Wzgórze psów

Okładka książki Wzgórze psów
Jakub Żulczyk Wydawnictwo: Świat Książki Ekranizacje: Wzgórze psów (2025) literatura piękna
2017-04-26
2017-04-26
Ekranizacje:
Wzgórze psów (2025)
Inne

Kup Wzgórze psów w ulubionej księgarnii

Oceny książki Wzgórze psów

OPINIE i DYSKUSJE o książce Wzgórze psów

Lubię Żulczyka za jego rozmyślanie, dialogi i sytuacje, gdzie granica między złem a dobrem jest tak cienka, że łatwo ją pomylić z kolejnym przecinkiem między słowami opisującymi ich różnice. Nie wiem nawet kiedy te 800 stron mi zleciało, ale to chyba zasługa Zyborka, który równie dobrze mógłby być moim własnym miasteczkiem.

Na początku chciałam napisać: ej, nie imprezowaliśmy aż tak w tych latach 90., żeby o tym pisać przez osiemset stron! Długie, drobiazgowe monologi bohaterów są rzeczywiście męczące. To zło, brud i inne wydzieliny sączące się z każdej kartki... Ale zakończenie wgniata w fotel i daje do myślenia. Co ja właściwie przeczytałam? Kryminał? A może jednak coś więcej? Coś o czym warto z kimś pogadać, podzielić się interpretacją i oceną bohaterów? Podyskutowałabym o tej książce, a to chyba najlepszy znak jakości.

Kiedy myślę o postaci Jakuba Żulczyka, jestem przekonana, że to właśnie ktoś taki jak on mógłby napisać "Wzgórze psów". I jednocześnie jestem zaskoczona, że właśnie on mógłby to zrobić.

Autor jest czułym obserwatorem rzeczywistości i relacji, badaczem emocji i procesów. Jest wyczulony w najdelikatniejszy sposób na detale sytuacji, gestów, ludzkich decyzji.

Równocześnie - to nie jest elegancka literatura. Biorąc pod uwagę język, momentami jest wręcz rynsztokowa.

To połączenie spowiedzi dziecięca Mazur, thrillera i horroru. Mocna, wciągająca, brutalna powieść o dorastaniu, małych społecznościach, zemście, złu i... miłości.

Mikołaj, upadły autor, wraz ze swoją żoną wraca z podkulonym ogonem (psia metafora tytułowa!!!) do rodzinnej miejscowości, którą wcześniej dokumentnie obsmarowal w swojej powieści. Tam ma zacząć od nowa, bez presji i pokus wielkiego miasta. Okazuje się jednak, że małe miasteczko potrafi wciągnąć w toksyczny wir znacznie mocniej niż metropolie. Sekret goni sekret, bolesne wspomnienia otumaniają, a zło rozgaszcza się wokół bohaterów i wewnątrz nich, nie pozostawiając szans na ucieczkę. Wolna wola przestaje istnieć, trzeba dążyć z nurtem, chociaż wcale nam to nie odpowiada.

Sporo jest w tej książce metafor, odniesień, sporo wielkich procesów ukazanych w mniejszej, bardziej wyrazistej skali - polityka, układy, przemoc, kryminał. Jednocześnie całość jest wiarygodna, spójna i wcale nieprzerysowana. Mimo ogromnej brutalności niektórych wątków czy scen, wszystko pozostaje naturalistyczną rzeczywistością.

Równocześnie...

15205 użytkowników ma tytuł Wzgórze psów na półkach głównych
2480 użytkowników ma tytuł Wzgórze psów na półkach dodatkowych

Okładka książki tylko haj. Opowiadania inspirowane płytą Dawida Podsiadło i Kaśki Sochackiej Sylwia Chutnik, Natalia Fiedorczuk, Wojtek Friedmann, Katarzyna Kubicka, Jul Łyskawa, Edward Pasewicz, Dawid Podsiadło, Szczepan Twardoch, Jakub Żulczyk
Okładka książki Co ćpać po odwyku Juliusz Strachota, Jakub Żulczyk
Co ćpać po odwyku Juliusz Strachota, Jakub Żulczyk
Okładka książki Arka. Niebo Piotr Rogoża, Jakub Żulczyk
Arka. Niebo Piotr Rogoża, Jakub Żulczyk

Cytaty z książki Wzgórze psów