Sen nocy letniej

- utwór dramatyczny (dramat, komedia, tragedia)
- Biblioteka Gazety Wyborczej. Shakespeare
- A Midsummer Night’s Dream
- 2005-01-01
- 2005-01-01
- Maciej Słomczyński
- Ekranizacje:
- Sen nocy letniej (1999)
Kolekcja wydana w ramach Biblioteki Gazety Wyborczej to unikalne wydanie 21 najważniejszych dramatów Williama Szekspira w doskonalej realizacji BBC wraz z pełnym tekstem sztuki w przekładzie Macieja Słomczyńskiego. Spektakle BBC to niezapomniane przeżycie artystyczne: wspaniała scenografia, idealnie dobrane kostiumy oraz znakomita gra aktorów sceny brytyjskiej, m.in.: sir John Gielgud, John Cleese, Antony Hopkins, Helen Mirren.
Kup Sen nocy letniej w ulubionej księgarni
Oceny książki Sen nocy letniej
9192 użytkowników ma tytuł Sen nocy letniej na półkach głównych- Przeczytane 6 623
- Chcę przeczytać 2 529
- Klasyka 114
- Dramat 49
- Literatura angielska 48
- 2013 44

OPINIE i DYSKUSJE o książce Sen nocy letniej
Naprawdę przyjemna sztuka Shakespeare'a. Bardzo dobrze się ją czytało. Wciągająca, zabawna i intrygująca komedia w wykonaniu mistrza. Rozumiem, dlaczego tak wiele ludzi sobie ją zaskarbiło.
#10
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo to#10
Klasyka, której nie trzeba przedstawiać. Choć niektóre aluzje są kompletnie niezrozumiałe bez przypisów, to historia o ludziach, którzy cierpią, bo obcy człowiek/istota nadnaturalna uznał, że wie, co jest dla nich dobre, brzmi znajomo - podobnie jak kłótnie Heleny z Hermią.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toRewelacyjne dzieło mistrza.
Rewelacyjne dzieło mistrza.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toWiadomo - klasyka!
Wiadomo - klasyka!
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toI choć akcja rozgrywa się w starożytności to sama fabuła dotyczących licznych zawirowań miłosnych - ponadczasowa. Sztuka zabawna ... nadal inspirująca tworców ... warto obejrzeć inscenzację wystawianą w ogrodach Wilanowa latem:)
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPo raz kolejny próbuje czytać klasykę wierszem i nie umiem się w tym odnaleźć
Po raz kolejny próbuje czytać klasykę wierszem i nie umiem się w tym odnaleźć
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCudowna kocham
Cudowna kocham
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNie jest to moja ulubiona sztuka ale doceniam jej klimat - idealna pod balet
Nie jest to moja ulubiona sztuka ale doceniam jej klimat - idealna pod balet
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toSen nocy letniej... Tak jak tytuł, to piękna bajka dla dorosłych przed snem, podana w pięknej formie jezykowej... Ale zasypiamy dopiero po przeczytaniu ostatniej strony. A jeszcze wcześniej musimy osuszyć łzy-od śmiechu. Żeby pisarz sprzed kilku wieków tak bawił - no to już jest skandal!!
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toByło to moje pierwsze spotkanie z Shakespearem po latach i uważam, że nie było takie straszne. Nie przeczytałabym tego dzieła po raz drugi, ale sztukę teatralną już chętnie bym zobaczyła.
Fabuła całkiem mi się podobała, chociaż nie byłam fanką wątku baśniowego, który, niestety, stanowił większą część utworu. Okropnie mi się on dłużył i nie do końca było mi jasne jego nagłe rozwiązanie. Pozostałe sceny, dotyczące światu ludzkiego, były już zdecydowanie ciekawsze.
Element komediowy uratowała jednak grupa rzemieślników, dzięki którym wielokrotnie się uśmiałam w trakcie lektury. Byli śmieszni już na próbach, ale nic nie mogło pobić pokazu ich sztuki, z komentarzami od innych bohaterów. Według mnie, był to najlepszy element tego dzieła, który zdecydowanie podniósł moją ocenę.
Muszę też wspomnieć o mnogości przypisów w książce. Wolne Lektury faktycznie postarało się, żeby młodsi odbiorcy, nie znający tylu archaizmów, też byli w stanie w pełni zrozumieć czytany tekst. Bardzo ich za to szanuję, zwłaszcza, że mi również one wielokrotnie pomogły.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toFabuła całkiem mi się podobała, chociaż nie byłam fanką wątku baśniowego, który, niestety, stanowił większą część utworu. Okropnie mi się on dłużył i nie do końca było mi jasne jego nagłe...