Na południe od Rio Grande

- literatura młodzieżowa
- Doktor Jan i Karol Gordon (tom 11)
- Wiesław Wernic – Klasyk Powieści Westernowej
- Na południe od Rio Grande
- 2017-01-01
- 1975-01-01
Doktor Jan i Karol Gordon wyruszają aż do Meksyku. Mapa, wskazująca im drogę, zawiera tajemnicze znaki. Dwaj traperzy nie byliby sobą, gdyby nie podjęli tego tropu. Doktor Jan i Karol Gordon powracają na pierwszy plan westernowych przygód. Tym razem udają się do Meksyku, do gościnnej hacjendy don Pedro Gonzalesa. Drogę wskazuje im stara mapa z tajemniczymi oznaczeniami. Być może wytyczają one szlak prowadzący do legendarnych skarbów Quetzalcoatla ukrytych w górach Sierra Madre. Zanim jednak dwaj traperzy o tym się przekonają, przyjdzie im zmierzyć się z groźnymi bandytami w El Paso, stanąć w obronie Inez, córki don Pedro Gonzalesa, a nawet stoczyć walkę ze zdegenerowanymi żołnierzami Antonio Robleda. Wspierać ich będzie Barry Bede, traper o wyjątkowo niejasnej przeszłości… „Na południe od Rio Grande” to jedenasta część westernowego cyklu Wiesława Wernica.
Powieść obfituje w pełne niebezpieczeństw przygody, niespodziewane zwroty akcji i zaskakujące odkrycia. Obok realiów Dzikiego Zachodu ukazuje fascynujący świat starego Meksyku i toczących się w nim walk z hiszpańskimi kolonizatorami.
Kup Na południe od Rio Grande w ulubionej księgarni
Oceny książki Na południe od Rio Grande
319 użytkowników ma tytuł Na południe od Rio Grande na półkach głównych- Przeczytane 248
- Ebook 4
- Wiesław Wernic 3
- Literatura polska 2
- 2025 2
- Przygodowe 2

OPINIE i DYSKUSJE o książce Na południe od Rio Grande
Interesująca książka przygodowa.
Interesująca książka przygodowa.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKolejny tom "Sagi Traperskiej" naszego rodzimego pisarza, czyta się nadal rewelacyjnie jak za młodych lat.
Tym razem traper Karol i lekarz Jan na coroczną wędrówkę wyprawiają się w odwiedziny starego przyjaciela hacjendera Gonzalesa do Nowego Meksyku. Zanim tam dotrą spotkają tajemniczego wędrowca Barrego Bade, ratującego ich z opresji, spotykają bandytów, ratują córkę przyjaciela Ines, a w ręce trafia im tajemnicza mapa ze skarbem Indian.
Mamy w powieści wyprawę po skarb przez dzikie groźne tereny, walki z bandytami, spotykamy Indian, są tajemnice, porwanie, łatwo zginąć od kuli, bo skarb zdobyć chcą także ludzie bez skrupuł, dla których życie ludzkie jest mało warte.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTym razem traper Karol i lekarz Jan na coroczną wędrówkę wyprawiają się w odwiedziny starego przyjaciela hacjendera Gonzalesa do Nowego Meksyku. Zanim tam dotrą spotkają tajemniczego wędrowca Barrego Bade, ratującego ich z opresji, spotykają bandytów, ratują córkę...
Kolejne przygody Karola i Jana. Tym razem w końcu odwiedzają Meksyk i don Pedro Gonzalesa. Polecam.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toSkoro nie mogę pojechać do Meksyku, to chociaż mogę poczuć jego gorący klimat… dzięki książce!
Meksyk, tajemnicza mapa, skarby i ryzyko na każdym kroku. .. Brzmi to jak klasyczny styl zachodni? To prawda, ale w wersji polskiej. Książka Wiesława Wernica „Na południe od Rio Grande” przenosi nas w sam środek Dzikiego Zachodu, pełnego bandytów, zaginionych legend i nieoczekiwanych powiązań.
