Nigdy w życiu!

Okładka książki Nigdy w życiu! Katarzyna Grochola
Okładka książki Nigdy w życiu!
Katarzyna Grochola Wydawnictwo: W.A.B. Cykl: Żaby i anioły (tom 1) literatura obyczajowa, romans
literatura obyczajowa, romans
Tagi:
Judyta Tosia Adam

Patronaty LC

Książki autora

Okładka książki Utkane z miłości. 5 opowieści na dobry wieczór Katarzyna Grochola, Magdalena Kordel, Agnieszka Krawczyk, Natasza Socha, Janusz Leon Wiśniewski
Utkane z miłoś... Katarzyna Grochola,...
Okładka książki Opowiem ci o zbrodni. Historie prawdziwe 5 Igor Brejdygant, Wojciech Chmielarz, Max Czornyj, Katarzyna Grochola, Robert Małecki, Małgorzata Rogala
Opowiem ci o z... Igor Brejdygant, Wo...
Okładka książki Opowiem Ci o zbrodni. Historie prawdziwe 4 Igor Brejdygant, Wojciech Chmielarz, Małgorzata Fugiel-Kuźmińska, Katarzyna Grochola, Michał Kuźmiński, Robert Małecki, Joanna Opiat-Bojarska, Jacek Piekiełko
Opowiem Ci o z... Igor Brejdygant, Wo...

Przesympatyczna książka. Zabawna. Lubię jak ktoś umiejętnie opisuje zawiłość myśli kobiecej.
Ale ta końcówka to przesada...
Tak naprawdę dałabym 5.5.

Ale ta końcówka to przesada...
Tak naprawdę dałabym 5.5.

Książkę przeczytałam ze względu na film, do którego chętnie się wraca, nawet po tylu latach od premiery. I jedyne co przychodzi mi do głowy po przeczytaniu pierwszej części, to myśl, że chyba nie jestem pewna czy sięgnę po kolejne części (a zaopatrzyłam się od razu we wszystkie cztery) - styl, w jakim została napisana książka nie do końca mi podchodzi, przemyślenia głównej bohaterki są pokręcone i ciężko się je czyta (szczególnie jeśli są napisane w jednym długim zdaniu). Humor, który ponoć był w tekście chyba do mnie nie przemówił albo to po prostu nie był śmieszny. Trochę się zawiodłam

więcej Pokaż mimo to

Książka lekka oraz przyjemna, zawierająca sporą dawkę humoru. Z uśmiechem na twarzy śledzimy losy Judyty oraz jej codziennych, życiowych rozterek. Książka prawdziwa, ukazująca siłę kobiety, która pomimo niepomyślnych wydarzeń, nie poddaje się, ale zaczyna kierować swoje życie na właściwe tory.

Jestem w szoku. Książki Grocholi już czytałam, film kocham miłością czystą, a jednak książka.... mnie zawiodła. Zupełnie jakbym czytała książkę nastolatki, próbującej wcielić się w dorosłą kobietę. Pełno tu dziwnych sytuacji i przemyśleń, które nic nie wnoszą, a tylko drażnią. Przebrnęłam do końca ale wyjątkowo film przebił książkę. Z historii takiej sobie ktoś zrobił ciekawą, zabawną i ciepłą opowieść.

więcej Pokaż mimo to

Książka odsłuchana, czytana przez Danutę Stenkę. Dla mnie fantastyczna pozycja na podróż.

Prawie nigdy mi się to nie zdarza, ale film podobał mi się bardziej.

Prawie nigdy mi się to nie zdarza, ale film podobał mi się bardziej.

Uwielbiam tę książkę, lekko się czyta. Książkę czytałam dwa razy, film oglądałam kilka razy, ale książka zdecydowanie wygrywa ;) Polecam, ja miejscami śmiałam się w głos :)

