Czas pokaże cz. 1

- Kroniki rodziny Cliftonów (tom 1)
- Kolekcja sensacyjna
- 2015-01-01
- 2015-01-01
- Danuta Sękalska-Wojtowicz
Pierwsza część cyklu Kroniki Cliftonów. Czy Harry Clifton, syn dokera i kelnerki, który nie widzi dla siebie losu lepszego niż wieczność spędzona w dokach, ma szansę dorównać dziedzicowi bogatego właściciela linii żeglugowej? Nieprzeciętny młody człowiek zostaje uwikłany w ciąg wydarzeń tak skomplikowanych, że nikt nie życzyłby sobie ich przeżyć. Los wiedzie Harry`ego z ubogich dzielnic Bristolu, przez ekskluzywną szkołę dla chłopców i pokład statku aż na ulice Nowego Jorku
Kup Czas pokaże cz. 1 w ulubionej księgarni
Oceny książki Czas pokaże cz. 1
2073 użytkowników ma tytuł Czas pokaże cz. 1 na półkach głównych- Przeczytane 1 241
- Z biblioteki 15
- 2014 15
- Jeffrey Archer 10
- 2023 9

OPINIE i DYSKUSJE o książce Czas pokaże cz. 1
Losy bohaterów bardzo wciągają w ich świat. Rozdziały podzielone na osoby co ułatwia zrozumienie każdego bohatera z osobna. Nie ma dramatów, ale jest dużo zawirowań jak w każdym życiu i z wielką ciekawością sięgnę po kolejną część. Zżyłam się z bohaterami.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNie zainteresowała mnie.
Nie zainteresowała mnie.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążka trzyma w napięciu, a losy bohaterów łatwo wciągają czytelnika w ich świat.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo to„Czas pokaże” to pierwszy tom sagi rodu Cliftonów, w którym Jeffrey Archer wprowadza czytelnika w życie Harry’ego Cliftona – chłopca z robotniczej rodziny w Bristolu. Powieść opowiada o jego dorastaniu i odkrywaniu siebie. Ponadto przedstawia, jak dzięki hardości charakteru, edukacji i wsparciu otoczenia możliwe jest wyrwanie z biedy. Autor umiejętnie splata wątki rodzinne, tajemnice związane z ojcostwem Harry’ego i dramatyczne wydarzenia historyczne okresu międzywojennego.
Mocną stroną powieści są: realistyczne tło epoki, świetnie zarysowane postacie oraz dynamiczna narracja z licznymi zwrotami akcji. Choć fabuła miejscami bywa przewidywalna, to styl Archera sprawia, że książkę czyta się szybko i z zaangażowaniem.
Czas pokaże to wciągająca, klasyczna powieść obyczajowa z nutą sensacji i dramatów rodzinnych, idealna dla czytelników lubiących wielopokoleniowe historie. Czyta się lekko, a zakończenie pozostawia niedosyt, zachęcając do sięgnięcia po kolejne tomy sagi.
„Czas pokaże” to pierwszy tom sagi rodu Cliftonów, w którym Jeffrey Archer wprowadza czytelnika w życie Harry’ego Cliftona – chłopca z robotniczej rodziny w Bristolu. Powieść opowiada o jego dorastaniu i odkrywaniu siebie. Ponadto przedstawia, jak dzięki hardości charakteru, edukacji i wsparciu otoczenia możliwe jest wyrwanie z biedy. Autor umiejętnie splata wątki...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPolecona w bibliotece, nie do końca do mnie przemawia, historia bardzo naiwna, bohaterowie przesłodzeni, idealni, czyta się bez większych emocji
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toMega , polecam 🔥
Mega , polecam 🔥
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toŚwietnie opowiedziana historia.
Świetnie opowiedziana historia.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toSprawnie napisane czytadło społeczno-obyczajowe nie zdradzające większych ambicji. Odnosi się wrażenie, że to wszystko już gdzieś było i autor czerpie pełnymi garściami z innych. Do tego narracja z punktu widzenia innych osób też niezbyt odkrywcza ale całościowo nie nudzi się a wręcz czyta dość sympatycznie.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toMiałem dylemat, co przesłuchać w audiobooku. Mam tak, że czytam jedną książkę w papierze, inną w e-booku, a na świeżym powietrzu słucham czegoś prostszego – żeby się nie pogubić gdzieś na spacerze.
Spytałem panią w księgarni, co teraz się czyta. Coś fajnego by mogła polecić? W odpowiedzi usłyszałem: "Jak to co? Archera czytają". No i odpaliłem sobie „Czas pokaże”, nawet nie wiedząc, o czym to jest, i... słuchałem przez całe święta.
Książka jest prosta, ale niebanalna, z dobrze wykreowanymi postaciami, a przy tym przyjemna w odbiorze – aż miło. Byłem cały czas skupiony na lekturze, nie pozwalając myślom fruwać na boki (w 99% – bo przecież musiałem jeszcze iść, wiadomo). Idealna na spacery, chwile relaksu czy dla odmóżdżenia.
Jest to seria, w której skład wchodzi bodajże siedem tomów „Kroniki rodziny Cliftonów”. Po skończeniu pierwszego, jestem ciekawy dalszych losów bohaterów. Na ogół nie przepadam za takimi długimi rozwlekłymi cyklami literackimi, ale tutaj jest zupełnie inaczej. Zaraz zabieram się za kolejną część i mam nadzieję, że się nie zawiodę.
Jak najbardziej polecam. Sam pierwszy raz czytałem Jeffrey’a Archera i jestem na tak!
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toSpytałem panią w księgarni, co teraz się czyta. Coś fajnego by mogła polecić? W odpowiedzi usłyszałem: "Jak to co? Archera czytają". No i odpaliłem sobie „Czas pokaże”, nawet...
Jeffrey Archer to dla mnie absolutnie nowy Autor, którego twórczości dotychczas nie znałem. Co mogę powiedzieć po lekturze jego „Czas pokaże”? Chyba tyle, że żałuje iż nie poznałem go wcześniej. Archer pisze interesująco, z pazurem, intrygi jakie wymyśla sprawiają, że książka w miarę czytania nabiera rumieńców. CZP to pierwszy tom historii rodziny Cliftonów i zamierzam w przyszłości kontynuować jej czytanie. Wątków jest kilka a wszystkie się ze sobą łączą i dopełniają. Pierwsze skrzypce gra Harry Clifton, którego poznajemy jako młodego chłopaka, który marzy o studiach na Oxfordzie. Czy uda mu się zrealizować jego plany? Nie zabrakło też oczywiście czarnego charakteru jakim jest Hugo Barrington, ojciec Gilesa, szkolnego przyjaciela Harry’ego. Jakie mroczne sekrety skrywa Hugo? Co łączy go z Harrym?
„Czas pokaże” to niewątpliwie ciekawa książka. Akcja pędzi do przodu, nie ma w niej dłużyzn, wszystko jest logiczne i po prostu dobrze napisane. Główny bohater budzi sympatię i można się z nim utożsamić. Teraz jestem zaintrygowany czy drugi tom będzie równie dobry jak pierwszy. No cóż, CZAS POKAŻE. Siedem gwiazdek (bardzo dobra).