Opowieści na dobranoc dla młodych buntowniczek

- literatura dziecięca
- Opowieści na dobranoc dla młodych buntowniczek (tom 1)
- Good Night Stories for Rebel Girls
- 2017-09-27
- 2017-01-01
- 2017-03-02
- 9788380572010
- Ewa Borówka
- Inne
„Lektura obowiązkowa na stoliku nocnym każdej dziewczynki albo młodej kobiety”.
– Geri Stengel, „Forbes”
Opowieści na dobranoc dla młodych buntowniczek, historie stu bohaterskich kobiet od Elżbiety I po Serenę Williams, to nowe wersje bajek stworzone, by zainspirować wszystkie dziewczynki. Książka, zilustrowana przez sześćdziesiąt artystek ze wszystkich zakątków świata, to najhojniej finansowana oryginalna publikacja w dziejach crowdfundingu. Wsparli ją czytelnicy z ponad siedemdziesięciu pięciu krajów świata. Prawa do tytułu sprzedano do dwudziestu ośmiu krajów i liczba ta stale rośnie!
Wszystkie historie są utrzymane w konwencji bajki i każda składa się z jednostronicowego tekstu oraz portretu. „Każda z tych stu historii dowodzi, że wierząc w coś całym sercem, zyskujemy siłę, by zmieniać świat” – czytamy w przedmowie. Ten zbiór zainspiruje nie tylko najmłodszych, ale i nieco starszych do tego, by wierzyli we własne siły, marzyli odważnie i pielęgnowali w sobie wewnętrzną siłę.
„Właśnie takie opowiadania powinnyśmy czytać do poduszki naszym córkom”.
– Hollee Actman Becker, „Parents”
„Autorki tych bajek zastępują księżniczki kobietami, które zmieniły świat ”.
– Taylor Pittman, „The Huffington Post”
„Zaręczam, że dzieciom, które będą czytać tę książkę na dobranoc, przyśnią się wspaniałe, inspirujące sny”.
– Fiona Noble, „The Guardian”
„Lepszych opowieści na dobranoc nie znajdziecie”.
– Caroline Siegrist, blog Cool Mom Picksjednostronicowego tekstu oraz portretu.
Kup Opowieści na dobranoc dla młodych buntowniczek w ulubionej księgarni
Oficjalne recenzje książki Opowieści na dobranoc dla młodych buntowniczek
Być kobietą, być kobietą…
Które kobiety odmieniły bieg historii? Które wywarły wpływ na świat nauki? Stworzyły najpiękniejsze dzieła sztuki? Walczyły z rasizmem? Pokonały przeciwności losu i własne ograniczenia? Na te pytania opowiadają kolejne strony „Opowieści na dobranoc dla młodych buntowniczek”, książki którą warto przeczytać niezależnie od płci i wieku.
Ta piękna publikacja Eleny Favilli i Franceski Cavallo w ciekawy i przystępny sposób ukazuje sylwetki najbardziej inspirujących kobiet w historii. Każdy rozdział składa się z dwóch sąsiadujących stron: na pierwszej jest imię i nazwisko opisywanej kobiety oraz jej zawód czy dziedzina działania, następnie krótka opowieść o losach i dokonaniach każdej z bohaterek, a na dole strony data urodzenia (i śmierci) oraz kraj pochodzenia. Całą sąsiednią stronę zajmuje duży, barwny portret, a na nim motywujący cytat. W ten sposób czytelnik poznaje historie i osiągnięcia stu kobiet z różnych krajów, żyjących w różnych epokach, od starożytności po współczesność
Na szczęście autorkom udało się uniknąć popadnięcia w styl suchej biografii, składającej się z dat i faktów. Zamiast tego przedstawiają życie i dokonania kobiet w formie prostych opowieści, zawierających ciekawostki z ich dzieciństwa i młodości, dostosowanych do młodych odbiorców. Na szczególną uwagę zasługują też barwne ilustracje, wykonane przez sześćdziesiąt artystek z różnych krajów. Dzięki nim każda z postaci jest ukazana w innym stylu, co podkreśla ich różnorodność, pozwalając równocześnie podziwiać różne estetyki.
Właśnie różnorodność i pozytywne przesłanie są największą zaletą tej książki. Przesłanie to nie dotyczy tylko dziewczynek, bo prezentowane ideały są przecież uniwersalne. Dzięki różnorodności opisywanych postaci każdy znajdzie w książce coś dla siebie: są tu oczywiście reprezentantki świata nauki, polityki i sztuki, ale jest też pielęgniarka, projektantka mody, zawodniczka Formuły 1, a nawet piratka! Szczególnie inspirujące są kobiety, które osiągnęły sukces pokonując własne ograniczenia: niedowidząca tancerka czy niesłysząca zawodniczka motocrossowa dowodzą, że nie ma rzeczy niemożliwych. Pokazują też, jak wiele możliwości leży przed młodymi czytelnikami, w jaki sposób mogą się realizować i wpływać na losy świata. Być może dzięki tej lekturze na pytanie „Kim chcesz zostać w przyszłości” zaczną padać odpowiedzi typu: „Lotniczką!”, „Dziennikarką!”, „Dyrygentką!”, czy nawet „Prymatolożką!”
