Informacja zwrotna

- 2023-11-15
- 2021-05-19
- Ekranizacje:
- Informacja zwrotna (2023)
Nazywam się Marcin Kania. Jestem alkoholikiem i zaraz zabiję człowieka.
Syn Marcina Kani, żyjącego z tantiemów byłego muzyka, twórcy jednego z największych polskich hitów, pewnego dnia znika bez śladu. Jedyne, co po sobie pozostawia to zakrwawione prześcieradła. Kania wie, że poprzedniego wieczoru widział się z synem. Jednak prawie nic z tego spotkania nie pamięta. Zapił.
Kania, alkoholik leczący się z choroby w ośrodku ,,Jutro", wyrusza w szaleńczą podróż w poszukiwaniu syna. Ta odyseja po mieście, w którym każde z miejsc ma swoja brudną tajemnicę, popchnie go w najmroczniejsze rejony ludzkiego psyche, naprowadzi na trop największej w polskich dziejach afery reprywatyzacyjnej oraz skonfrontuje ze złem, które wyrządził swojej rodzinie.
Klucz do odkupienia i odnalezienia syna tkwi w jego wyniszczonym przez alkohol umyśle. Musi sobie tylko przypomnieć.
Jaka będzie informacja zwrotna?
Kup Informacja zwrotna w ulubionej księgarni
Wyróżniona opinia
Informacja zwrotna
Opowieści o porwaniach czy zaginięciach powstało już tysiące. Jest to motyw, który został ograny na przeróżne sposoby i by zaangażować widza/czytelnika w kolejną opowiadającą o tym historię, trzeba mieć naprawdę dobry pomysł oraz należy wprowadzić jakieś inne pociągające wątki, które wręcz zepchną trochę na bok motyw śledztwa. I w taki właśnie sposób swoją nową powieść zbudował również Jakub Żulczyk. Trzonem fabularnym "Informacji zwrotnej" jest teoretycznie kryminał i śledztwo, jednak nie to jest tutaj najciekawsze, nie to jest tutaj najważniejsze. Od dawna uważam Żulczyka za niezwykle dojrzałego autora i zarówno mojego ulubionego współczesnego polskiego pisarza. Jednakże ze wszystkich jego publikacji "Informacja zwrotna" wydaje mi się najdojrzalszą książką, jaką do tej pory napisał. Z pewnością dużo tu jego własnych przemyśleń oraz historii inspirowanych własnymi doświadczeniami. Gdyż jest to imo w największym stopniu opowieść o alkoholizmie. I nie dałoby się o tym pisać w tak autentyczny sposób, gdyby rzeczywiście się tego nie przeżyło. A czyta się to jednocześnie przerażająco co fascynująco. Opisy chlania są chyba najlepszym elementem tej powieści. Myśli głównego bohatera potrafią szokować, chociaż jeśli kiedykolwiek piliście więcej to możecie doznać wrażenia, że alkohol tak właśnie działa. Tak rzeczywiście jest. Jak zwykle, Żulczyk prezentuje niezwykle smutną i dramatyczną opowieść, pełną ludzkich problemów czy tragedii. Nie jest to aż tak ciężka lektura co "Czarne słońce", ale większość historii, jakie tu poznajemy, nie należą do najprzyjemniejszych. Jednak można z niej wynieść też trochę jakiejś nowej wiedzy. Przecież bardzo ważnym elementem (również niezwykle interesującym) tej powieści jest afera reprywatyzacyjna, o której wcześniej prawie nic nie słyszałem. Ponadto otrzymujemy tu sporo opisów spotkań terapii grupowej i sposób w jaki Żulczyk nam to przedstawił był dla mnie niezwykle fascynujący. W ogóle wszystkie postacie w tej książce są bardzo złożone, niejednoznaczne i większość z nich ma dla siebie jakiś tam czas, by zostawić w nas coś więcej po sobie. Czyta się to naprawdę rewelacyjnie. Żulczyk wchodzi od razu z wielkim impetem, więc całość intryguje już od pierwszych stron. Potrafi ładnie żonglować przeszłością i teraźniejszością, przez co dobitniej ukazuje związek przyczynowo-skutkowy Marcina Kani. Zaś sposób ogrania tutaj motywu alkoholizmu to jeden z najlepszych z jakimi kiedykolwiek się spotkałem, biorąc tu pod uwagę zarówno filmy, książki, gry(?),seriale czy komiksy.