Doktor Jan i traper Karol Gordon wyruszają w podróż do Meksyku, gdzie czeka na nich gościnna hacjenda don Pedro Gonzalesa. Mają starą mapę, która może prowadzić do legendarnego skarbu Quetzalcoatla, ale zanim się o tym przekonają, czeka ich starcie z bandytami w El Paso, walka o honor Inez oraz spotkanie z tajemniczym Barrym Bede – człowiekiem o niejasnej przeszłości. Fabuła jest pełna zwrotów akcji, niebezpiecznych przygód i meksykańskiego klimatu, który dodaje jej wyjątkowego uroku.
Czy warto? Absolutnie tak! Książka jest bardzo przyjemna do czytania, pomimo jej pięćdziesięcioletniego wieku. Ponownie czytałam ją tacie i znów oboje świetnie się bawiliśmy! Styl Wernica ma w sobie coś nostalgicznego, wciągającego i przypominającego najlepsze westerny, tak twierdzi tata.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toMeksyk, tajemnicza mapa, skarby i ryzyko na każdym kroku. .. Brzmi to jak klasyczny styl zachodni? To prawda, ale w wersji polskiej. Książka Wiesława Wernica „Na południe od Rio Grande” przenosi nas w sam środek Dzikiego Zachodu, pełnego bandytów, zaginionych legend i...
Odkąd pamiętam Meksyk kojarzył mi się z dobrym jedzeniem i pogodnymi Latynosami w sombrerach. Meksykańskie potrawy potrafią być ostre, ale również ludzie tam mieszkający nie należą i nigdy nie należeli do łagodnych. Potomkowie hiszpańskich osadników musieli sobie radzić w trudnych warunkach, często o wiele trudniejszych niż pierwsi Amerykanie na wschodnim wybrzeżu USA. Meksykański Dziki Zachód przez wielu był uważany za jeszcze bardziej dziki niż ten dobrze nam znany chociażby z książek. Czas wyruszyć na południe razem z bohaterami tego westernu, by się o tym przekonać.
Tegoroczna wyprawa doktora Jana i trapera Karola Gordona z pozoru zapowiada się spokojnie, bo mają odwiedzić starego znajomego w Meksyku, który posiada tam ogromne ranczo. Po wielu przygodach i podróżach na Dziki Zachód, ta dwójka jest już wprawiona w trudach jazdy konnej i nie lęka się żadnych mieszkańców tych niegościnnych terenów. Doktor i Karol jeszcze nie wiedzą, że Meksyk nie raz ich zaskoczy, a pierwsza niespodzianka trafi się jeszcze przed przekroczeniem jego granic gdy pewien tajemniczy człowiek, który świetnie włada bronią uratuje ich z opresji. Kim jest ten niespodziewany sprzymierzeniec i nowy towarzysz podróży? Czy mapa z dziwnymi znakami, którą kupił doktor skrywa jakąś tajemnicę? Jak zakończy się wyprawa w góry Sierra Madre?
„Na południe od Rio Grande” to moja nowa ulubiona książka z serii westernów dla młodzieży Wiesława Wernica. Jako dziecko przeczytałem je wszystkie, ale wyprawa do Meksyku szczególnie utkwiła mi w pamięci i teraz przypomniałem sobie, z jakich powodów. Ma bardzo ciekawą, przygodową fabułę niczym z Indiany Jonesa i nieco różni się od opowieści, które dzieją się w USA. Ta egzotyka i meksykański klimat w połączeniu z całkiem niezłą akcją i dramaturgią (oczywiście jak na tak wiekową już książkę) tworzą świetną mieszankę i czyta się to bardzo dobrze. Od samego początku jest dużo akcji. Bandyci, pościgi, strzelaniny, zabójstwa, a to wszystko na dzikim meksykańskim odludziu. Do tego trzeba dodać ciekawy wątek drogi do skarbu. Znowu mogę narzekać tylko na zbyt szybkie zakończenie tej historii i zmarnowany potencjał. Szkoda, że autor nie rozwinął postaci Inez, bo historia nastolatki-podróżniczki po Dzikim Zachodzie to ciekawy i nietypowy pomysł, który przyjąłby się w dzisiejszych czasach gdy sukcesy odnoszą powieści z silnymi postaciami kobiecymi. Muszę jeszcze wspomnieć o całkiem sporej garści ciekawostek o geografii i historii Meksyku. Sam interesuję się dość mocno tematem, więc byłem nimi pozytywnie zaskoczony. Ten kraj ma naprawdę dużo do zaoferowania pod względem kulturowym.
