Czarująca i niebezpieczny

- literatura obyczajowa, romans
- Rebis
- 2005-01-01
- 2005-01-01
Poruszająca powieść o miłości, która potrafi wszystko zmienić Po tragicznych przejściach piękna Grace postanawia unikać mężczyzn do czasu, aż spotka tego jedynego, który jest jej przeznaczony. Kiedy po wielu latach do miasteczka przyjeżdża Henry Dante, Grace od razu rozumie, że to właśnie na niego czekała. Ale Henry nie jest zwykłym, przeciętnym mężczyzną.
Urocza. Wzruszająca. Liryczna. Chwilami zabawna, chwilami pisana z dużą powagą. Jak życie, więc w pewien sposób prawdziwa. Choć całkowicie nieprawdopodobna. Ma swój klimat (jak dla mnie bardzo amerykańska, ale w tym dobrym znaczeniu). Napisana dynamicznie, z wyrazistymi bohaterami. Jeśli chodzi o atmosferę i "myśl przewodnią" :),to przypomina powieści Fredrika Backmana.
więcej Pokaż mimo toPowiem tak: nie pamiętam wszystkich szczegółów, ale to ten typ książki, której momenty zapadają w pamięć. Czytałam ją ponad 8 lat temu, a kiedy zobaczyłam ją na stronie księgarnii internetowej, serce zabiło mi mocniej <3 Czekam więc teraz aż kurier przyniesie mi paczkę.
Z tego co pamiętam, to Grace starała się o niebo.
Pamiętam jedną z pierwszych scen, w której to przeszła przez myjnię samochodową z przekonaniem, że kiedy wynurzy się z budynku spotka miłość swojego życia. I spotkała. Nie był to "książe z bajki", ich miłość nie była wieczna, ale żyli pełnią życia. Razem starali się o niebo.
Nie jestem pewna, czy kiedyś czytałam książkę, którą napisał mężczyzna. Ale w jego słowach widać różnicę. Wszystko dzieje się jakby szybciej. Co nie znaczy, że dzieje się mniej.
więcej Pokaż mimo toZ tego co pamiętam, to Grace starała się o niebo.
Pamiętam jedną z pierwszych scen, w której to...
Lektura w sam raz na wakacje - niezobowiązująca, niezbyt ambitna, ale też bez przesady, bo nie jest wcale za płytka, z szybką akcją i masą przeróżnych wydarzeń. Lekki sensacyjny przerywnik z całkiem sympatycznymi bohaterami. Zaczyna się dosyć nieciekawie, jednak później się rozwija. Do przeczytania i zapomnienia.
Pokaż mimo tokolejna książka Schicklera, gdzie pojawiają się skrajne postaci- czarny i biały charakter i niebywałe zdarzenia. powieści tego autora czyta się z wielką przyjemnością. obie jego książki ("Pocałunki na Manhattanie", "Czarująca i niebezpieczny") pozostawiają po sobie refleksje u czytelnika. autor w sposób lekki i swobodny przeplata wątki by na koniec stworzyć z nich całość.
książka/i godna/e polecenia.
kolejna książka Schicklera, gdzie pojawiają się skrajne postaci- czarny i biały charakter i niebywałe zdarzenia. powieści tego autora czyta się z wielką przyjemnością. obie jego książki ("Pocałunki na Manhattanie", "Czarująca i niebezpieczny") pozostawiają po sobie refleksje u czytelnika. autor w sposób lekki i swobodny przeplata wątki by na koniec stworzyć z nich...
więcej Pokaż mimo toLubię książki z serii Salamandra, po części dlatego, że nie są one płytkie i wypchane czystą iluzją, że mają w sobie pierwiastek czegoś, co przyciągnie czytelnika i pozwoli mu skończyć książkę. Po "Czarującą i niebezpiecznego" sięgnęłam po przeczytaniu rewelacyjnych jak dla mnie "Pocałunków na Manhatannie".
Brakowało mi w tej powieści tego magicznego czegoś, czym wypełnił autor świat budynku Manhatannu w swoich opowiadaniach. Książkę czyta się szybko i lekko więc przyjemnie spędziłam z nią czas, jednak pojawiło się to "ale". Historia nie była zaskakująca, postacie mimo że wyraziste, nie zrobiły wielkiego wrażenia. Mimo to, polecam jeśli ktoś szuka lektury na weekend, przyjemnej i niegłupiej.
więcej Pokaż mimo toBrakowało mi w tej powieści tego magicznego czegoś, czym wypełnił...
Na moją opinię o tej książce w dużej mierze rzutuje fakt, iż jako pierwsze przeczytałam "Pocałunki na Manhattanie" i przez cały czas, gdy ją czytałam, czekałam, aż w końcu zacznie się w niej dziać coś magicznego. Nie doczekałam się. Co prawda książka czyta się przyjemnie, ale nic poza tym. Jeśli ktoś czytał Pocałunki na Manhattanie i spodziewa się i tu podobnego klimatu, to niech sobie odpuści i sięgnie po Jonathana Carrolla.
więcej Pokaż mimo toWłaściwie przeczytałam ją w jeden wieczór - czyta się z przyjemnością i błyskawicznie. Na początku wartka akcja przypomina pomieszanie dobrego kryminału z obyczajówką. Wątek miłosny Grace z Henry'm - jedyny w swoim rodzaju i oryginalny. To naprawdę dobra, zaskakująca książka z cyklu tych które mozna pochłonąć od razu po przyniesieniu z biblioteki czy księgarni :) Mimo odczucia niedosytu naprawdę polecam.
Właściwie przeczytałam ją w jeden wieczór - czyta się z przyjemnością i błyskawicznie. Na początku wartka akcja przypomina pomieszanie dobrego kryminału z obyczajówką. Wątek miłosny Grace z Henry'm - jedyny w swoim rodzaju i oryginalny. To naprawdę dobra, zaskakująca książka z cyklu tych które mozna pochłonąć od razu po przyniesieniu z biblioteki czy księgarni :) Mimo...
więcej Pokaż mimo toKsiążka czyta się znakomicie, jest w niej wątek miłosny, jest w niej trochę sensacji i kryminału, są w niej dobrze i barwnie przedstawione postacie bohaterów. Bohaterka książki Grace podjęła jedyną w swoim rodzaju decyzję: "Staram się o niebo". Henry z walizką drogocennych brylantów zwanych Planetami ucieka przed gangsterami. Akcja powieści toczy się wartko i ciekawie. Każda nowa strona staje się barwną ścieżką prowadzącą ku następnym stronom, na które wchodzi się z zainteresowaniem i ochotą. To powieść z ikrą, od której trudno się oderwać.
Książka czyta się znakomicie, jest w niej wątek miłosny, jest w niej trochę sensacji i kryminału, są w niej dobrze i barwnie przedstawione postacie bohaterów. Bohaterka książki Grace podjęła jedyną w swoim rodzaju decyzję: "Staram się o niebo". Henry z walizką drogocennych brylantów zwanych Planetami ucieka przed gangsterami. Akcja powieści toczy się wartko i ciekawie....
więcej Pokaż mimo to"Więc nawet w naszych cywilizowanych czasach młody mężczyzna nadal musi mieć obsesję na punkcie sutków dziewczyny, bo w przeciwnym razie biorą go za pedała?" (Amber)
Pokaż mimo toKsiążka nudna bez polotu.
Książka nudna bez polotu.