Hardcorowi bibliotekarze z Timbuktu

Okładka książki Hardcorowi bibliotekarze z Timbuktu autora Joshua Hammer, 9788326824869
Logo Lubimyczytac Patronat
Logo Lubimyczytac Patronat
Okładka książki Hardcorowi bibliotekarze z Timbuktu
Joshua Hammer Wydawnictwo: Agora reportaż
reportaż
The Bad-Ass Librarians of Timbuktu: And Their Race to Save the World’s Most Precious Manuscripts
2017-02-15

Wiedza pochodzi z Timbuktu

900 346 50

Oceny książki Hardcorowi bibliotekarze z Timbuktu

OPINIE i DYSKUSJE o książce Hardcorowi bibliotekarze z Timbuktu

Jako opowieść chyba dałabym 5 gwiazdek, ale dodatkowa za przywołanie w ogóle tego tematu, czyli kraju w Afryce, gdzie w XXI wieku jest wojna, terror i prześladowania na tle religijnym. To nie są tematy interesujące Europę, a w sumie powinny i na szczęście w tej historii Europa w postaci Francji zareagowała w pewnym momencie, co przyniosło sporo pozytywnych skutków w postaci odebrania władzy dżihadystom (choć nie wszystkim i nie całkowicie niestety).
Wracając do książki - tytuł sugeruje opowieść o bibliotekarzach i manuskryptach. Tego wątku jest może na jakieś 100 stron, reszta to sporo reporterskiego podsumowania historii tego afrykańskiego kraju oraz rewolty, która tam się przetoczyła na początku XXI wieku. Oczywiście, że to ważny temat i oczywiście, że warto przeczytać i poznać te fakty, ale nie do końca o tym chciałam czytać biorąc tę książkę do ręki.

Książka to historia ludzi, którzy przechytrzyli terrorystów z Al-Kaidy i uratowali tysiące skryptów pisanych na przełomie setek lat w dziedzinie historii i nauki.
Abdel Kader Haidara od czasu swoich młodzieńczych lat prowadzi działalność zabezpieczania dziedzictwa narodowego Afryki Środkowej, aby ostatecznie uchronić 377 tysięcy manuskryptów przed zniszczeniem i zbudować biblioteki dla badaczy i naukowców - spuścizny islamskiej od XV wieku, dorobek cywilizacji, która była otwarta i tolerancyjna, gdy w świecie Zachodu wolnomyśliciele wciąż byli paleni na stosach. Książka zawiera ciekawe opisy Afryki, ludzi zaangażowanych w podejmowanie się tego bardzo trudnego dzieła oraz sytuacje polityczne, które mają miejsce na przełomie działalności bohatera książki.
Z tej niezwykle ciekawej pozycji czytelnicy poznają działalność badaczy Afryki, działalność prowadzoną przez armie amerykańską i francuską, aby bogactwo literatury nie zostało zniszczone.
Niezwykle ciekawym jest opis rozwoju regionu, przygotowania koncertów i udział w nich światowych gwiazd muzyki. Bono - leader zespołu U2 przyjeżdża do Sankore, aby zagrać na koncercie wbrew wszelkim prawom utrzymania bezpieczeństwa. Bono improwizował z tuareskim zespołem i zaśpiewał kilka zdań po francusku, tańcząc z piosenkarzami i gitarzystami z Tinariwen. Muzyka jest silniejsza niż wojna - oświadczył przed wejściem na pokład samolotu. Jest to przekazem dla nas wszystkich by szanować kulturę mieszkańców Afryki i włączyć się w ich bogatą kulturę.
Książka dla ludzi o silnych nerwach, opowiada o dziedzictwie narodowym Mali. Autor opowiada też historie ludzi związanych z budowaniem świątyń i dziedzictwa kulturowego kraju, na bazie rzeczywistości, w której żyje - trudnej i niezrozumiałej dla zachodnich cywilizacji, niewiarygodnej, nierzeczywistej, wręcz niekiedy brutalnej.
Hammer w ciągu ostatnich 20 lat odwiedził Timbuktu 50 razy, co pozwoliło mu na opis jasnego, dogłębnego i prawdziwego stanu rzeczywistości tego regionu Afryki.
Joshua Hammer - amerykański dziennikarz i reporter. Kierował redakcjami Newsweeka m. in. w Nairobi, Ameryce Południowej, Los Angeles, Berlinie i Jerozolimie. Publikował artykuły w The New York Review of Books, The New Yorker, Smithsonin. W 2001 roku wraz z Garym Knightem został uprowadzony w Strefie Gazy.
Agata Kosmalska, Dookoła Świata

To nie jest książka łatwa do opisania. Autor w „Hardcorowych bibliotekarzach z Timbuktu” opisuje historię tworzenia a następnie ratowania księgozbiorów przed fanatykami Al-Kaidy, lecz kreśli też szerokie tło historyczne. Zarówno tej odległej przeszłości, jak i powstawania terroryzmu na Saharze.

I momentami ta część historyczna bierze górę nad akcją książki - która swoją drogą nadaje się na film sensacyjny! Bo kto by się spodziewał, że bibliotekarz z Sahary może zakasować Jamesa Bonda i Indianę Jonesa swymi prawdziwymi przygodami?!

„Angielski tytuł to The Bad-Ass Librarians of Timbuktu”. Polski przekład (choć w pierwszej chwili brzmi zaskakująco) doskonale oddaje ducha tej książki.

I momentami ta część historyczna bierze górę nad akcją książki - która swoją...

470 użytkowników ma tytuł Hardcorowi bibliotekarze z Timbuktu na półkach głównych
74 użytkowników ma tytuł Hardcorowi bibliotekarze z Timbuktu na półkach dodatkowych

Cytaty z książki Hardcorowi bibliotekarze z Timbuktu