Słoneczne miasto

Solstaden
2017-02-15
2017-02-15
Teresa Chłapowska, Justyna Czechowska

Kup Słoneczne miasto w ulubionej księgarnii

Oficjalne recenzje książki Słoneczne miastoi

Gorycz słońca, ciężar kamieni

78 21 46

Oceny książki Słoneczne miasto

OPINIE i DYSKUSJE o książce Słoneczne miasto

,,Słoneczne miasto’’ to książka zawierająca dwa opowiadania- pierwsze o tym samym tytule oraz drugie o nazwie ,,Kamienne pole’’. Autorka Muminków prezentuje tu swój wybitny warsztat pisarski w typowy dla siebie sposób.

Słoneczne miasto to historia wprost z domu starców, spojrzenie na grupę emerytów na sielankowej Florydzie i ich trwanie u schyłku. Mogłoby się wydawać, że mamy tu nudny byt zmęczonych starością ludzi, tak jednak nie jest. Tove Jansson z delikatnością i wrażliwością stworzyła tu zróżnicowane postacie, pełne swoich dziwactw, ludzkich małostek, kaprysów oraz drobnych i większych sporów. Bohaterowie ci biernie oczekują na śmierć, a jednocześnie próbują cieszyć się życiem. Pozornie nieco nudna i lekko chaotyczna zbitka ,,babcinych sytuacji’’ szybko wciąga i ukazuje nam głębie ludzkiego życia. Język, choć prosty jest jednocześnie ekspresywny i głęboki, wskazując nam, że piękno tkwi w prostocie codziennego trwania, w drobnych i błahych momentach. Jest to w pewien sposób abstrakcyjna wizja w której świat zostaje zredukowany do człowieka, krajobrazu i emocji. Całość można określić wręcz jako utopijną wizję starości.

Kamienne pole to z kolei opowieść o Jonaszu, który będąc na emeryturze postanawia napisać biografię niejakiego Igreka. Zadanie to okazuje się trudniejsze niżby się wydawało, a pomocą w tym ma zostać wyjazd na wieś. Przygoda mężczyzny z swoim nemezis prowadzi do jego wewnętrznych rozważań, a mroczna postać jego dzieła z czasem okazuje się być zbyt podobna do jego własnego życia. Jest to walka o własną tożsamość aby nie stać się cieniem swego tworu, jest to poszukiwanie wartości w swym życiu.

Książka pełna melancholii i nostalgii, spokoju i powolności, idealna na spokojny wieczór z filiżanką herbaty.

Słoneczne miasto - 4/10; Kamienne pole - 5,5/10

Słoneczne miasto - 4/10; Kamienne pole - 5,5/10

"Słoneczne miasto" Tove Jansson to zbiór dwóch opowiadań, który ukazuje literacką maestrię autorki w pełnym blasku. Znana przede wszystkim z serii o Muminkach, Jansson przedstawia tutaj dorosłe i introspektywne podejście do ludzkiej egzystencji. Odsłania jednocześnie swoją niezwykłą zdolność do zagłębiania i analizy emocji i relacji międzyludzkich.

Akcja pierwszego opowiadania koncentruje się w słonecznym kurorcie, będącym przystanią dla emerytów. Jansson opisuje życie starszych ludzi, w którym jest wiele sprzeczności. Z jednej strony bohaterowie biernie czekają na śmierć, a z drugiej pragną spróbować się przebudzić z marazmu oczekiwania i bezradności, żeby nie zastało ich "na wszystko jest już za późno". Snują wspomnienia o swoim - zdawać by się mogło - niezniszczalnym życiu, pragną nadal kształtować je, coś w dalszym ciągu osiągać i wyrażać, próbują odskoczni, pragną pomyłek, zaskoczeń i spóźnionej wiedzy. Na ostatniej prostej życia nie chcą być apatyczni i przygnębieni, nie budząc się z oczekiwaniem "na coś". Chcą jeszcze życie chwycić w ramiona, zanim przemożna siła czasu, starości, bezwładności i bezradności całkiem startuje i to.

Jansson, z niezwykłą delikatnością i wrażliwością, portretuje codzienne zmagania bohaterów, ich tęsknoty, lęki i pragnienia. Każde opisane życie bohaterów to małe arcydzieło, pełne ciepła, dyskretnego humoru oraz głębokiej melancholii.

Język Jansson jest prosty, ale niezwykle sugestywny, pełen poetyckich obrazów, które uchwycają istotę postaci i sytuacji w zaledwie kilku zdaniach. W tym minimalistycznym stylu kryje się jednak ogromna siła ekspresji, co sprawia, że opowiadania są zarówno łatwe w odbiorze, jak i głęboko poruszające. Autorka pokazuje, że piękno tkwi w prostocie i codziennych, pozornie banalnych momentach.
***
Drugie z opowiadań zawartych w książce "Kamienne pole" to historia ukazująca introspektywne spojrzenie na ludzkie życie. Opowiadanie koncentruje się na postaci Jonasza, emerytowanego mężczyzny, który postanawia napisać biografię tajemniczego Igreka.
Jonasz, z początku pełen zapału do stworzenia dzieła życia, napotyka na trudności związane z niemocą twórczą.
W miarę zagłębiania się w historię Igreka, zaczyna powracać myślami do własnych wspomnień i doświadczeń. Ich echa odsłaniają przed nim niewygodne prawdy, z którymi musi się zmierzyć.
Narracja Jansson jest pełna empatii i zrozumienia dla ludzkich słabości. Pisarka przybliża w prostych słowach, jak bolesny może być rozrachunek z przeszłością i jak trudno jest zaakceptować własne błędy i niedoskonałości. Pokazuje też, jak przeszłość kształtuje życie i dalsze wybory.
Tove Jansson mistrzowsko kreśli portrety zwykłych ludzi, którzy poprzez konfrontację z przeszłością odnajdują nową perspektywę na własne życie. Opowiadania te, to też piękne studium nad istotą ludzkiej egzystencji, wzajemnymi relacjami, upływem czasu, niemocą i pogodzeniem się z samym sobą.
Jansson udowadnia, że potrafi z niezwykłą precyzją i czułością uchwycić złożoność ludzkich uczuć, oferując czytelnikowi głęboką i wzruszającą podróż przez meandry życia.

Jeśli podoba Wam się moja recenzja, to zapraszam po więcej:

Akcja pierwszego...

561 użytkowników ma tytuł Słoneczne miasto na półkach głównych