Oceny książki Informacja zwrotna
9740 użytkowników ma tytuł Informacja zwrotna na półkach głównych- Przeczytane 6 256
- Chcę przeczytać 3 340
- 2021 181
- 2022 122
- 2024 95
- 2023 73

OPINIE i DYSKUSJE o książce Informacja zwrotna
Wciągająca, świetnie napisana (uwielbiam stylistykę Żulczykowską),ukazująca jak uzależnienie niszczy nas samych i ludzi nam najbliższych. Nawet jak się widziało serial to i tak warto po nią sięgnąć, dużo wątków zostało w serialu pominiętych, a to właśnie te wątki współtworzą wyjątkowość tej książki.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo to„Informacja zwrotna” to brutalnie szczera, bolesna i niesamowicie wciągająca wiwisekcja nałogu, która wychodzi daleko poza ramy klasycznego kryminału. Jakub Żulczyk stworzył postać Marcina Kani – byłego muzyka i alkoholika, który próbuje odnaleźć zaginionego syna, walcząc jednocześnie z własną, dziurawą pamięcią.
To bez wątpienia jedna z najlepszych książek w dorobku autora. Żulczyk rezygnuje z gangsterskiego blichtru znanego ze "Ślepnąc od świateł" na rzecz dusznego, brudnego realizmu. Największą siłą powieści jest narracja – czytelnik zostaje zamknięty w głowie człowieka, któremu nie może ufać, co buduje niemal klaustrofobiczne napięcie. Żulczyk udowadnia tutaj, że jest mistrzem opowiadania o mrocznej stronie ludzkiej psychiki.
To lektura obowiązkowa dla każdego, kto ceni prozę mocną, bezkompromisową i zostawiającą czytelnika z potężnym emocjonalnym kacem.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTo bez wątpienia jedna z najlepszych książek w dorobku...
Mocna, smutna i trudna do czytania książka. Historia jak najbardziej mogłaby być prawdziwa, co jest dodatkowo smutne, a robi się jeszcze smutniej gdy się pomyśli, że tutaj Kania miał pieniądze, a ile jest sytuacji gdy tych pieniędzy na alkohol czy inne używki brakuje?
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toBrutalna opowieść, niesamowite opisy stanu pod wpływem, nie mam wątpliwości że autor był uzależniony. Mocna rzecz, warto przeczytać.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTa książka żulczyka jest jak potężna, droga fajerwerka; Syczy głośno, leci wysoko. Wybuch napewno będzie ładny, ale gdy to się dzieje jest na tyle daleko, by nas nie usatysfakcjonować.
Albo inaczej:
Jak zbliżający się orgazm po długim celibacie. Jednak ten zbliża się na tyle powoli, byśmy się znudzili, podniecenie wygasło, a tylko czysto fizyczna potrzeba pcha nas do finału.
Bohater tej powieści jest jak stary, ślepy pies z amnezją wąchający trop, zawsze prowadzący do ściany. Każda ściana śmierdzi moczem którego zapach prowadzi do następnej ściany. I tak się ten pies odbija od jednej do drugiej, aż prawda dociera w mały, psi móżdżek - mocz należy do niego, a sam jest zamknięty w budzie.
Co do Piotrkowego katharsis - jest to zakończenie poprzez pójście na łatwiznę. Zbliża się koniec pracy, trzeba ją szybko podgonić i do domu, fajrant; wyjaśnione, nara.