W mojej opinii "Na południe od Rio Grande" może stanąć na podium pośród dwudziestu mini-westernów tego autora. Czytam wszystkie po kolei i ta opowieść zrobiła na mnie najlepsze wrażenie i bardzo szybko ją pochłonąłem. Mimo pewnej infantylności i słabo rozwiniętych postaci, ma wiele zalet, które można długo wymieniać. Ciekawa fabuła, dość szybka akcja, nieco grozy, ciekawostki, egzotyczny klimat dzikiego Meksyku - to wszystko na pewno zapamiętam. Zdecydowanie polecam wszystkim wielbicielom powieści przygodowych tę wisienkę na torcie westernów Wiesława Wernica.
Ocena: 8,0/10
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toFajna książka. Krótkie rozdziały. Ładne ilustracje. Szybko się czyta. Polecam
Fajna książka. Krótkie rozdziały. Ładne ilustracje. Szybko się czyta. Polecam
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toWieslaw Wernic - tak samo dobry majäc 13 lat jak i 50......
Polecam szczegölnie dzisiaj w swiecie absurdu
Wieslaw Wernic - tak samo dobry majäc 13 lat jak i 50......
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPolecam szczegölnie dzisiaj w swiecie absurdu
Na tym autorze jeszcze się nigdy nie zawiodłem, zawsze jest jakaś ciekawa historia z dzikiego zachodu.
12 gab holl
16 19 weg Jan pał jol
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toI chociaż jest to raczej literatura dla powiedzmy młodszej młodzieży to i tak czyta się fajnie.
12 gab holl
16 19 weg Jan pał jol
Ciekawa wyprawa na tereny Meksyku oczywiście świetnie okraszona przez autora smaczkiem historii. Pojawia się skarb , tajemnicza postać Barrego Bede. Opisy przyrody jak zwykle przenoszą czytelnika w piękne krajobrazy, są strzelaniny , podchody za czarnymi charakterami . Słowem dobra dawka przygody.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toZ dawna zapowiadana wyprawa Doktora Jana i Karola Gordona do Meksyku ("Na południe od Rio Grande"),do znajomego hacjendera Gonzalesa. Powieść ma dwie części - pierwsza to przybycie do Meksyku i gościna u Gonzalesów - w tej części bohaterowie odpierają ataki bandytów na rodzinę hacjendera, druga zaś to wyprawa po ukryte przedkolumbijskie skarby - tutaj też występuje banda mająca chrapkę na przejęcie skarbów.
Byłoby tak sobie, dość letnio, gdyby nie świetna postać drugoplanowa - Barry Bede - postać żywcem wycięta z dobrych spaghetti westernów - strzelająca do przeciwników równie celnie i bezkompromisowo jak Clint Eastwood. To kolejne działania i akcje Barrego (głównie wszczynane przez niego strzelaniny) ożywiają akcję książki.
Gdy - w przyszłości - takiej żwawej persony zabraknie, tempo akcji w kolejnych pozycjach cyklu wyraźnie spadnie.
Z dawna zapowiadana wyprawa Doktora Jana i Karola Gordona do Meksyku ("Na południe od Rio Grande"),do znajomego hacjendera Gonzalesa. Powieść ma dwie części - pierwsza to przybycie do Meksyku i gościna u Gonzalesów - w tej części bohaterowie odpierają ataki bandytów na rodzinę hacjendera, druga zaś to wyprawa po ukryte przedkolumbijskie skarby - tutaj też występuje banda...