Przygody Smerfów. Smerfowanie biżuterii

Okładka książki Przygody Smerfów. Smerfowanie biżuterii autora Thierry Culliford, Alain Maury, Luc Parthoens, 9788328118782
Okładka książki Przygody Smerfów. Smerfowanie biżuterii
Thierry CullifordLuc Parthoens Wydawnictwo: Egmont Polska Cykl: Przygody Smerfów (tom 17) Seria: Klub Świata Komiksu komiksy
48 str. 48 min.
komiksy
Przygody Smerfów (tom 17)
Klub Świata Komiksu
Maria Mosiewicz

Kup Przygody Smerfów. Smerfowanie biżuterii w ulubionej księgarnii

Oceny książki Przygody Smerfów. Smerfowanie biżuterii

OPINIE i DYSKUSJE o książce Przygody Smerfów. Smerfowanie biżuterii

Niespecjalnie trafiają do mnie epizody, w których są ludzie (pomijając Gargamela). Znudziłam się.

Oto nadszedł czas, że smerf dopuścił się kradzieży. I tym smerfem jest sam Zgrywus. Szesnasty tom przygód niebieskich skrzatów pokazał im nader boleśnie jak mało wartościowe jest dla nich złoto oraz kosztowności. Jednak gdy Zgrywus przez głupi wypadek trafia w ręce podróżnych artystów, żyjących z pokazywania sztuczek małych zwierząt, sytuacja zaczyna się komplikować. Oto smerfy muszą na dobre wkroczyć do świata ludzi aby ratować swojego pobratymca, który pod przymusem dokonuje coraz to bardziej zuchwałych kradzieży. Jak się jednak okazuje, nie tylko to trapi okolicznych mieszkańców, a prawdziwe kłopoty mają dopiero nadejść.

Tak pokrótce prezentuje się fabuła tego albumu. Mimo pewnej dozy oklepanych schematów, fabuła potrafi czasem zaskoczyć. Szczególnie w dalszym etapie historii, gdy na wierzch wychodzą nowe rzeczy. Jest to ciekawy zabieg i pozwala w końcu niejako wyjść smerfom z ludzkiego cienia. Oczywiście nie zabrakło motywu z Gargamelem i choć jest krótki to potrafi nieźle rozbawić.

Sam Zgrywus spisuje się w roli złodzieja doskonale. Szczególnie bawiły mnie listy jakie zostawiał swoim ofiarom, przepraszając ich za swój uczynek i tłumacząc czemu to zrobił. Przywodzi to na myśl pewne postacie filmowe i literackie, które podobnie czyniły, co jest ciekawą zagrywką ze strony autorów. Jak się błyskawicznie okazuje, mały smerf ma żyłkę do tej roboty, zatem żaden zamek nie jest mu straszny. Co prawda jego zleceniodawcy dostają szału z powodu zachowania wesołego skrzata, ale i tak w dużym stopniu osiągają sukces. Nie zabrakło tez typowych dla tej postaci prezentów wybuchających prosto w twarz, choć tu miały nieco inny wymiar.

Co zaś się tyczy grupy smerfów udających się na ratunek porwanemu przyjacielowi, to muszą stawić czoła swym największym lękom. Oto świat ludzi, pełen miast, okrutników i kotów staje naprzeciw nim. Co prawda nie jest to ich pierwsze spotkanie z człowiekiem, nie licząc oczywiście Gargamela, ale dotąd małe skrzaty nie musiały zapuszczać się aż tak daleko. No nie licząc opowieści "Głód w krainie smerfów". Stają zatem przed zupełnie nowymi wyzwaniami, jednak jak zwykle ich spryt, a czasem nawet przywary, potrafią wyjść z kryzysu obronną ręką.

