyzwolona i niepokorna, to też niezłe ziółko. Czy obrończyni praw człowieka przestanie skupiać się wyłącznie na ratowaniu innych i pomyśli także o własnym szczęściu? W jakie kłopoty wplącze się tym razem i czy wyjdzie z nich suchą stopą? Dzięki Mabrukowi, byłemu mężowi Nadii, oraz jej bratu Adilowi Binladenowi dowiecie się, jak żyją geje w krajach Orientu.
Sytuacja na Bliskim Wschodzie się nie uspokaja, a wręcz zaognia – dzięki „Orientalnej sadze” możecie poznać tamtejszą codzienność i wyrobić sobie własną opinię na jej temat. Tę, jak i pozostałe pozycje serii można czytać samodzielnie, każda bowiem stanowi zamkniętą całość.
Kup Arabska klątwa w ulubionej księgarni
Oceny książki Arabska klątwa
- Idealna na prezent 1
- Egzemplarz w prezencie od wydawnictwa 1
- Recenzencka 2025 1

OPINIE i DYSKUSJE o książce Arabska klątwa
Jak dobrze że to już koniec. Cytując klasyka "trzeba wiedzieć kiedy ze sceny zejść". A tu zdecydowanie zejście jest zbyt późno. Głównych bohaterek jeszcze tylko w kosmosie nie było ( inni byli). No i oczywiście musiało być na fali czyli lgbt i aborcja why not. Fabuła dramat..... język masakra. Przeczytałam z przywiązani. Mam nadzieję że autorka dotrzyma słowa i to będzie ostatnia część.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toOstatnia część sagi o rodzinie Salimich oraz Goldmanów, którą można czytać bez znajomości poprzednich części. Ja od pierwszych stron wciągnęłam się w tą niezwykle barwną opowieść o sile kobiet w arabskim świecie. Seniorka rodu Dorota po raz kolejny musi zmierzyć się z trudnym wyzwaniem, jej syn i synowa giną w zamachu a ona bierze pod opiekę wnuka. Co przysparza jej wielu zmartwień, rezolutny malec wymaga ciągłej uwagi a filipińska niania niestety zawodzi. Córki bohaterki Maria i Daria również nie prowadzą nudnego życia a walka o mężczyznę kończy się tragicznie. Na kartach tej książki poznajemy świat zarówno arabskich elit jak i biedoty, bolączki i troski kobiet jak i mniejszości seksualnych. To niezwykle ciekawa i wciągająca opowieść o arabskim świecie, która nie pozwala się nudzić ani przez chwilę. Autorka w mistrzowski sposób prezentuje realia Orientu i łączy je z ciekawą fabułą. Polecam
Ostatnia część sagi o rodzinie Salimich oraz Goldmanów, którą można czytać bez znajomości poprzednich części. Ja od pierwszych stron wciągnęłam się w tą niezwykle barwną opowieść o sile kobiet w arabskim świecie. Seniorka rodu Dorota po raz kolejny musi zmierzyć się z trudnym wyzwaniem, jej syn i synowa giną w zamachu a ona bierze pod opiekę wnuka. Co przysparza jej wielu...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTutaj Dorota, seniorka rodu, postanawia adoptować swojego wnuka Dawida, po tym jak jej syn i niedoszła synowa zostają zamordowani. Jednak opieka nad takim małym dzieckiem nie należy do łatwych, o czym się szybko przekonała. A niania, która została, zatrudniona do opieki jest nie dość, że niewiele strasza od samego podopiecznego, to w dodatku zachowuje się podejrzanie. Kobieta wraz z mężem szybko się przekonują, że źle wybrali. Ale mają tyle szczęścia w nieszczęściu, że udaje im się szybko ją zastąpić nową opiekunką, bardziej dojrzałą i wydaje się, że także odpowiedzialną. Nie spodziewali się jednak jakich problemów przysporzy im ta gówniara, bo inaczej jej nazwać nie można.
Jejku, czytając tę książkę gdzieś z tyłu głowy ciągle przychodziło mi porównanie do "Mody na sukcesy". Pamiętacie ten serial, gdzie każdy z każdym, itp? To tu tak właśnie jest 😅. Jejku, ale te koligacje rodzinne były tutaj pokręcone, poplątane, zamieszane. Ale mimo wszystko można się łatwo połapać w historii, ponieważ na początku jest jakby streszczenie każdej wcześniej książki, więc bez znajomości poprzednich części, też śmiało możecie przeczytać tę książkę 🙂.
