Elity Edenu

Okładka książki Elity Edenu autora Joey Graceffa, 9788372297402
Okładka książki Elity Edenu
Joey Graceffa Wydawnictwo: Feeria Young Cykl: Dzieci Edenu (tom 2) literatura młodzieżowa
literatura młodzieżowa
Andrzej Goździkowski

Kup Elity Edenu w ulubionej księgarnii

Oceny książki Elity Edenu

OPINIE i DYSKUSJE o książce Elity Edenu

Ciekawsza niż pierwszy tom, czytało się bardzo przyjemnie.

Ciekawsza niż pierwszy tom, czytało się bardzo przyjemnie.

Dwa życia, jeden świat

Pozwól, że przedstawię ci, jak wygląda życie w Edenie. Tylko pierworodni mają prawo istnieć, co oznacza, że nigdy nie będziesz mieć młodszego rodzeństwa, a jeśli okażesz się tym drugim dzieckiem, natychmiast zostaniesz pozbawiony życia, ewentualnie staniesz się wygnańcem, jednak twój los wisi na włosku. Idźmy dalej. Tuż po narodzinach, jako pierwsze dziecko i obywatel Edenu, zostają wszczepione w twoje oczy specjalne soczewki, które nadają ci prawowitą tożsamość i możliwość bezpiecznego poruszania się po mieście, w dodatku ochraniają twój wzrok przed groźnym promieniowaniem, jeszcze z czasów Ekoklęski. W zależności od pozycji twoich rodziców wychowujesz się albo w kręgu wewnętrznym, albo zewnętrznym, ale to ten drugi daje ci większy przywilej i pozycję. Niby masz wszystko, a jednak twoje życie jest ograniczone i kontrolowane przez wyższe siły zamieszkujące Centrum. Poza tym w Edenie nie uświadczysz prawdziwych zwierząt czy roślin - to świat technologii. To jak, chciałbyś żyć w Edenie?
W drugim tomie na początku mamy okazję poznać elitę Edenu. Yarrow jest córką najpotężniejszej kobiety tego miejsca. Uczy się w ekskluzywnej szkole, poza tym należy do najpopularniejszej grupy i może pozwolić sobie na bardzo wiele. Wszystko komplikuje się, gdy do szkoły trafia nowa dziewczyna, Lark. Yarrow ma wrażenie, że już się kiedyś spotkały, przychodzą do niej różne obrazy, jakby wspomnienia, których zupełnie nie rozumie. W końcu poznaje prawdę. Wcale nie jest Yarrow, tak naprawdę nazywa się Rowan - Yarrow to jej nowa tożsamość, eksperyment Centrum. Poznając prawdę, Rowan ucieka wraz z Lark do Podziemia, gdzie przygotowuje plan uratowania drugich dzieci i zniszczenia systemu Edenu.
"Elity Edenu" okazały się dobrą kontynuacją, chociaż troszkę bardziej podobał mi się pierwszy tom. Tutaj również można wyczuć pewne braki oraz to jak akcja mknie zbyt szybko, pomijając pewne kwestie, które mogłyby zostać rozwinięte i lepiej dopracowane. Podobał mi się ten pomysł z przedstawieniem nowej osobowości Rowan. Świat Yarrow był zupełnie inny i okazał się świetnym wstępem do dalszych losów naszej głównej bohaterki. Jednak w tej części Rowan trochę mnie irytowała. Nie rozumiałam, dlaczego jest taka ważna i wyjątkowa. Poza tym znów brakowało mi więcej momentów z Rowan, Lark i Lachlanem. W książce cała trójka przebywała ze sobą rzadko i krótko, a dalej uparcie twierdzili, że tyle ich łączy i że są w sobie zakochani. Jednak wciąż uważam, że pomysł na książkę jest naprawdę świetny i dobrze się go czyta. Świat stworzony przez autora pokazuje, jak niewiele trzeba, by doprowadzić do zguby nasz piękny świat, nasze środowisko.
Ta seria jest dla mnie pozytywnym zaskoczeniem, ponieważ spodziewałam się, że będzie słaba, ale okazało się, że wpadła w mój gust. Liczę, że wydawnictwo nie zawiedzie i będę mogła sięgnąć po trzeci tom.

Dwa życia, jeden świat

Drugi tom cierpi na to samo co pierwsza część - brak realizmu, niedokończone wątki, pseudoekologiczne pierdololo. Czuję się bardzo rozczarowana. Porzuciłam ją w połowie, ponieważ było mi szkoda na to czasu. O ile doceniam pomysł, a sam świat przedstawiony wydaje mi się interesujący, tak cała reszta nie przekonała mnie do kontynuacji swojej przygody z tą książką.

362 użytkowników ma tytuł Elity Edenu na półkach głównych
100 użytkowników ma tytuł Elity Edenu na półkach dodatkowych