"Smerfowanie biżuterii" to po lekturze "Smerfa finansisty", do którego ten komiks nawiązuje, całkiem ciekawa przygoda. Szkoda że wydawnictwo Egmont nie publikuje serii wedle kolejność chronologicznej tomów, ale mimo to da się spokojnie we wszystkim połapać. Odcinek ten niesie jednak z sobą naukę - nie próbuj być zbyt cwanym, gdy dobrze ci idzie. Nieraz możesz przez to wpaść w prawdziwe kłopoty, z których trudno będzie się potem wykaraskać.

Uwielbiamy przenosić się do niezwykłego świata smerfów. Tym razem będzie bardzo niebezpiecznie. Porwanie, grożenie śmiercią, przymuszanie do niecnych czynów, a to wszystko przeżyje Zgrywus, który przypadkiem wpada w ręce wędrownych kuglarzy. W niewoli zaprzyjaźnia się z sympatyczną myszką. Sytuacja pogarsza się, gdy pewien łotr postanawia zrobić ze Zgrywusa ... włamywacza. Papa Smerf i smerfy ruszają na pomoc.

Na 48 stronach znajdziemy humorystyczne rysunki, dużo akcji i mnóstwo świetnej zabawy. Niebieskie ludki nie tylko bawią, ale również przestrzegają i ukazują wartości, jakimi powinniśmy kierować się w życiu. Graficznie album prezentuje się świetnie. Żywa kolorystyka, charakterystyczne rysunki, dobrej jakości papier, duża i wyraźna czcionka.

53 użytkowników ma tytuł Przygody Smerfów. Smerfowanie biżuterii na półkach głównych
27 użytkowników ma tytuł Przygody Smerfów. Smerfowanie biżuterii na półkach dodatkowych

Okładka książki Smerfy i Wioska Dziewczyn. Zły czar Wróżki Kwiatuszki Laurent Cagniat, Thierry Culliford, Falzar
Okładka książki Smerfy i Wioska Dziewczyn. Kraina Smerfujących Kamieni Laurent Cagniat, Thierry Culliford, Luc Parthoens
Okładka książki Smerfy i świat emocji. Smerf, który był zazdrosny Thierry Culliford, Antonello Dalena
Okładka książki Przygody Smerfów. Smerfy i fioletowa fasola Nine Culliford, Thierry Culliford, Pascal Garray, Alain Jost
Okładka książki Przygody Smerfów. Gargamel, przyjaciel Smerfów Nine Culliford, Thierry Culliford, Alain Jost, Alain Péral
Okładka książki Przygody Smerfów. Smerfy i półdżin Nine Culliford, Thierry Culliford, Jeroen De Coninck, Miguel Diaz, Alain Jost
Okładka książki Przygody Smerfów. Smerf Bohater Nine Culliford, Thierry Culliford, Jeroen De Coninck, Miguel Diaz, Alain Jost

Okładka książki Przygody Smerfów. Smerfy hazardziści Ludo Borecki, Thierry Culliford, Luc Parthoens
Okładka książki Przygody Smerfów. Nie igra się z postępem Ludo Borecki, Nine Culliford, Thierry Culliford, Philippe Delzenne, Pascal Garray, José Grandmont
Okładka książki Przygody Smerfów. Czarne Smerfy Yvan Delporte, Peyo
Przygody Smerfów. Czarne Smerfy Yvan Delporte, Peyo
Okładka książki Wujaszkowie Dalton Achdé, Laurent Gerra, Jacques Pessis
Wujaszkowie Dalton Achdé, Laurent Gerra, Jacques Pessis
Okładka książki Sykes Dimitri Armand, Pierre Dubois
Sykes Dimitri Armand, Pierre Dubois
Okładka książki Rufus. Wilk w owczej skórze. Tom 1 Agnieszka Świętek, Bartosz Sztybor
Rufus. Wilk w owczej skórze. Tom 1 Agnieszka Świętek, Bartosz Sztybor

Cytaty z książki Przygody Smerfów. Smerfowanie biżuterii