Ale koniec końców, jak zaczniecie czytać tę książkę, to mówię wam, nie oderwiecie się od niej dopóki nie skończycie, a to co po drodze zastaniecie wywołała w was różne, mieszane odczucia. Będzie przerażenie, zniesmaczenie, zadowolenie, ciekawość, niechęć. Noo musicie przeczytać tę książkę. Polecam nie tylko ja, ale także moja mama, która akurat przeczytała całą tę serię.
W książce na dole stron, gdzie było jakieś nieznane słowo, było wytłumaczenie. Ale w książce znajdziecie także taki ogólny słowniczek, ze wszystkimi pojęciami, jakie zostały wymienione w książce. Oprócz tego autorka przybliżyła nam historię dotyczącą Palestyny, Strefy Gazy, Królestwa Arabii Saudyjskiej, trochę o ich religii, geografii itp. Przedstawione zostały nam też Arabskie organizacje terrorystyczne.
To jest książka, która też uczy o tym co nam nieznane. Bardzo ciekawych rzeczy można się dowiedzieć na koniec 😊.
Tutaj Dorota, seniorka rodu, postanawia adoptować swojego wnuka Dawida, po tym jak jej syn i niedoszła synowa zostają zamordowani. Jednak opieka nad takim małym dzieckiem nie należy do łatwych, o czym się szybko przekonała. A niania, która została, zatrudniona do opieki jest nie dość, że niewiele strasza od samego podopiecznego, to w dodatku zachowuje się podejrzanie....
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toWidać , że p.Valko ma wiernych fanów bo przecież ta książka nie zasługuje na tak wysoką ocenę,pierwsze książki czytało się jednym tchem a te ostatnie to raczej z przyzwyczajenia i dobrze , że to ostatni tom bo widać , że brakuje tematu, książka kończy się w tak zagadkowy sposób , że może jeszcze jakiś tom będzie w przyszłości a wy jak myślicie?
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo to„…Dorosły człowiek niby powinien umieć poradzić sobie z traumą, ale ona wraca jak bumerang. Niezależnie od naszej woli czy prochów, którymi doktorzy nas faszerują…”.
Jak wiele musi przejść kobieta, by żyć i zawalczyć o swoje szczęście? Cytat, który otwiera książkę zaczerpnięty od Paulo Coelho staje się swoistą wskazówką. „…Człowiek musi przejść przez różne etapy, zanim wypełni swe przeznaczenie…”. Z drugiej strony poznajemy odważne kobiety z Bliskiego i Dalekiego Wschodu. Mężczyźni najpierw kochają, a potem robią się źli.
Poznajemy – celowo powtórzę to słowo- losy i uczucia. Czy rozumiemy? Moim zdaniem powieść jest idealna dla osób ciekawych i odległych krajów oraz odmiennych kultur.
Autorką książki jest Tanya Valko. To pseudonim absolwentki Uniwersytetu Jagiellońskiego. Była nauczycielką w Szkole Polskiej w Libii, a następnie przez prawie 20 lat asystentką ambasadorów RP. Mieszkała w Libii, Arabii Saudyjskiej i w Indonezji. Po ponad 25 latach na obczyźnie w 2018 roku zostawiła za sobą życie dyplomatyczne i wróciła do Polski.
Nie możemy tego pominąć, ale w życiu kobiety nie każdy dzień jest piękny. Rozpacz przeplata się z radością, a czasami dramatyczna sytuacja łączy się z poczuciem humoru. Nie każdy jest dobry i zły. Tylko czy w tym odległym świecie jest miejsce na różne odcienie szarości?
Kobiety nie mają zbyt wiele do powiedzenia. Nikab, czyli muzułmańska zasłona twarzy kobiet, która odsłania oczy, ale szczelnie zakrywa wszystko. Kiedy kobieta wylewa „strumień łez”? Wendeta ( łac. vendetta),czyli krwawa zemsta istnieje naprawdę.
Przeczytamy o kobietach:
- zapłakanych
- zgwałconych
- zmuszanych do aranżowanego zamążpójścia
- mających dużo obowiązków domowych
- i zabrzmi dość brutalnie – „rozmnażania się, jak króliki”, które odbija się znacząco na zdrowiu kobiet. Organizm kobiety po kilku ciężkich porodach jest bardzo osłabiony.
Arabskie niewiasty, to najbardziej skryte i tajemnicze istoty na ziemi. Podkreślone zostaje, że arabscy mężczyźni to plotkarze. Gdzie ta dziecięca wesołość, beztroska i wymagany porządek …?
