Nowa perspektywa. Pochodzenie życia, świadomości i Wszechświata

Okładka książki Nowa perspektywa. Pochodzenie życia, świadomości i Wszechświata autora Sean Carroll, 9788380971691
Okładka książki Nowa perspektywa. Pochodzenie życia, świadomości i Wszechświata
Sean Carroll Wydawnictwo: Prószyński i S-ka Seria: Na ścieżkach nauki popularnonaukowa
popularnonaukowa
Na ścieżkach nauki
The Big Picture: On the Origins of Life, Meaning, and the Universe Itself
2017-06-22
2017-06-22
2016-04-22
Urszula Seweryńska, Mariusz Seweryński

Kup Nowa perspektywa. Pochodzenie życia, świadomości i Wszechświata w ulubionej księgarnii

Oceny książki Nowa perspektywa. Pochodzenie życia, świadomości i Wszechświata

OPINIE i DYSKUSJE o książce Nowa perspektywa. Pochodzenie życia, świadomości i Wszechświata

Książka niezwykle ciekawa, bardzo dobra w tych częściach, które dotyczą szeroko rozumianej nauki, ale znacznie bardziej chaotyczna w tych, które dotyczą filozofii.

Książka ciekawa, aczkolwiek nie nazwałbym jej porywającą, taką, którą czyta się z wypiekami na twarzy. Stanowi zwarty, cykl powiązanych ze sobą wykładów prezentujących dorobek współczesnej fizyki, chemii, biologii, filozofii. Należy czytać ją powoli i z uwagą. A odnosząc się do podtytuły książki muszę stwierdzić, że (według mnie) o ile udało się Autorowi w przekonujący sposób wyjaśnić pochodzenia życia na Ziemi, o tyle z problemem pochodzenia wszechświata, a tym bardziej świadomości zupełnie sobie nie poradził. Mimo wszystko książkę polecam. Przeczytajcie sami, aby się przekonać czy mam rację, czy może jednak coś mi umknęło :)

Przeczytane. Bardzo dobre i ciekawe rozdziały o biologii i fizyce. Za to 9/10.

A teraz bardziej osobiście.
Moim zdaniem bardzo słabe i niespójne fragmenty filozoficzne. Nie spodobała mi się ta próba wprowadzenia naturalizmu poetyckiego jako jedynego słusznego rozwiązania. Nagle od konkretów przechodzimy do filozofii. Przynajmniej takie odniosłem wrażenie. Ta opowieść że możemy na coś popatrzeć niejako z góry, z innej perspektywy jest słaba. To że jest użyteczne nie ma znaczenia. Ważne jest to że fizyka nie pozostawia marginesu na wolną wolę. Szukanie sensu i celu może się udać nielicznym. Ważnymi i szczęśliwemu panu fizykowi się udało. Bo ma podatna na to psychikę. Nie każdy uważa że wieczność to nuda. Woody Allen mowil bodajze, ze wolaby żyć wiecznie niż zrobić Wielopole dzieła. Poza tym między wiecznoscia a powiedzmy maksymalnie 100 latami są stany pośrednie. Tam gdzie pan fizyk widzi radość i dumę ja widzę czerń i marność. To się chyba nazywa fatalizm.

Przeczytane. Bardzo dobre i ciekawe rozdziały o biologii i fizyce. Za to 9/10.

A teraz bardziej osobiście.

418 użytkowników ma tytuł Nowa perspektywa. Pochodzenie życia, świadomości i Wszechświata na półkach głównych
71 użytkowników ma tytuł Nowa perspektywa. Pochodzenie życia, świadomości i Wszechświata na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Nowa perspektywa. Pochodzenie życia, świadomości i Wszechświata

Sean Carroll
Sean Carroll
Amerykański fizyk teoretyczny, profesor California Institute of Technology. Kosmolog teoretyk specjalizujący się w zagadnieniach ciemnej energii i ogólnej teorii względności. Jego artykuły publikowały takie czasopisma jak Nature, Seed, Sky & Telescope i New Scientist. Jest autorem Spacetime And Geometry uniwersyteckiego podręcznika teorii względności. Bierze udział w tworzeniu bloga fizyków Cosmic Variance. Jest zaangażowanym ateistą. Uważa, że tylko materializm spełnia kryteria naukowego myślenia. Odrzucił zaproszenie Fundacji Templetona ponieważ nie chciał przyczyniać się do zacierania podziału pomiędzy nauką a religią. W 2004 brał udział w organizowanym przez University of Chicago kursie historii ateizmu.

Cytaty z książki Nowa perspektywa. Pochodzenie życia, świadomości i Wszechświata

Sean Carroll Nowa perspektywa. Pochodzenie życia, świadomości i Wszechświata Zobacz więcej

Ciekawostki historyczne