Przygody Smerfów. Smerfy i fioletowa fasola

- komiksy
- Przygody Smerfów (tom 35)
- Klub Świata Komiksu
- Les Schtroumpfs et les haricots mauves (35)
- 2025-01-22
- 2025-01-22
- 56 min.
- Maria Mosiewicz
BESTSELLEROWY KOMIKS O NIEZWYKŁYCH PRZYGODACH SMERFÓW!
W krainie Smerfów zdarzają się susze i nieurodzaje, przez co niebieskim skrzatom czasem nie starcza zapasów na całą zimę. Na szczęście pewnej wiosny Papa Smerf przywozi od czarodzieja Omnibusa niezwykłą fasolę, która jest nie tylko pyszna, ale też wydaje obfite plony. Smerfom nie powinien już nigdy zagrażać głód! Jednak nowe pożywienie wywołuje niespodziewane kłopoty w społeczności uwielbiających jeść i leniuchować bohaterów!
Smerfy wymyślił belgijski scenarzysta i grafik Pierre Culliford (1928-1992),używający pseudonimu Peyo. Jego komiksy zostały zaadaptowane na potrzeby filmów o przygodach niebieskich skrzatów. Obecnie autorami nowych opowieści o Smerfach są następcy Peyo, w tym jego syn Thierry.
Scenariusz: Alain Jost i Thierry Culliford
Rysunki: Pascal Garray
Kolory: Nine Culliford
Kup Przygody Smerfów. Smerfy i fioletowa fasola w ulubionej księgarni
Oceny książki Przygody Smerfów. Smerfy i fioletowa fasola
21 użytkowników ma tytuł Przygody Smerfów. Smerfy i fioletowa fasola na półkach głównych- Przeczytane 16
- Komiksy 3
- 2025 - komiksy 1
- Przeczytane z dziećmi 1
- Dzieci Chcę przeczytać 1
- Z&H 1
- Witek 1
- Literatura dziecięca 1
Cytaty z książki Przygody Smerfów. Smerfy i fioletowa fasola
Dlatego użyjemy smerfopodstępu wymyślonego w starożytności!

OPINIE i DYSKUSJE o książce Przygody Smerfów. Smerfy i fioletowa fasola
Ulubieni bohaterowie dzieci - mamy polecają innym mamom!
Ulubieni bohaterowie dzieci - mamy polecają innym mamom!
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo to"Smerfy i fioletowa fasola" to kolejna odsłona przygód ukochanych niebieskich skrzatów, która łączy w sobie magię, humor i lekcje życiowe. Komiks ten, będący częścią długiej serii, przenosi nas do znanej i lubianej krainy Smerfów, gdzie po raz kolejny stawiają oni czoła nie tylko zewnętrznym zagrożeniom, ale także własnym słabościom. Jest to to kolejny znakomity przykład klasyki bajek, który z pewnością zachwyci zarówno młodszych, jak i starszych czytelników.
Tym razem Smerfy są w potrzebie, gdyż ich zapasy znikają w zastraszającym tempie i mogą nie wystarczyć na zimę. Wprowadzenie na wiosnę fioletowej fasoli przez Papę Smerfa, która obiecuje nie tylko pyszny smak, ale także obfite plony, wydaje się być zbawieniem. Jednak, jak to w życiu bywa, nic nie jest proste – nowe pożywienie przynosi nie tylko korzyści, ale również niespodziewane kłopoty, co stawia społeczność Smerfów w trudnej sytuacji i zapewnia im kolejną dawkę przygód.
Fabuła "Smerfy i fioletowa fasola" wciąga od pierwszych stron, a barwne ilustracje doskonale oddają charakterystyczny styl tej serii. Każda strona to prawdziwa uczta dla oczu, a humor, który emanuje z każdej postaci, sprawia, że komiks czyta się z ogromną przyjemnością.
Graficznie każda strona prezentuje się bardzo dobrze, zachowując charakterystyczny styl, który od lat urzeka zarówno dzieci, jak i dorosłych. Kolorowe, żywe ilustracje doskonale oddają atmosferę krainy Smerfów, a szczegółowe rysunki postaci sprawiają, że każda z nich jest wyrazista i zapada w pamięć. Humor, który jest nieodłącznym elementem serii, jest obecny na każdej stronie – od zabawnych dialogów po komiczne sytuacje, w jakie wpadają Smerfy.