Pewne decyzje napawają optymizmem. Na czym polega więc uczciwe traktowanie? Samira np. jest przeciwieństwem swojej szwagierki. Oddaje się pracy zawodowej. Jest typową lekarką z powołania. Saudyjczyk rodzi się muzułmaninem i muzułmaninem umiera. Zapamiętajmy to.
Samotna niewiasta jest dziwnie odbierana. Kiedy kobieta zakłada kolczyki i kokieteryjnie się przegląda w lustrze jej mina jest inna. Młodzi, którzy się kochają potrzebują schronienia, jak nigdy dotąd… Osąd jest jeden - nie wolno! Kobieta przed ślubem musi być nietknięta. Nadzieja na lepsze – czy ona istnieje? Modlitwa stanowi w religii islamskiej znaczący punkt odniesienia.
Aranżowany związek małżeński to zwykła sprzedaż. Najbardziej to daje w kość. Niewykształconym, biednym i słabym kobietom. Kiedy na świat przychodzi dziewczynka, a nie chłopiec jest bardzo źle. Co zaś z gwałtami nieletnich córek? Ojcowie są bardzo brutalni i chciwi wszystkiego. Jeśli ciało, twarz, powieki, skóra i nos zostają oblane kwasem jest dużo gorzej. Nadia też dostrzega pewne mankamenty życia.
Muzułmański ambasador nie może sobie pozwolić na życie na kocią łapę. Co jest dozwolone małżeński trójkąt czy poligamia? Arabskie geny czasami biorą górę, kiedy planowana jest zemsta. Kiedy młody mężczyzna oddaje się pożądaniu i namiętności? Czy homoseksualizm istnieje? Z całą pewnością głośno się o nim nie mówi, a wszystko schowane jest pod płaszczykiem cichego skandalu. Kto, tak naprawdę przeżywa katusze złamanego serca?
Seks, łzy, podporządkowanie i ciche fascynacje. Te wszystkie wyrazy łączą się w jedną całość. Z całą pewnością nasze bohaterki kochają i nienawidzą. Modlą się i liczą na cud. Czytając książkę większość czytelniczek inaczej spojrzy na powieść. Zastanówmy się nad takimi słowami, które pojawiają się na kartach powieści: „…Życie to wielki dar – Dar od Boga”.
Serce Marysi w pewnym momencie zasnuwa smutek. Czy dzieci są niechciane? Problem aborcji ma drugie dno. Można zawsze uciec za granicę, bo jest w sekrecie i taniej… Naprawdę odbiorca ma dreszcze i zaczyna rozumieć ten ból kobiet – ich strach.
W Arabii – niby mówi się, że ludzie są nowocześni, ale przywiązani do tradycji i zwyczajów. Nadia też jest inna. Ciąża jest dla niej szokiem, wpadką. Niektórzy mężczyźni pragną zaprowadzić tu ład, porządek, ustanowić pokój i praworządność. Z kolei Palestyńczycy nie poddają się operacjom plastycznym.
Nadia – oddana swojej pasji i obrończyni praw kobiet i dzieci. Jedno jest pewne, kobiety są ulepione z tej samej gliny. Jedna i druga może być nie do zniesienia, ale „obie są kochane”.
Gorąco polecam – z uśmiechem.
Katarzyna Żarska
Wydawnictwo: Prószyński i S – ka
Premiera: 20.05.2025 r.
Projekt okładki: Sylwia Turlejska
Oprawa: miękka
Liczba stron: 560
(nowość wydawnicza) w mojej prywatnej biblioteczce
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toJak wiele musi przejść kobieta, by żyć i zawalczyć o swoje szczęście? Cytat, który otwiera książkę zaczerpnięty od Paulo Coelho staje się swoistą wskazówką. „…Człowiek musi przejść przez różne etapy, zanim...
„Arabska klątwa” to finałowa część „Orientalnej sagi” o rodzinie Salimich oraz Goldmanów i innych odważnych kobietach w odległych kulturowo krajach Orientu.
~
Tanya Valko po raz kolejny funduje emocjonalny rollercoaster.
~
Wstrząsnęły mną te historie. Czuję taką niemoc i niesprawiedliwość. Kobiety na Bliskim Wschodzie mierzą się z wieloma ograniczeniami i brakiem wolności, które wynikają z tradycji i kultury. Jest to nie do pomyślenia w tych czasach.
Wprowadzone reformy tak naprawdę niczego nie gwarantują. Jest to bardzo krzywdzące. To samo tyczy się osób homo****ualnych, które nie mają łatwego życia w tym państwie. A również pragną szczęścia i miłości – miłości wolnej – bez oceniania.
