Informacja zwrotna

Okładka książki Informacja zwrotna
Jakub Żulczyk Wydawnictwo: Świat Książki Ekranizacje: Informacja zwrotna (2023) literatura piękna
2023-11-15
2021-05-19
Ekranizacje:
Informacja zwrotna (2023)

Kup Informacja zwrotna w ulubionej księgarnii

Wyróżniona opinia i

Informacja zwrotna

Oceny książki Informacja zwrotna

OPINIE i DYSKUSJE o książce Informacja zwrotna

Wciągająca, świetnie napisana (uwielbiam stylistykę Żulczykowską),ukazująca jak uzależnienie niszczy nas samych i ludzi nam najbliższych. Nawet jak się widziało serial to i tak warto po nią sięgnąć, dużo wątków zostało w serialu pominiętych, a to właśnie te wątki współtworzą wyjątkowość tej książki.

„Informacja zwrotna” to brutalnie szczera, bolesna i niesamowicie wciągająca wiwisekcja nałogu, która wychodzi daleko poza ramy klasycznego kryminału. Jakub Żulczyk stworzył postać Marcina Kani – byłego muzyka i alkoholika, który próbuje odnaleźć zaginionego syna, walcząc jednocześnie z własną, dziurawą pamięcią.

To bez wątpienia jedna z najlepszych książek w dorobku autora. Żulczyk rezygnuje z gangsterskiego blichtru znanego ze "Ślepnąc od świateł" na rzecz dusznego, brudnego realizmu. Największą siłą powieści jest narracja – czytelnik zostaje zamknięty w głowie człowieka, któremu nie może ufać, co buduje niemal klaustrofobiczne napięcie. Żulczyk udowadnia tutaj, że jest mistrzem opowiadania o mrocznej stronie ludzkiej psychiki.

To lektura obowiązkowa dla każdego, kto ceni prozę mocną, bezkompromisową i zostawiającą czytelnika z potężnym emocjonalnym kacem.

To bez wątpienia jedna z najlepszych książek w dorobku...

Mocna, smutna i trudna do czytania książka. Historia jak najbardziej mogłaby być prawdziwa, co jest dodatkowo smutne, a robi się jeszcze smutniej gdy się pomyśli, że tutaj Kania miał pieniądze, a ile jest sytuacji gdy tych pieniędzy na alkohol czy inne używki brakuje?

9740 użytkowników ma tytuł Informacja zwrotna na półkach głównych
1405 użytkowników ma tytuł Informacja zwrotna na półkach dodatkowych

Okładka książki tylko haj. Opowiadania inspirowane płytą Dawida Podsiadło i Kaśki Sochackiej Sylwia Chutnik, Natalia Fiedorczuk, Wojtek Friedmann, Katarzyna Kubicka, Jul Łyskawa, Edward Pasewicz, Dawid Podsiadło, Szczepan Twardoch, Jakub Żulczyk
Okładka książki Co ćpać po odwyku Juliusz Strachota, Jakub Żulczyk
Co ćpać po odwyku Juliusz Strachota, Jakub Żulczyk