Katedra Marii Panny w Paryżu

Okładka książki Katedra Marii Panny w Paryżu autora Victor Hugo, 8498191653
Okładka książki Katedra Marii Panny w Paryżu
Victor Hugo Wydawnictwo: Mediasat Poland Ekranizacje: Dzwonnik z Notre Dame (1996) Seria: Biblioteka Gazety Wyborczej: XIX wiek klasyka
klasyka
Biblioteka Gazety Wyborczej: XIX wiek
Notre-Dame de Paris
2005-01-01
2005-01-01
8498191653
Hanna Szumańska-Grossowa
Ekranizacje:
Dzwonnik z Notre Dame (1996)

Kup Katedra Marii Panny w Paryżu w ulubionej księgarnii

Oceny książki Katedra Marii Panny w Paryżu

OPINIE i DYSKUSJE o książce Katedra Marii Panny w Paryżu

Obiło mi się o uszy przed czytaniem, że „Katedra Marii Panny w Paryżu” nie jest najłatwiejszym w odbiorze klasykiem i sama mogę to potwierdzić. Szczególnie pierwsza połowa ma w sobie wiele wtrąceń, które niezbyt pchają fabułę do przodu. Ja lubię czytać dokładne opisy miejsc i krajobrazu, ale w Victor Hugo robił to według mnie w bardzo "suchy" sposób; byłam porażona ilością wymieniania rzeczy czy osób po przecinku w różnych fragmentach; myślałam, że te przecinki się nigdy nie skończą. 🫣

Główna oś fabularna, którą większość z nas dobrze kojarzy, czyli miłosne losy młodej cyganki Esmeraldy i jej grona wielbicieli, w tym zdeformowanego fizycznie dzwonnika Quasimodo. Nie ma co doszukiwać się tutaj jakiś wielkich punktów stycznych z bajką Disneya oprócz imion postaci i miejsca akcji jaką jest Katedra Notre Dame w Paryżu. Od początku do końca postać Quasimodo wzbudza w większości bohaterów lęk i odrazę, a to bardziej my jako odbiorcy zaczynamy coraz bardziej go doceniać widząc, że jako jedyny wśród grona bohaterów zakochanych w Esmeraldzie przechodzi przemianę w dobrą stronę w swoim charakterze. Reszta pokazuje destrukcyjny wpływ, a przede wszystkim ogromny egocentryzm względem uczucia, które odczuwa.

Czytanie tej powieści musiałam podzielić na małe fragmenty i przesunąć jej skończenie w czasie, ale nie wiem czy to moja cecha charakteru czytelniczki, czy tak po prostu jest, ale już po skończeniu bardziej ją doceniam niż w trakcie czytania. Też podchodzę do klasyków literatury w taki sposób, że nawet jak mi nie przypadły do gustu to jestem bardzo zadowolona z tego, że już je znam. Gdybym pisała o tej książce świeżo po zakończeniu to może byłoby więcej narzekania i jedna gwiazdka niżej, ale trochę bardziej z czasem ją doceniam, chociaż wykonanie nadal pozostawia według mnie wiele do życzenia. Też uważam, że wszystkie fragmenty, które był po łacinie powinny w tym wydaniu dostać swoje tłumaczenie w przypisie, bo niekiedy były to naprawdę długie ustępy.

Victor Hugo pisząc tę powieść w XIX wieku i będąc mężczyzną skupił się na ukazaniu emocji właśnie męskiej grupy bohaterów, chciałabym więcej patrzenia Esmeraldy i głębi jej odczuć, a z drugiej strony miała ona zaledwie szesnaście lat, więc też nie mogę się dziwić jej niewinności w postępowaniu i niewiedzy w rozeznaniu własnych emocji. Pisanie o książkach ma tę zaletę, że gdy zaczynam się nad czymś zastanawiać i widzę to na ekranie przed sobą, to jeszcze zaraz sobie odpowiem na własną wątlipwość. 😂

Jest jeden moment, gdy chciałam zrobić słynny w internecie „face palm”, gdy jeden z panów zaczął woleć kozę Esmeraldy zamiast niej.

Zakończenie niesie ze sobą dużą dozę poczucia niesprawiedliwości, fatalizmu i nieuchronnego poczucia tragedii. I chociaż zdarzają się momenty, które mogą to odwrócić to zaczyna wychodzić jak wielce kochający Esmeraldę adoratorzy wcale nie wiedzą co to naprawdę znaczy.

Najlepsza książka jaką czytałam. Wspaniała, cudowna - po prostu arcydzieło.

Najlepsza książka jaką czytałam. Wspaniała, cudowna - po prostu arcydzieło.

Klasyka. Ta powieść to nie film animowany, który wszyscy znamy. Miłość Quasimodo i Esmeraldy.
Nie. To brutalna i smutna książka o czasach z końca średniowiecza. To brud, bieda, prześladowania. Ale też piękna opowieść o architekturze średniowiecznego Paryża. To zawiłe stosunki społeczne, gdzie arystokracja i wysoki kler panowały nad duszami innych, tych z dołów. To tragiczna opowieść o minionych czasach.
Smutna i straszna opowieść bez koloryzowania.
Bardzo polecam.

9328 użytkowników ma tytuł Katedra Marii Panny w Paryżu na półkach głównych
2440 użytkowników ma tytuł Katedra Marii Panny w Paryżu na półkach dodatkowych

Okładka książki Pracownicy morza Michel Durand, Victor Hugo
Pracownicy morza Michel Durand, Victor Hugo
Okładka książki Dzwonnik z Notre Dame Claude Carré, Victor Hugo, Jean-Marie Michaud
Dzwonnik z Notre Dame Claude Carré, Victor Hugo, Jean-Marie Michaud
Okładka książki Buzz Words Elizabeth Bishop, Edward Estlin Cummings, Emily Dickinson, John Donne, Robert Frost, Ted Hughes, Victor Hugo, Issa Kobayashi, Pablo Neruda, Mary Oliver, Christina Rossetti, William Wordsworth, Chuan Xi, Kevin Young
Victor Hugo
Victor Hugo
Francuski poeta, dramaturg, prozaik, a także polityk - ze względu na swoje demokratyczne poglądy przebywający na dobrowolnym wygnaniu m.in. w Brukseli (1851-70). Debiutował jako poeta zbiorem utrzymanym jeszcze w poetyce klasycystycznej (1822),ale wkrótce stanął na czele ruchu romantyków, nie tylko jako dramaturg i poeta (Ballady, 1826),ale także prozaik, autor monumentalnych powieści historycznych, spośród których Katedra Marii Panny w Paryżu (1831) i wielotomowy cykl Nędznicy (1862) zaliczane są do najwybitniejszych powieści romantycznych. Przedmowa Hugo do dramatu Cromwell (1827) uchodzi za manifest romantyzmu, a premiera dramatu historycznego Hernani w Komedii Francuskiej (1830) za zwycięstwo nowej koncepcji teatru. Po upadku II Cesarstwa i ogłoszeniu Republiki powrócił z emigracji do Francji, włączając się ponownie do czynnego życia literackiego i politycznego. Zmarł 23 V 1885 roku w Paryżu. Został pochowany w paryskim Panteonie.

Cytaty z książki Katedra Marii Panny w Paryżu

Victor Hugo Dzwonnik z Notre-Dame, czyli Katedra Najświętszej Marii Panny w Paryżu Zobacz więcej