Smerfy, ze swoją niezrównaną energią i poczuciem humoru, wciąż potrafią wywołać uśmiech na twarzy. Ich niezwykle zabawne perypetie, pełne przygód i przyjaźni, są świetnym przypomnieniem, jak ważne są wartości takie jak współpraca i empatia. Mimo upływu lat, historie smerfów nie straciły nic ze swojej świeżości i uroku. "Smerfy i fioletowa fasola" to świetna pozycja, która udowadnia, że klasyka nigdy nie wychodzi z mody. Niebieskie skrzaty, ich przygody i wspaniały humor to coś, co zawsze warto mieć w swojej biblioteczce. To nie tylko nostalgiczna podróż do dzieciństwa dla rodziców, którzy poznają komiks ze swoją pociechą, ale także doskonała lektura na każdą okazję i idealna pozycja do poznania Smerfów przez nowe pokolenie.
"Smerfy i fioletowa fasola" to kolejna odsłona przygód ukochanych niebieskich skrzatów, która łączy w sobie magię, humor i lekcje życiowe. Komiks ten, będący częścią długiej serii, przenosi nas do znanej i lubianej krainy Smerfów, gdzie po raz kolejny stawiają oni czoła nie tylko zewnętrznym zagrożeniom, ale także własnym słabościom. Jest to to kolejny znakomity przykład...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toDoświadczenie braku sprawia, że chcemy się jak najlepiej zabezpieczyć. Czasami idziemy na łatwiznę i wpadamy w błędne koło wygody, która w pewnym momencie może stać się dla nas zagrożeniem. Taki temat podsuwają nam autorzy komiksu "Smerfy i fioletowa fasola".
Do historii wchodzimy w kwietniu. Po ciężkiej zimie następuje wiosna otwierająca kolejny cykl walki o przetrwanie. Zespołowa praca, systematyczność i pracowitość czasami nie wystarczają, aby zgromadzić wystarczającą ilość zapasów. Uprawy i zbieractwo uzależnione są od warunków pogodowych. Susze i ulewy niszczą uprawy oraz okoliczne rośliny skazując różne istoty na głów. Tak było też w przypadku Smerfów. Problem ten skłonił Papę Smerfa do poszukania ratunku u Omnibusa. Ten wręcza mu worek fioletowej fasoli mogącej zabezpieczyć Smerfy przed głodem w czasie mrozów. Początkową nieufność wobec nowości szybko zastępuje entuzjazm. Nasiona okazują sie wyjątkowo smaczne i doskonale sprawdzają się jako główny składnik wielu potraw. Kucharz staje się mistrzem tworzenia kolejnych dań. Smerfy jedzą więcej i więcej. Czas poświęcają na uprawę, przygotowanie i gromadzenie zapasów fasoli. Z tego powodu mniej się ruszają, mają mniej urozmaiconą dietę i robią się coraz leniwsi. Będą jednak potrzebowali prawdziwego zagrożenia, żeby zrozumieć, że w diecie potrzebna jest równowaga.
"Smerfy i fioletowa fasola" to tom podsuwający wiele ważnych problemów. Zobaczymy tu walkę o przetrwanie, szukanie łatwych rozwiązań, ubogą w składniki dietę, leniwy tryb życia, obżarstwo prowadzące do osłabienia i otyłości. Smerfy pokażą, że czasami nawet jedzenie może stać się źródłem konfliktów społecznych. Wzajemne zwalczanie się, przepychanki zamiast szukanie kompromisu prowadzi do prześladowania, wyśmiewania. Takich przykładów złych postaw jest tu sporo. Autorzy uświadamiają jak one niszczą społeczność i narażają ją na niebezpieczeństwa.
