Lot nad kukułczym gniazdem

- 83-86611-15-4
- Tomasz Mirkowicz
- Klasyka Współczesna
- Ken Kesey szpital psychiatryczny Wielka Oddziałowa Wódz Totalitaryzm
McMurphy, szuler, dziwkarz i zabijaka, udaje wariata, żeby się wykpić od odsiadywania wyroku. Pobyt w szpitalu psychiatrycznym jawi mu się jako dobry żart do chwili, kiedy się dowiaduje, że nie odzyska wolności, dopóki nie uznają go za "wyleczonego". Decyzja należy do Wielkiej Oddziałowej, z pozoru uosobienia słodyczy i dobroci, w rzeczywistości sadystki znęcającej się nad pacjentami. McMurphy, który dotąd buntował przeciwko niej chorych, nagle zaczyna rozumieć, że musi ukorzyć się przed nią, jeśli chce opuścić szpital. Ale czy gotów jest dać się pokonać bezdusznemu Kombinatowi, który złamał tyle istnień ludzkich?
Polecane księgarnie
Pozostałe księgarnie
Informacja
Dyskusje
- 20 328
- 14 044
- 3 376
- 1 784
Dobrze wiedziała, że ludzie, jak to ludzie, prędzej czy później odsuwają się od jednostek dających z siebie więcej, niż muszą, od świętych M...
RozwińNic tak nie irytuje ludzi, którzy chcą ci obrzydzić życie, jak to, że zachowujesz się, jak gdybyś tego nie zauważał.
Człowiek traci grunt pod nogami, kiedy traci ochotę do śmiechu.
Opinie [937]
Chapeau bas! I to powinien być koniec mojej opinii bo o "Locie nad kukułczym gniazdem napisano już tyle, że... zasadniczo o czym tu jeszcze pisać?
więcejPonadczasowa książka-manifest. Rewelacyjna, normatywnie (na każdym stadium ewentualnej interpretacji); jako opowieść sama w sobie; jako komentarz do relacji "System/Kombinat vs. problem osób chorych psychicznie"; jako...
Książka, do której nikogo nie trzeba przekonywać. Kawał bardzo dobrej literatury.
więcejKombinat przybiera różne kształty. To się nie zmienia. Im bardziej się wychylasz, tym bardziej zdeterminowany jest, by zabrać Ci możliwości walki o to, co dla Ciebie najważniejsze. Złamie Cię, jeśli odstajesz od ustalonych reguł.
Na gorąco obejrzałam film. Jednak przy książce, choć naprawdę...
Świetna, zabawna i wzruszająca. Świetny bohater i smutne zakończenie, choć dające nadzieję:)
Pokaż mimo toKsiążka opowiada o walce dwóch silnych osobowości, o charyzmatycznym oszuście Mc Murphy i oddziałowej z piekła rodem. Wcześniej historie tą znałam tylko z filmu. Polecam oczywiście.
Pokaż mimo toWybitna, świetny humor, mocny klimat, można dużo z niej wynieść dla samego siebie. Jak dla mnie pozycja obowiązkowa, już dla samej przyjemności poznania.
Pokaż mimo todaję wysoką ocenę, choć nie do końca wiem co powiedzieć - szpital dla psychicznie chorych to totalnie moje klimaty, jeszcze jak bohater jest silną postacią a w szpitalu oglądamy mandalę osobowości w chorobach i chorób w osobach to jestem zachwycona.
więcejoczywiście smutno zachwycona
(ps. książka czytana przed egzaminem do szkoły, więc może dlatego mam trochę wyprane wrażenie o...
Większość z nas w dzisiejszych czasach narzeka na służbę zdrowia. Niekończące się kolejki, terminy wykraczające poza zdrowy rozsądek Jeśli chodzi o psychiatrię to sprawa jest wręcz opłakana. Wielu z nas słyszało, że ta gałąź służby zdrowia, jest najmniej finansowana, co za tym idzie najbardziej zaniedbywana. Fabuła Powieści Kena Keseya porusza tą trudną tematykę. Akcja...
więcejSięgnęłam po nią ponieważ znam dobrze film, ale książka kładzie film na głowę, treść jest brudna i odpychająca. Są w niej rzeczy tak opisane, że kamera nigdy nie będzie w stanie tego pokazać.
Pokaż mimo to„Lot nad kukułczym gniazdem” Kena Keseya, to jedna z najważniejszych książek w moim życiu.
więcejPowieść, wbrew niektórym zamieszczonym tu opiniom, wcale się nie zestarzała a wręcz przeciwnie, wg mnie nabiera obecnie zupełnie nowego wyrazu.
Ken Kesey wydał ją w 1962 roku wykorzystując w niej swoje doświadczenia z pracy w zakładzie dla umysłowo chorych. Debiutował tą powieścią...
Klasyka, która broni się sama. Lata 60-te XX wieku w Ameryce, gdzie każdy starał się zmienić swoje życie. Nawet taki szuler.... Pierwsze strony nie czyta się lekko, później jest o wiele lepiej, mimo, że ta książka do łatwych nie należy.