Plusy:
-Wyjawienie się Kani w ostatnim dziale względem tego co robił przez cały ten czas terapii, muszę przyznać, skłoniło mnie to do rozmyślenia o wydarzeniach z innej perspektywy.
-Lubię brudny, szorstki i zimny klimat jego książek.
-Dywagacje o naturze człowieka przywodzą mi na myśl pisarstwo Chucka Palahniuka.
-Nikt tak precyzyjnie jak autor nie opisuje świata oczami kompletnie upodlonej alkoholem osoby.
Życze mu wytrwałości w trzeźwości.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toAlbo inaczej:
Pierwszy raz z Żulczykiem! O matko, to było coś. Bardzo bardzo smutna historia. Życiowa i tragiczna. Muszę przyznać, że zaczynało się opornie. Myślałam, że się poddam. Jak dobrze, że się myliłam. Im dalej tym bardziej byłam ciekawa. O czym to jest? Cóż, na pierwszy rzut oka o alkoholizmie. A tak naprawdę o bólu, cierpieniu, depresji, rodzicielstwie, oczekiwaniach, prawdzie, braku zrozumienia i miłości, o pamięci. Marcin to straszny człowiek i w istocie stało się coś strasznego. Zastanawiam się dlaczego taki jest? Co go do tego doprowadziło? To ile bólu wywołał jest niewyobrażalne. Choć na koniec zrobił coś dobrego. Podsumowując to książka bardzo prawdziwa, bezkompromisowa. Informacja zwrotna jest bolesna. Ale chyba tego Kani było trzeba. Nie widzę tu żadnego happy endu. Dzięki temu historia jest jeszcze prawdziwsza. Polecam każdemu! Zapowiada się dobrze ta zmiana frontu! Ps. Narracja jest pierwszoosobowa a czas teraźniejszy. Dziwnie się przez to czyta. Musiałam się przyzwyczaić.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPół kryminał, pół powieść psychologiczna. Świetnie poprowadzona fabuła, wciąż żywa refleksja nad alkoholizmem i wpływem traum rodziców na życie dzieci. Styl oczywiście niepowtarzalny.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toJak to u Żulczyka - jest mrocznie, ponuro i brudno. Głównym bohaterem jest alkoholik szukający swojego syna, który zaginął w niewyjaśnionych okolicznościach. Ale sama akcja zdaje się nieco doklejona do przewodniego tematu, jakim jest alkoholizm. Dla mnie najciekawszym aspektem okazało się barwne ukazanie tego jak funkcjonuje osoba uzależniona oraz jaki wpływ ma to na jej bliskich i rodzinę. Ciekawym wątkiem są też spotkania alkoholików, na które uczęszcza główny bohater. Językowo jest bardzo dobrze, temat ciekawy, wszystko na swoim miejscu. Jednym słowem kawał porządnej powieści.
Jak to u Żulczyka - jest mrocznie, ponuro i brudno. Głównym bohaterem jest alkoholik szukający swojego syna, który zaginął w niewyjaśnionych okolicznościach. Ale sama akcja zdaje się nieco doklejona do przewodniego tematu, jakim jest alkoholizm. Dla mnie najciekawszym aspektem okazało się barwne ukazanie tego jak funkcjonuje osoba uzależniona oraz jaki wpływ ma to na jej...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPoczątek tej książki może być dla wielu z Was prawdziwym wyzwaniem — ciężki, lepki, niepokojący. Dokładnie taki, jak świat człowieka, który traci kontrolę nad własnym życiem. Właśnie dlatego warto przez niego przebrnąć. Z każdą kolejną stroną staje się jasne, że ta chaotyczność jest w pełni zamierzona: Żulczyk konsekwentnie wprowadza nas w labirynt myśli i emocji alkoholika. Nie po to, by szokować, lecz by pokazać, jak naprawdę wygląda życie „od środka”, gdy umysł i codzienność rozsypują się na kawałki.