"Smerfy i filoetowa fasola" to komiks stworzony przez kontynuatorów Peyo, których dzieła charakteryzują się większym ładunkiem edukacyjnym. Akcja już nie toczy się wokół kolejnych zasadzek tworzonych przez Gargamela, ale zwyczajnego życia mieszkańców wioski, którzy sprzątają strychy, tworzą przedstawienia, zmagają się z żywiołami i własnymi słabościami. W komiksie znajdziemy znane z serialu animowanego Smerfy postacie i stylistykę rysunku pierwszego twórcy opowieści o niebieskich ludzikach. Stworzona przez kontynuatorów Peyo opowieść jednak różni się nieco akcją, prezentowanymi problemami ze względu na poruszanie bardziej aktualnych wyzwań. Wśród tomów tworzonych przez następców Pierre’a Culliforda znajdziemy takie tytuły jak „Dzieciak u smerfów”, „Smerf reporter”, „Smerfy hazardziści”, „Smerfocjanci”, „Nie igra się z postępem”, „Smerfy i złote drzewo”, „Smerfy i dzieci”, „Smerf bohater”, "Smerfy i półdżin", "Gargamel, przyjaciel Smerfów" i "Smerfy i filoetowa fasola" odwołujące się do tego, co czytelnicy znają z życia codziennego. Gnanie za sensacją, niegrzeczne dzieci i wyzysk, złośliwość, konieczność kompromisu, fanatycy narzucający innym wartości, którymi powinni się kierować, uzależnienie od hazardu, utrata mienia, narzucanie praw, dyktatura, swatanie, wykorzystywanie robotów, bunt maszyn, sukces wynikający z wiary we własne umiejętności, zawiść i współpraca oraz częste podjadanie, fast foody to częste motywy wielu filmów dla dorosłych, a w komiksach stały się pouczającymi przygodami niebieskich ludków. Dzieła kontynuatorów są zdecydowanie bardziej dydaktyczne niż pierwotnego twórcy. „Smerfy i fioletowa fasola” przekonuje młodych czytelników, że we wszystkim należy zachować umiar. Małe niebieskie stworki zrozumieją też jak ważna jest dywersyfikacja w czasie gromadzenia zapasów na zimę. Tradycyjnie też pojawi się problem ostrożności wobec tych, o których przekonaliśmy się, że mają złe intencje. Pojawia się tu często powracający motyw wiary w swoje umiejętności oraz stawiania na pracę zespołową, a także poszukiwania dziedziny, w której można odnieść sukces, dostrzegania szans, które daje los. Bohaterzy potrafiący to robić odnoszą sukces.
Komiks polecam wszystkim dzieciom. Będzie to doskonała lektura dla uczniów i przedszkolaków, którzy nie przepadają za książkami. Czytanie komiksów pomoże rozwinąć czytelnicze zainteresowania.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toDo historii wchodzimy w kwietniu. Po ciężkiej zimie następuje wiosna otwierająca kolejny cykl walki o przetrwanie....
Przygoda z komiksami zaczęła się u nas dość niedawno. Wojtek otrzymał w prezencie jeden i przepadł.Ostatnio otrzymaliśmy pierwszą paczuchę od marki @egmont właśnie z komiksami, albumami. Było ich aż 5 sztuk. Możecie domyślać się jaka była relacja mojego synka, jak je zobaczył. Czyste szaleństwo. Zachwycony siedział przy nich prawie cały dzień.
Dzisiaj przedstawiam Wam pierwszy z nich, czyli ,,Smerfy i fioletowa fasola"Na początek taka mała ciekawostka z okładki.
,,Smerfy wymyślił belgijski scenarzysta i grafik Pierre Culliford (1928-1992) używający pseudonimu Peyo. Jego komiksy zostały zaadaptowane na potrzeby filmów o przygodach niebieskich skrzatów. Obecnie autorami nowych opowieści o Smerfach są następcy Peyo, w tym jego syn Thierry. "
Kto z Was lubił Smerfy? Smerfy to moje dzieciństwo. Równo o 19 mama wolała na dobranockę, a tam między innymi właśnie leciały one.😁 Miło tak powspominać.
W tej pozycji mamy historię dotycząca fioletowej fasoli, która miała chronić Smerfy przed głodem. Wydawała ona obfite plony, dlatego też nigdy nie brakowałoby jedzenia w wiosce Smerfów. Jednak fasola stała się problemem. Jakim? Koniecznie przeczytajcie.