Agnieszka Kruk
Oceny książki Opowieści na dobranoc dla młodych buntowniczek
2220 użytkowników ma tytuł Opowieści na dobranoc dla młodych buntowniczek na półkach głównych- Chcę przeczytać 1 211
- 2018 57
- 2019 36
- Dla dzieci 25
- 2021 16
Tagi i tematy do książki Opowieści na dobranoc dla młodych buntowniczek
Cytaty z książki Opowieści na dobranoc dla młodych buntowniczek
Jakiekolwiek cię czekają wyzwania, nigdy nie porzucaj swojego marzenia. Im bardziej się starasz, tym bliżej jesteś celu. Kiedy świat rzuca c...
Rozwiń Bez zrozumienia nie ma troski. Bez troski nie ma pomocy. Bez pomocy nie ma dla świata rachunku.
Jane Goodall.

OPINIE i DYSKUSJE o książce Opowieści na dobranoc dla młodych buntowniczek
Krótkie, treściwe i ciekawe informacje o znanych i nieznanych Kobietach. Świetne pokazane jak młode dziewczynki lub dorosłe kobiety walczą o tak zwane "swoje". Zaczęłam tą książkę czytać 5 latce ale jeszcze jest za mała na to więc przeczytałam sama. Zamierzam przeczytać kolejne części.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toŚwietna książka dla każdej dziewczyny, nastolatki i kobiety. Jest mi wstyd bo niektórych kobiet nie znałam. To jest idealna książka, żeby zrobić na jej podstawie konkurs, prezentacje na lekcje. Mam mnóstwo znaczników. Kobiety w tej książce są wspaniałe. Każda z nich przyczyniła się do do tego, żeby świat był, jest i będzie najpiękniejszy. Każda z nich zasłynęła w innej dziedzinie, ale mnie zawsze interesowało to co w astronomii lub oceanie. Polecam wszystkim tą książkę.
Świetna książka dla każdej dziewczyny, nastolatki i kobiety. Jest mi wstyd bo niektórych kobiet nie znałam. To jest idealna książka, żeby zrobić na jej podstawie konkurs, prezentacje na lekcje. Mam mnóstwo znaczników. Kobiety w tej książce są wspaniałe. Każda z nich przyczyniła się do do tego, żeby świat był, jest i będzie najpiękniejszy. Każda z nich zasłynęła w innej...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTa książka pokazuje, że kobiety mogą robić to samo co mężczyźni, że kobiety mogą być bohaterkami. Bardzo fajna książka powinna być na półce każdej kobiety i małej i dużej.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toJest to 100 krótkich opowieści o niesamowitych kobietach ktore zmieniły świat. Pokazuje młodym kobietom że jeżeli chcą to mogą wszystko i pomimo że nie jest łatwo i trzeba walczyć to się da.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPomysł fajny, jednak same opowiadania znajdujące się w środku nie mają zbyt wiele wartości i przesłania.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toBardzo płytkie historyjki o ciekawych kobietach. Rozumiem konwencję, że to ma być książka dla dzieci, ale tak skrótowe i infantylne opisywanie życiorysów nie pozwoliło mi zaciekawić się żadną z postaci. Myślę więc, że dziecku będzie jeszcze trudniej poczuć nić porozumienia z którąś z nich.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toDoceniam ideę. Świetnie, że powstała taka książka, ale... Wybór niektórych postaci jest kontrowersyjny (cesarzowa Japonii, caryca Katarzyna, piratka). Niektóre opowiastki są jak bajka o Czewonym Kapturku (najbardziej znana dzielna dziewczyna) bez wilka. Wiele z tych kobiet doświadczyło okrucieństwa i agresji ale ze względu na odbiorcę dziecięcego część faktów nie jest przedstawiona. Czyni to ich historie infantylnymi. Można by się jeszcze czepiać ale w sumie jest to dobre przedsięwzięcie.
Doceniam ideę. Świetnie, że powstała taka książka, ale... Wybór niektórych postaci jest kontrowersyjny (cesarzowa Japonii, caryca Katarzyna, piratka). Niektóre opowiastki są jak bajka o Czewonym Kapturku (najbardziej znana dzielna dziewczyna) bez wilka. Wiele z tych kobiet doświadczyło okrucieństwa i agresji ale ze względu na odbiorcę dziecięcego część faktów nie jest...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toMądra i pięknie wydana książka. Życiorysy niesamowitych kobiet w pigułce. Warta przeczytania i dalszego poszerzania wiedzy o życiu bohaterek.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toBardzo inspirująca, zachęciła do poszukiwania dalszych informacji o niektórych boheterkach.
Polecam.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPolecam.
Książka idealna nie tylko dla dziewczynek, nie tylko dla dzieci. Jest to książka dla wszystkich. Pokazuje niesamowicie siłę kobiet i jak wiele znaczą w społeczeństwie, jak ważne decyzje podejmują. 100 inspirujących kobiet, 100 inspirujących historii i niezliczona ilość osób, które mogłyby znaleźć się w kolejnych częściach.