To książka, która oczyszcza i czasem boli. Autor nie moralizuje, nie wskazuje palcem — zamiast tego pozwala nam na chwilę zamieszkać w głowie osoby zmagającej się z nałogiem. Czujemy jej niepokój, rozpędzone myśli, rozczarowania i małe, pozorne zwycięstwa. Kiedy odkładamy lekturę, trudno o niej zapomnieć. Zostawia w nas coś więcej niż historię bohatera: zostawia refleksję o kruchości człowieka i o tym, jak łatwo się zagubić.
To jedna z tych książek, które może nie olśniewają od pierwszej strony, ale zostają z czytelnikiem na długo po ostatniej. Warto dać jej szansę.
Początek tej książki może być dla wielu z Was prawdziwym wyzwaniem — ciężki, lepki, niepokojący. Dokładnie taki, jak świat człowieka, który traci kontrolę nad własnym życiem. Właśnie dlatego warto przez niego przebrnąć. Z każdą kolejną stroną staje się jasne, że ta chaotyczność jest w pełni zamierzona: Żulczyk konsekwentnie wprowadza nas w labirynt myśli i emocji...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPowieść "Informacja zwrotna" Jakuba Żulczyka to brutalna, wstrząsająca i niezwykle szczera wiwisekcja umysłu osoby uzależnionej od alkoholu. Stanowi ona głębokie studium alkoholizmu, obnażające mechanizmy nałogu i jego destrukcyjny wpływ nie tylko na samego bohatera, ale i na jego otoczenie, zwłaszcza rodzinę.
Głównym bohaterem jest Marcin Kania, były muzyk, który żyje z tantiemów i wynajmu mieszkań, a obecnie jest alkoholikiem zmagającym się z nałogiem i uczestniczącym w terapii. Pewnego dnia znika bez śladu jego syn, Piotrek. Kania, który jako ostatni go widział, nic nie pamięta z powodu "palimpsestów" (czyli "dziur w pamięci" poalkoholowych). Rozpoczyna szaleńcze śledztwo, w którym wciela się w rolę detektywa, ofiary i oprawcy jednocześnie.
W tle osobistej tragedii pojawia się też szerszy wątek reprywatyzacji warszawskich kamienic.
Książka jest prowadzona z perspektywy Kani, co sprawia, że zanurzamy się w chaotyczny, pełen lęku, wstydu i wyparcia świat uzależnienia. Autor, korzystając z własnych doświadczeń i historii zasłyszanych na terapiach, kreuje postać wielowymiarową i emocjonalną, choć często nieprzyjemną w odbiorze – trudno mu współczuć, gdy widzimy, jak jest okrutny wobec bliskich.
Żulczyk pisze w swoim charakterystycznym, mocnym, dosadnym i bezkompromisowym stylu, bez owijania w bawełnę. Narracja jest sugestywna i odczuwa się ją jako boleśnie prawdziwą. Autor demitologizuje picie, pokazując je w sposób autentyczny i obrzydliwy, daleki od popkulturowych wyobrażeń.
Mimo ciężkiej tematyki powieść jest wciągająca, oryginalna i trzyma w napięciu aż do samego zaskakującego finału, który rzuca nowe światło na całą historię. "Informacja zwrotna" to nie tylko kryminał, ale przede wszystkim powieść psychologiczna i przestroga, która zmusza do refleksji nad mentalnością kulturową związaną z alkoholem oraz nad destrukcyjną siłą nałogu.
Ze względu na intensywny dramatyzm i brutalność tematu, nie jest to lektura lekka ani uniwersalna dla każdego. "Informacja zwrotna" to mistrzowskie zobrazowanie funkcjonowania mózgu alkoholika, boleśnie szczere i bezkompromisowe. Jest to znakomita, choć trudna proza, która łączy wciągającą fabułę kryminalną z głębokim studium charakteru i ważnym kontekstem społecznym. Powieść zdecydowanie pozostaje w pamięci na długo.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toGłównym bohaterem jest Marcin Kania, były muzyk, który żyje z...