Złoty wiek piratów. Prawda i mity o piratach

Okładka książki Złoty wiek piratów. Prawda i mity o piratach autora Benerson Little, 9788365280312
Okładka książki Złoty wiek piratów. Prawda i mity o piratach
Benerson Little Wydawnictwo: Astra historia
historia
The Golden Age of Piracy: The Truth Behind Pirate Myths
2017-10-25
2017-10-25
Maciej Studencki

Kup Złoty wiek piratów. Prawda i mity o piratach w ulubionej księgarnii

Oceny książki Złoty wiek piratów. Prawda i mity o piratach

OPINIE i DYSKUSJE o książce Złoty wiek piratów. Prawda i mity o piratach

„Dla większości z nas pirat to romantyczna figura: wolny duch, awanturnik w powiewnej koszuli, ukrywający złoto na bezludnej wyspie. Tymczasem prawdziwy pirat był kimś znacznie bardziej skomplikowanym – i o wiele bardziej niebezpiecznym”.

Tymi słowami można by streścić esencję pracy Benersona Little’a. „Złoty wiek piratów. Prawda i mity o piratach” to książka, która uderza w naszą wyobraźnię niczym pełna salwa burtowa, rozbijając w pył popkulturowe wyobrażenia ukształtowane przez Hollywood. Little, będący nie tylko historykiem, ale i byłym operatorem Navy SEAL, podchodzi do tematu z pasją badacza i precyzją żołnierza, tworząc dzieło, które czyta się z zapartym tchem.

Demitologizacja na pełnym morzu
Głównym celem autora jest odarcie piractwa z taniego sentymentalizmu. Zapomnijcie o „spacerze po desce” – Little wyjaśnia, że piraci, jako ludzie praktyczni, nie marnowali czasu na tak widowiskowe egzekucje; jeśli ktoś miał zginąć, po prostu lądował za burtą lub kończył z kulą w potylicy. Autor rzuca światło na realia życia na pokładzie, które było dalekie od sielanki. To była egzystencja pełna gnilca, brudu i nieustannego hazardu ze śmiercią.

Jednak to, co w książce najbardziej fascynuje, to nie opisy cierpienia, lecz ukazanie pirackich załóg jako precursorów demokracji. Little z entuzjazmem analizuje „piracki kodeks” – zestaw reguł, które gwarantowały każdemu członkowi załogi prawo głosu, sprawiedliwy podział łupów, a nawet prymitywny system ubezpieczeń społecznych (odszkodowania za utratę kończyny). W świecie absolutystycznych monarchii, statek piracki był paradoksalnie jednym z najbardziej wolnościowych miejsc na planecie.

Taktyka walki oczami praktyka
Unikalna perspektywa Little’a jako komandosa sprawia, że rozdziały poświęcone walce są absolutnym majstersztykiem. Autor analizuje potyczki nie jako chaotyczne bijatyki, ale jako starannie zaplanowane operacje psychologiczne. Dowiadujemy się, że piraci rzadko dążyli do zatopienia statku handlowego – ich celem było przejęcie nienaruszonego ładunku. Dlatego kluczowym narzędziem był terror. Czarna bandera z symbolem śmierci nie służyła do ozdoby; była komunikatem: „Poddajcie się, a przeżyjecie. Walczcie, a nie okażemy litości”.

Precyzja, z jaką Little opisuje użycie kordelasów, pistoletów skałkowych czy granatów z epoki, pozwala niemal poczuć dym prochowy w nozdrzach. Jego analizy dotyczące zwrotności slupów i taktyki wykorzystywania mielizn karaibskich archipelagów dowodzą, że piraci byli genialnymi strategami, potrafiącymi wykorzystać każdą słabość potężnych, ale ociężałych okrętów królewskiej marynarki.

Galeria łotrów i wizjonerów
Little nie zapomina o ludziach. Portrety takich postaci jak Czarnobrody, „Czarny Bart” Roberts czy Anne Bonny są nakreślone z ogromną dbałością o detale. Autor unika czarno-białych ocen. Pokazuje piratów jako ludzi wyrzuconych poza nawias społeczeństwa, którzy w obliczu nędzy i brutalności ówczesnej marynarki handlowej wybrali „krótkie, ale wesołe życie”. To właśnie ta ludzka twarz piractwa, pełna sprzeczności, odwagi i okrucieństwa, sprawia, że książkę trudno odłożyć.

Podsumowanie: Skarb wart odkrycia
„Złoty wiek piratów” to pozycja obowiązkowa dla każdego, kto chce wyjść poza ramy fikcji literackiej. Benerson Little wykonał tytaniczną pracę, przekopując się przez archiwa, by dostarczyć nam tekst rzetelny, a jednocześnie niesamowicie barwny. Choć autor nie szczędzi szczegółów technicznych dotyczących żeglugi, podaje je w sposób tak przystępny, że nawet szczur lądowy poczuje się pewnie na pokładzie.

To książka entuzjastyczna, napisana ze swadą i ogromną wiedzą. Udowadnia, że prawda o piratach jest znacznie bardziej ekscytująca niż jakikolwiek scenariusz filmowy. Po jej lekturze Jolly Roger już nigdy nie będzie wyglądał tak samo – zamiast pirackiej romantyki, dostrzeżecie na nim symbol desperackiej walki o wolność w świecie, który nie znał litości.

Piraci to jest coś co lubię. Assassins Creed 4 to jedna z najlepszych gier ever, dużo lepsza niż ówczesne, przereklamowane gry roku choć niezłe - jak GTA 5 czy Last of Us ( strasznie przeceniany tytuł, nie umywający się do Uncharted ). Piraci Polańskiego czy Wyspa piratów ( niedoceniane choć zwyczajnie dobre filmy ) nie umywają się do gry ale i tak to są kapitalne przygodówki.

Nie ma bata, trzeba było sie zaopatrzyć w jakąś książkę o tej tematyce. Ta jest faktycznie zadowalająca, moją ciekawość zaspokaja, ładnie wydana. Częste umizgi w świat kina też cieszą bo żyję filmami więc mi to nie przeszkadza. Lepsza byłaby jednak książka o procesie produkcji Assassins Creed 4, wymieszanie historii o piratach z tworzeniem jednej z najlepszych gier w ogóle, to byłoby zajebiste.

Bardzo ciekawa pozycja dla miłośników tematu, ale i dla ciekawych tego jak rzeczywiście to wyglądało.
Autor bierze na tapet znane z popkultury tezy na temat piratów i zestawia z rzeczywistą wiedzą i jej analizą.
Odczarowuje, ale też stawia w jaśniejszym świetle pirata wykreowanego przez Hollywood.
Polecam.

Polecam.

272 użytkowników ma tytuł Złoty wiek piratów. Prawda i mity o piratach na półkach głównych
82 użytkowników ma tytuł Złoty wiek piratów. Prawda i mity o piratach na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Złoty wiek piratów. Prawda i mity o piratach

Cytaty z książki Złoty wiek piratów. Prawda i mity o piratach

Dodaj cytat z książki Złoty wiek piratów. Prawda i mity o piratach

Ciekawostki historyczne