Ostatnie dni Nowego Paryża

Krystyna Chodorowska

Kup Ostatnie dni Nowego Paryża w ulubionej księgarnii

Oceny książki Ostatnie dni Nowego Paryża

OPINIE i DYSKUSJE o książce Ostatnie dni Nowego Paryża

Książka totalnie nie dla mnie. Rozumiem zamysł ale zostałem totalnie przytłoczony. Pełna surrealizmu, nawiązań do masy dzieł o których wielu nie ma pojęcia. Opisy postaci, rzeźb, demonów... Nie byłem w stanie sobie ich wyobrazić nawet po zerknięciu do neta. Poszczególne momenty były na plus ale mnie nie wciągnęło ani trochę. A koniec rozczarował.

Dobra, ale nie rewelacyjna. Czegoś mi w niej zabrakło. Mimo wszystko bardzo przyjemnie spędziłem z nią czas.

china jest zdecydowanie najbardziej irracjonalnie kreatywnym pisarzem sf naszych czasów (choć nasz rodzimy matuszek dziarsko goni)
po przeczytaniu wszystkich jego książek (oprócz żelaznej rady) moja konkluzja jest w sumie jedna i dotyczy całości twórczości, jak i tej książki:
nie powinien się spieszyć, gdy da sobie czas na budowanie struktury świata i zaznajomienie się z jego zazwyczaj specyficznymi zasadami odbiorca zyskuje, bo wsiąka bez pośpiechu, jak się spieszy to następuje efekt skumulowania pomysłów do natężenia bardzo trudnego w odbiorze - dlatego dłuższe jego książki są zdecydowanie lepsze

ta książka ma moim zdaniem dokładnie ten problem, za dużo, za szybko

"bliznę" wciąż uważam za arcydzieło

289 użytkowników ma tytuł Ostatnie dni Nowego Paryża na półkach głównych
82 użytkowników ma tytuł Ostatnie dni Nowego Paryża na półkach dodatkowych