Władysław Herman książę polski 1079-1102

- biografia, autobiografia, pamiętnik
- 2017-03-10
- 2017-03-10
Książka jest biografią kontrowersyjnego i budzącego od wieków skrajne opinie władcy. Za sprawą kroniki Anonima tzw. Galla książę Władysław zyskał wizerunek monarchy bezwolnego i niezbyt umiejętnie poruszającego się w skomplikowanych meandrach polityki. Polska Hermana miała być krajem źle zarządzanym, rozdartym wewnętrznie i deptanym przez wrogów. Wydaje się jednak, że książę Władysław był sprawnym administratorem i politykiem, a kraj pod jego rządami zupełnie dobrze funkcjonował na arenie międzynarodowej. Możliwe też, że Gallowy portret księcia stanowił kronikarską kreację polityczno-literacką, mającą m.in. na celu usprawiedliwienie buntowniczych działań synów panującego oraz zbudowanie kontrastu między ojcem i jego znakomitym synem Bolesławem Krzywoustym. Zdaniem autora biografii Władysław Herman nie aspiruje do grona wybitnych władców piastowskich, lecz zasługuje na miano księcia inteligentnego, roztropnego i pragmatycznego. Jego program polityczny zakładał tworzenie scentralizowanego, silnego państwa rządzonego przez jednego władcę. Zamiar swój realizował w oparciu o możnowładcze stronnictwo polityczne z Sieciechem na czele. Jak większość swoich poprzedników, Władysław Herman zderzył się z tendencjami partykularnymi, reprezentowanymi przez członków dynastii i możnowładztwo. W konfrontacji tej poniósł porażkę. Pogromcami ojca byli synowie, następcy tronu książęcego. Zbigniew i Bolesław zaprzepaścili wysiłki Władysława Hermana, przejmując kraj osłabiony konfliktami wewnętrznymi, podzielony, tworzący właściwie dwa odrębne państwa. Obok zagadnień politycznych książka porusza kwestie organizacji państwa, funkcjonowania wiecu, rady książęcej i kancelarii. Przybliża także, w miarę skromnych możliwości, obraz rozwoju kulturalnego kraju doby Władysława Hermana.
Kup Władysław Herman książę polski 1079-1102 w ulubionej księgarni
Oceny książki Władysław Herman książę polski 1079-1102
27 użytkowników ma tytuł Władysław Herman książę polski 1079-1102 na półkach głównych- Chcę przeczytać 16
- Średniowiecze 2
- 44 2014 1
- 14 Biografie władców Polski 1
- Biografie 1
- NZDR 1
- Biografie 1
- 7. Słowianie 1

OPINIE i DYSKUSJE o książce Władysław Herman książę polski 1079-1102
Gratuluję autorowi, bo postać to niełatwa w ocenie, cieszy mnie obiektywizm autora, którego wielu mogłoby pozazdrościć.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCiekaw jestem jaki on był naprawdę, czy aż tak zatrwożony w związku z losem jaki dał mu panowanie po wielkim bracie? Jego uległość wobec możnych, strach?
Pierwsze całościowe opracowanie dotyczące postaci i czasów księcia Władysława, które nie cytuje stronniczych opinii naszego pierwszego kronikarza. Duży plus za trzymanie się faktów zamiast historiografii.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPraca dosyć interesująca, omawiająca postać księcia Władysława Hermana i zmieniająca częściowo dotychczasowe spojrzenie historiografii na osobę tego władcy. Niestety, napisana jest bardzo ciężko, za dużo jest tam omawiania poglądów historyków na poszczególne fragmenty jego biografii. Mam wrażenie, że książka mogłaby być znacznie cieńsza po wyrzuceniu wielu zbędnych rozważań, a nie straciłaby na swojej wartości. Trudno było mi przebić się przez nią i za to odejmuję punkty.
Praca dosyć interesująca, omawiająca postać księcia Władysława Hermana i zmieniająca częściowo dotychczasowe spojrzenie historiografii na osobę tego władcy. Niestety, napisana jest bardzo ciężko, za dużo jest tam omawiania poglądów historyków na poszczególne fragmenty jego biografii. Mam wrażenie, że książka mogłaby być znacznie cieńsza po wyrzuceniu wielu zbędnych...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toHabilitacje Benyskiewicza ciężko się czyta!
Habilitacje Benyskiewicza ciężko się czyta!