~
Nie jestem w stanie wybrać jednej historii, która najbardziej mnie poruszyła, bo wszystkie takie właśnie były. Poruszające, emocjonujące i szokujące.
Jeśli chcecie poznać blaski i cienie Bliskiego Wschodu, to polecam Wam zapoznać się z tą książką. Wiele rzeczy Was zaszokuje!
• Duży plus za słowniczek obcych słów, zwrotów i nazw oraz drzewo genealogiczne na końcu książki.
Ważne info: „Arabską klątwę” możecie czytać bez znajomości poprzednich tomów.
Polecam!
• Patronat medialny
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to~
Tanya Valko po raz kolejny funduje emocjonalny rollercoaster.
„Arabska klątwa” porusza wiele trudnych tematów społecznych i politycznych. Ukazuje walkę kobiet o swoje prawa i codzienne wyzwania osób LGBT....
Choć „Arabska klątwa” to ostatnia część „Orientalnej sagi” Tanyi Valko, mogę śmiało powiedzieć, że już ta jedna książka sprawiła, że zakochałam się w tym cyklu.
Postacie są absolutnie wyjątkowe – wyraziste, barwne, pełne życia i emocji. Ich losy angażują już od pierwszych stron. Autorka umiejętnie kreśli portrety kobiet odważnych, niezależnych, a jednocześnie głęboko ludzkich i targanych wewnętrznymi rozterkami. Ich wybory, dramaty i miłości wciągają w orientalny świat, który – choć często trudny, a momentami wręcz brutalny – hipnotyzuje swoim kolorytem i egzotyką.
Klimat książki jest niesamowity – orientalny, pełen zapachów, emocji i kulturowych niuansów. Czuć go na każdej stronie. Z jednej strony fascynuje, z drugiej – zmusza do refleksji nad sytuacją kobiet, prawami człowieka czy skomplikowaną codziennością życia na Bliskim Wschodzie.
Styl Tanyi Valko jest przyjemny, dynamiczny i bardzo przystępny. Jednak tym, co całkowicie mnie ujęło, była zawartość na końcu książki: drzewa genealogiczne, geneza postaci, słowniczek pojęć i bogaty materiał o Arabii Saudyjskiej, Palestynie, Strefie Gazy oraz arabskich organizacjach terrorystycznych. Jako miłośniczka historii i innych kultur, czułam się wręcz dopieszczona – taka ilość wiedzy i tło polityczno-kulturowe sprawiły, że powieść nabrała jeszcze większej głębi.
Nie sposób nie zauważyć, jak ogromna pasja stoi za tą książką. Tanya Valko z sercem i zaangażowaniem oddaje świat Orientu, nie bojąc się trudnych tematów, ale też nie tracąc wrażliwości i empatii.
Zdecydowanie polecam – nie tylko miłośnikom orientalnych klimatów, ale każdemu, kto ceni dobrą literaturę z duszą.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNie znając wcześniejszych tomów, obawiałam się, że trudno będzie mi się odnaleźć – ale zupełnie niesłusznie. Wręcz przeciwnie – książka tak mnie wciągnęła, że teraz z ogromną chęcią sięgnę po całość.
Postacie są...
💎 To już finał serii moi drodzy. " Arabska klątwa" to w pewnym sensie pożegnanie z bohaterami, którzy naprawdę wywarli na mnie ogromne wrażenie. W jaki sposób zapadnie mi w pamięci? Przede wszystkim dzięki ogromnej determinacji i dążenia do niezależności pomimo ciągłych przeciwności.
💎Te niezłomne kobiety żyjące w świecie orientu niejednokrotnie znalazły się w sytuacji,gdzie nawet ja sama już dawno mogłabym zwątpić w lepsze jutro. Jednak ta książka dowodzi tego, że w nawet najbardziej pokręconych historiach odnajdziesz cząstkę siebie. Być może jeszcze sobie tego nie uświadamiamy, lecz tak naprawdę wszyscy jesteśmy tacy sami. Czym byłoby życie bez chwil opatrzonych bólem, cierpieniem, łzami czy izolacją od pragnień?
💎 Jeszcze kilka tomów mam do nadrobienia,lecz już teraz widzę pewne zależności, zasady i mimo wszystko magię orientu. Fascynuje, troszeczkę przeraża ale mimo wszystko pobudza do poszukiwań odpowiedzi na nowe pytania. Autorka dzieli się wiedzą, jaką zdobyła sama a także osób, które pozostają w pamięci na zawsze.
