Niewidzialny

Okładka książki Niewidzialny autora Mari Jungstedt, 9788311151475
Okładka książki Niewidzialny
Mari Jungstedt Wydawnictwo: Bellona Cykl: Inspektor Anders Knutas (tom 1) Seria: Mistrzynie Kryminału Obyczajowego kryminał, sensacja, thriller
kryminał, sensacja, thriller
Inspektor Anders Knutas (tom 1)
Mistrzynie Kryminału Obyczajowego
Den du inte ser
2017-07-13
2017-07-13
Teresa Jaśkowska-Drees

Kup Niewidzialny w ulubionej księgarnii

Oceny książki Niewidzialny

OPINIE i DYSKUSJE o książce Niewidzialny

Wciągająca fabuła, dobrze sie czytało.

Wciągająca fabuła, dobrze sie czytało.

Nie wciągnęła mnie.

Nie wciągnęła mnie.

Krótko: w fabule - amatorszczyzna policji, wklejony na siłę romans, akcja kryminału poprowadzona w sposób pożałowania godny, potknięcia w tłumaczeniu.

Pierwsza część cyklu gotlandzkiego z inspektorem Andersem Knutasem i dziennikarzem Johanem Bergiem to klasyczny, skandynawski kryminał, w którym malownicze tło spokojnej wyspy Gotlandii kontrastuje z brutalnością zbrodni i mrokiem ludzkiej natury.
Gdy zamordowana zostaje młoda kobieta, a podejrzenie pada na jej męża, wszystko wskazuje na prostą sprawę. Szybko jednak okazuje się, że to dopiero początek serii dramatycznych wydarzeń, a śledztwo wymyka się spod kontroli.
Inspektor Anders Knutas to bohater ludzki i niepozbawiony wad, a dziennikarz Johan Berg to jego impulsywne przeciwieństwo. Ich trudna współpraca stanowi jeden z ciekawszych wątków książki.
Podsumowując to bardzo dobry kryminał, wciągający od pierwszej do ostatniej strony. Świetnie skonstruowana fabuła, realistyczne postacie i niepokojący klimat sprawiają, że trudno oderwać się od lektury. To książka z przesłaniem każdy nasz czyn może mieć konsekwencje w przyszłości i nawet jeśli coś wydaje się błahostką czy żartem, dla kogoś innego może stać się punktem zwrotnym w życiu.

251016 audio G3.
Naprawdę?! Dopiero co narzekałem na niewiarygodne hipotezy Katarzyny Puzyńskiej, które tam ostatecznie pozostały tylko domysłami na temat motywu, w tej książce niestety stają się rzeczywistością. Chłopak nękany w szkole po 20 latach tłamszenia bólu w sobie pewnego dnia "budzi się" i rozpoczyna zemstę. Najpierw zabija matkę za to, iż nie zauważyła jego upokorzeń. Następnie po kolei morduje dziewczyny (teraz już kobiety),które się tego dopuszczały. Bardzo słabe. Policja poci się strasznie, by "połączyć" wszystkie ofiary, a one przecież chodziły do jednej szkoły! No i zakończenie - standard nad standardami. Gdy w książce (lub filmie) czytelnik (lub widz) poznaje zabójcę, a do zabicia zostaje mu jeszcze ta jedna osoba, mordercy w żaden sposób nie uda się tego zrobić. Nie ma opcji. Dodatkowo nigdy też nie uda mu się wziąć okupu i uciec, ale to już "wybaczam". Szkoda, bo początek powieści był ciekawy, a język jest całkiem całkiem.

251016 audio G3.

Wysłuchałam w wersji czytaj przez p. Agatę Kuleszę. Trzeba uczciwie przyznać, że lektorka się postarała. Słuchacz jest nawet w stanie wskazać, które z opisywanych wydarzeń miały miejsce w przeszłości. Ciekawi was, jak się to udało? Posłuchajcie. No dobrze, lecz by świadomie decydować się na lekturę warto byłoby wiedzieć, o czym jest. Jak przystało na kryminał – o morderstwie. A żeby się nie ograniczać, to nawet o kilku. Zabita zostaje młoda kobieta. Najpierw podejrzany jest jej partner, a potem sprawy zaczynają się komplikować. W jaki sposób? Posłuchajcie. Dowiecie się, czy Anders Knutas, śledczy szwedzkiej policji będzie skuteczny podczas rozwiązywania tej sprawy. I czy udział w dochodzeniu dziennikarza, Johana Berga okaże się pomocą czy przeszkodą. Podsumowując – lektura dość interesująca, aczkolwiek autor ma tendencje do moralizatorstwa i chodzenia na skróty. Zatem będzie starał się przekonać czytelnika, iż karma wraca, a właściwe relacje rodzinne sprawią, że wszyscy będziemy szczęśliwi. Poczytać można, namawiać nie będę.

Taka sobie. Nie jest to rodzaj kryminału który lubię najbardziej ale mam to przeczytałam. Fabuła trochę naciągana, policja nic wiele nie zdziałała, za dużo rozmyślań ale nie będę zdradzać szczegółów. Nie będę kontynuować serii.

Matko cóż za męcząca ksiażka.I ten romans? Po co? Był tam tak na siłę wcisniety, że w pewnym momencie odpuściłam czytanie na parę dni. Emma jest miałka i nijaka, a ten jej romans totalnie bez sensu. Ja rozumiem, że to fikcja ale bez przesady! Dawno mnie żaden wątek romantyczny tak nie irytował w książce jak ten! No i sama policja. Przecież w sumie cała sprawa rozwiązała się sama. Policyjne działania chyba ani razu nie popchnęły akcji do przodu. Wszystko dzięki komuś innemu albo przypadkowi... no ludzie :( Za resztę seri nawet się nie biorę. Poczytałam, widzę że romans bez sensu, ładu i składu trwa nadal i staje się jeszcze bardziej bez sensowny, a policja dalej czeka na cuda. Podziękuję.

Jako kryminał - słabe. Przy pierwszym pojawieniu się w fabule postaci która w finale okazuje się mordercą my jako czytelnicy od razu domyślamy się, że to on nim jest i domyślamy się motywu który nim kieruje. Zero zaskoczenia. A z punktu widzenia policjanta? Błądzi jak dziecko we mgle ale w końcu jedna z potencjalnych ofiar sama "łączy kropki" i podaje sprawcę na złotej tacy. Ale czyta się lekko, w sam raz na plażę albo do pociągu.

Pamiętaj, że gdy nagrzeszysz za młodu, przeszłość może się przypomnieć i mocno ugryźć. Niezły kryminał, z ciekawym przesłaniem. Opowieść dobra do słuchania w długiej podróży, kiedy nie zwraca się uwagi na niekonsekwencje dramaturgiczne. No i te piękne grzeszne uczucia...

2363 użytkowników ma tytuł Niewidzialny na półkach głównych
542 użytkowników ma tytuł Niewidzialny na półkach dodatkowych