Judycie wydawało się, że ma dobre życie, może nie idealne, ale dobre. Mąż, który może nie jest najlepszym z mężów, który za długo pracuje, w sypialni nakazuje utrzymywać temperaturę dziewiętnastu stopni, bo to zdrowo i zakazuje jeść w łóżku. Córka Antonina, zwana Tosią, typowa nastolatka, która zmienia zdanie z prędkością światła. Rozwiedzeni rodzice, którzy zawsze starają się doradzić, zwłaszcza ojciec, który zaczyna prawie każde zdanie „na twoim miejscu”. I to mniej lub bardziej szczęśliwe życie, pęka nagle jak mydlana bańka, w momencie, gdy mąż prosi o rozwód i odchodzi do młodszej kochanki Joli. „Ten-od-Joli”, jak od tej chwili Judyta nazwa swojego ex-męża, hojnie pozostawia Judycie mieszkanie. Jednak wkrótce zmienia zdanie i oferuje jej gotówkę. Judyta za namową przyjaciółki Uli, za pieniądze otrzymane od „Tego-od-Joli” kupuje kawałek ziemi pod Warszawą i zaczyna budować dom. W tym samym czasie do redakcji, w której pracuje Judyta, której zadaniem jest odpisywać na listy czytelników i udzielać porad, zaczynają przychodzić listy od proszącego o poradę porzuconego mężczyzny. Jako że, listy pisane są na niebieskiej papeterii, Judyta nadaje mężczyźnie pseudonim „Niebieski”. Wymiana listów zaczyna coraz bardziej wciągać Judytę. Na jednej z imprez Judyta poznaje interesującego mężczyznę Adama, który proponuje jej przyjaźń. Kogo wybierze Judyta? „Niebieskiego” czy Adama? Jak potoczą się losy Judyty?

„Nigdy w życiu!” to pierwszy tom otwierający cykl „Żaby i anioły”, który ma już 22 lata! Polska odpowiedź na bestsellerowy „Dziennik Bridget Jones”.
Judyta jest kobietą w średnim wieku, po przejściach, lekko nieogarniętą życiowo, ze skłonnością do wpadek i gaf. Kobietą, która po rozwodzie musi odnaleźć się w nowych realiach. Kobietą, która próbuje za wszelką cenę pokazać całemu światu, że nie potrzebuje opieki mężczyzny.

Powieść opowiedziana jest w narracji pierwszoosobowej, z perspektywy Judyty, dzięki czemu poznajemy nie tylko jej poczynania, ale również przemyślenia.

„Nigdy w życiu!” to słodko-gorzka opowieść, o poszukiwaniu szczęścia i czekaniu, albo i nie na księcia na białym koniu.

Powieść doczekała się ekranizacji, w rolach głównych wystąpili Danuta Stenka i Artur Żmijewski. I to właśnie Danuta Stenka w niedawno wydanym audiobooku odgrywa rolę Judyty. Co najważniejsze: robi to w sposób mistrzowski! Autorka świetnie operuje głosem, w pełni oddając cały wachlarz emocji.

Dobrze było wrócić do świata Judyty po tylu latach, znowu przenieść się do początku XXI w. i razem z nią przeżywać wzloty i upadki, oraz zakrzykiwać „nigdy w życiu!”

Jeśli nie znacie historii Judyty, to serdecznie polecam ją poznać. Miłośnicy audiobooków powinni być ukontentowani mistrzowską rolą Danuty Stenki.

więcej Pokaż mimo to

Dobrze napisana. Humorystyczna i lekka . Niczego więcej od niej nie oczekiwałam. Odejmuje gwiazdki za kilka toksycznych tekstów

Książka "Nigdy w życiu!" autorstwa Katarzyny Grocholi to pierwsza część cyklu Żaby i anioły.
Zapałałam chęcią sięgnięcia po ten tytuł w związku z tym, że widziałam, ze na Storytel pojawił się audiobook czytany przez samą Danutę Stenkę. Myślę bomba, ale jednak nie do końca tak było. Uważam, że o tyle o ile Pani Danuta poradziła sobie świetnie to ja w tym przypadku po prostu wolę wersję filmową.
Myślę, że po dwudziestu latach już chyba wszyscy znają Judytę, którą porzucił mąż. Jednak Judyta się nie załamała i postanowiła pokazać światu, że pomimo rozwodu sama z dorastającą córką da sobie radę. Będąc w takiej sytuacji nasza bohaterka postanawia wybudować dom. Chociaż wielokrotnie coś nie wychodziło to jednak Judyta się nie poddawała. I to w tym wszystkim jest najważniejsze, że pomimo tego, że nie zawsze jest różowo, a życie rzuca nam kłody pod nogi to nie należy się poddawać i walczyć o swoje. Pamiętajcie, że jeżeli szczęście nie przyszło jeszcze do Ciebie to znaczy, że jest duże i idzie małymi krokami.

• Przeczytane
    12 171