Na zawsze Manderley. Życie Daphne du Maurier

- 2026-04-08
- 2026-04-08
- 2015-02-25
- Joanna Polachowska
Wnikliwa, fascynująca i napisana z literackim rozmachem biografia jednej z najważniejszych pisarek XX wieku, wszechstronnej mistrzyni suspensu, muzy Alfreda Hitchcocka i ulubionej autorki Stephena Kinga.
Tatiana de Rosnay, autorka bestsellera Klucz Sary i akademiczka specjalizująca się w angielskiej literaturze, składa hołd Daphne du Maurier, której książki przeczytała jako trzynastolatka i zafascynowana nimi, sama zapragnęła zostać pisarką – podobnie jak całe pokolenia innych twórców. Na zawsze Manderley to zaskakujący i czuły portret artystki stworzony przez drugą artystkę, udowadniający, że życie prywatne autorki Rebeki było równie tajemnicze i pełne dramatyzmu jak tworzona przez nią fikcja.
De Rosnay barwnie odtwarza dzieciństwo du Maurier, okres jej nastoletniego buntu i lata pisarskiego rozwoju, a następnie skupia się na zawiłościach jej życia uczuciowego, nieskończonej pasji do malowniczej Kornwalii oraz niepozbawionej goryczy i żalu starości. Z kart tej wysmakowanej literacko biografii wyłania się obraz intrygującej, pełnej sprzeczności i poczucia dumy kobiety, która stała się niezwykle popularną i za późno docenioną przez krytykę pisarką.
Książka nominowana w 2018 roku do Nagrody Edgara w kategorii „Najlepsze dzieło krytyczne/biograficzne”.
Tatiana de Rosnay w imponujący sposób odtworzyła na kartach tej książki osobowość mojej matki, a szczególnie jej poczucie humoru. Wspaniale napisana i bardzo poruszająca biografia. Jestem pewna, że matka byłaby nią zachwycona.
Tessa Montgomery d’Alamein, córka Daphne du Maurier
Kup Na zawsze Manderley. Życie Daphne du Maurier w ulubionej księgarni
Oceny książki Na zawsze Manderley. Życie Daphne du Maurier
52 użytkowników ma tytuł Na zawsze Manderley. Życie Daphne du Maurier na półkach głównych- Chcę przeczytać 48
- Wishlist 1
- Wielki Buk 1