💎 Treść to jedno. Moje oko cieszy także wydanie samej powieści. Barwione brzegi jednak są fajne😅
💎Szczerze wierzę, że świat czeka zmiana. Nie nastąpi ona w najbliższych miesiącach, przynajmniej nie w całej okazałości,ale przecież to kropla drąży skałę, prawda?
Dziękuję @proszynski_wydawnictwo za egzemplarz i klimatyczny dodatek, który chociaż na odległość pozwala przenieść się do krainy ciepłego piasku i tysiąca zapachów 🥰
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to💎Te niezłomne kobiety żyjące w świecie orientu niejednokrotnie znalazły się w...
Arabia Saudyjska. Palestyna. Rozwód. Zdrada. Zemsta planowana. Dokonana. Zamęt. Rozterki. Zakończenia i nowe początki. Pozbycie się świadków. Trucizna. Zbrodnia. I kara? Terroryzm. Strata. Adopcja. Miłość i nienawiść, tak często idące w parze.
'Arabska klątwa' Tanyi Valko to finalny tom historii o kobietach z rodziny Salimich. Odważnych i upartych, żyjących w kraju, w którym codzienność wygląda inaczej niż tutaj. Poznajemy inną kulturę i ich zwyczaje – orientalne, nieco odmienne. Jak potoczą się losy każdego z bohaterów? Czy wygrają walkę o szczęście?
W książce znajduje się rozrysowane drzewo genealogiczne Salimich i Goldmanów, opis postaci i zdarzeń, w jakich występowały, słowniczek oraz informacje o: Królestwie Arabii Saudyjskiej, Palestynie, Strefie Gazy czy arabskich organizacjach terrorystycznych – to wszystko pomaga nam lepiej zrozumieć obcą kulturę i zobrazować przebieg historii.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to'Arabska klątwa' Tanyi Valko to finalny tom historii o kobietach z rodziny Salimich. Odważnych i upartych, żyjących w kraju, w...
(...) W rodzinie Doroty nie ma miejsca na nudę. Kobieta bierze pod opiekę osieroconego wnuczka, wierząc, że dla niej i męża będzie to odmładzające doświadczenie. Jednak mały chłopiec, jak wiadomo, potrzebuje dużo uwagi i ... ruchu. A tego kobieta nieuwzględnieniła w porę i już wkrótce przyjdzie jej słono zapłacić. W tym samym czasie przez życie Darii i Marysi przechodzi istne tornado, a lekkomyślne podejście do poważnych spraw doprowadzi Nadię w niemałe kłopoty. Czy dla kobiet z rodziny Salimich i Goldmanów nadejdą kiedyś spokojne czasy? Nic na to nie wskazuje..
"Arabska klątwa" to ostatnia już część Orientalnej sagi. Poznajemy w niej burzliwe losy kobiet i ich bliskich, których życie na Bliskim Wschodzie, pełnym twardych i nieustępliwych zasad mogłoby złamać niejeden charakter. To co dla nas Europejek, jest normalnością, tam nierzadko może sprowadzić karę więzienia czy ostracyzmu społecznego, ale bohaterki tej fascynującej sagi, konkretne, impulsywne, zahartowane przez różne wydarzenia, jakie były ich udziałem, nie dają sobie, mówiąc kolokwialnie, w kaszę dmuchać.
Napisana z rozmachem historia, która wciąga, zaskakuje, momentami oburza, ale i przywołuje uśmiech na twarzy, przeniosła mnie do świata przepychu, zdrad, intryg, ciągłej walki, nierzadko o własne życie. Kto zna pióro autorki, tego nie zaskoczy język powieści, konkretny, bez owijania w bawełnę, co też podkreśla charakter wykreowanych postaci. Książkę czyta się płynnie, lekko, działa na wyobraźnię. Losy bohaterów powieści stają się bliskie czytelnikowi, dzieli z nimi emocje, radości i smutki. Przez to też może poczuć się częścią opowiadanej historii. Autorka wplotła w nią również sytuację jaka ma miejsce na Bliskim Wschodzie, czyli rozpoczęty w 2023 roku konflikt wojenny na linii Hamas-Izrael, ukazując chociażby dramat bombardowań w Strefie Gazy, ale też skutki ataku Hamasu na Izrael.
Nie da się ukryć pięknego wydania książki. Okładka zachwyca a barwione brzegi sprawiają, że staje się ona jakby luksusowa.
Polecam wam "Arabską klątwę" nawet jeśli nie czytaliście poprzednich tomów, można czytać je oddzielnie.