Pięknie wydany komiks, z kolorowymi ilustracjami idealnie odzwierciedlającymi postacie smerfów i innych bohaterów bajki.Na końcu komiksu mamy notkę o Pascalu Garray'u, który dołączył do ekipy studia Peyo i jako rysownik był wierny stylowi Peyo, którego uważał za mistrza. Niestety zbyt wcześnie umarł i jako hołd dla niego opublikowano na końcu tego komiksu jego próbki grafik, rysunków.
Polecamy dla fanów komiksów, jak też Smerfów.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toDzisiaj przedstawiam Wam...
POPKULTUROWY KOCIOŁEK: Wioska Smerfów, miejsce beztroskiej zabawy i wspólnej pracy, staje w obliczu nowego wyzwania. W 35. tomie serii, zatytułowanym Smerfy i fioletowa fasola, autorstwa Thierry’ego Culliforda i Alaina Josta, poznajemy historię, w której pozornie błahy podarunek od czarodzieja Omnibusa – fioletowa fasola – wywraca do góry nogami dotychczasowe życie mieszkańców wioski.
Fabuła komiksu koncentruje się wokół problemu suszy i potencjalnego braku pożywienia, który zagraża Smerfom. Papa Smerf, zawsze troszczący się o swoich podopiecznych, znajduje rozwiązanie w postaci magicznej fasoli. Obietnica obfitych plonów i zabezpieczenia przed głodem wydaje się idealnym rozwiązaniem. Jednak, jak to często bywa w historiach o Smerfach, konsekwencje pewnych działań nie zawsze są od razu widoczne. Fioletowa fasola, choć smaczna i plenna, wprowadza pewien dysonans w dotychczasowym funkcjonowaniu wioski.
Scenariusz, choć skierowany do młodszego czytelnika, porusza ważne tematy, takie jak odpowiedzialność za środowisko, konsekwencje ingerencji w naturę oraz znaczenie umiaru. Smerfy, zachwycone obfitością nowego pożywienia, początkowo tracą umiar, co prowadzi do zabawnych, ale i pouczających sytuacji. Wątek ten można odczytywać jako metaforę konsumpcjonizmu i potrzeby zrównoważonego rozwoju.
O ile scenariusz pod wieloma względami jest poprawny (zwłaszcza pod względem sprawdzonego humoru),to duet twórców w przeciwieństwie do ojca serii (Peyo) jest tu trochę moim zdaniem troszkę za bardzo moralizatorski. W kilku scenach narzucają oni młodszemu czytelnikowi określony punkt widzenia. Są to jednak wątki, na które młodszy czytelnik (czyli główny odbiorca dzieła) nie będzie zwracał uwagi....
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKiedy głów zagląda w oczy (i żołądki) Smerfów, sposobem na kryzys staje się tytułowa fioletowa fasola. Mimo początkowego sceptycyzmu i obawy przed monotonią, dzięki sprawności i wyobraźni Kucharza, Smerfy szybko stają się fanami cudownej odmiany tego warzywa. Nie wszyscy jednak są jej orędownikami, a nadmierne spożycie fasoli okazuje się mieć rozmaite niepożądane efekty uboczne (nie, nie chodzi tutaj akurat o nadmierną produkcję gazów; w każdym razie, nie przede wszystkim). Do tego wszystkiego wmiesza się Gargamel i... przepis na nową przygodę gotowy! Sprawnie napisana i opowiedziana opowieść, choć szczerze mówiąc, mogłaby być ona krótsza, a całość uzupełniona inną historyjką z życia Smerfów. "Smerfy i fioletowa fasola" mają kilka dodatkowych stron stanowiących hołd dla Pascala Garraya, rysownika komiksu, który zmarł niestety w 2017 roku, a ten komiks był jego ostatnią ukończoną pracą.
Kiedy głów zagląda w oczy (i żołądki) Smerfów, sposobem na kryzys staje się tytułowa fioletowa fasola. Mimo początkowego sceptycyzmu i obawy przed monotonią, dzięki sprawności i wyobraźni Kucharza, Smerfy szybko stają się fanami cudownej odmiany tego warzywa. Nie wszyscy jednak są jej orędownikami, a nadmierne spożycie fasoli okazuje się mieć rozmaite niepożądane efekty...