ArtykułyCzytamy w weekend. 1 maja 2026
LubimyCzytać375
ArtykułyLiteracki fenomen z Zurychu. „Lázár” hitem roku i międzynarodowym sukcesem!
LubimyCzytać1
ArtykułyNajpierw książka, później film - nadchodzące ekranizacje (30.04)
LubimyCzytać3
ArtykułyPrzeczytaj fragment nowej powieści szpiegowskiej Roberta Michniewicza!
LubimyCzytać2
Wyluzuj, kobieto!

- literatura obyczajowa, romans
- 2024-07-03
- 2024-07-03
Katarzyna Grochola, dorastające dzieci i nadopiekuńcze matki. Uzdrawiająca opowieść o dystansie, którego wszyscy potrzebujemy nabrać. Pora dać sobie odetchnąć!
W życiu matki nadchodzi taka chwila, gdy musi zmierzyć się z największym przeciwnikiem – utratą kontroli. U Wiki ta utrata przybrała postać Agaty – narzeczonej syna, Piotrusia. Przecież to matka jest najważniejsza, to ona najlepiej o wszystko zadba. Wyluzować? Nigdy w życiu!
Czy chodzi o wieczne ogarnianie nieogarniętego życia rodzinnego? Czy może pępowinę, która oplata wszystkich dookoła? Czy o – narzucane nierzadko przez samą siebie – konwenanse i ograniczenia?
Mistrzyni polskiej literatury obyczajowej mówi: czas dojrzeć, spuścić z łańcucha i się śmiać. Ile jest w Tobie z Wiki, ile z Grocholi, ile z matki Polki? Przestań gryźć się w język i usłysz: wyluzuj!
Kup Wyluzuj, kobieto! w ulubionej księgarniiPorównywarka z najlepszymi ofertami księgarń W naszej porównywarce znajdziesz książki, e-booki i audiobooki z najpopularniejszych księgarń internetowych. Niektórzy partnerzy przygotowują dla użytkowników naszego serwisu specjalne rabaty, dlatego warto kupować książki przez lubimyczytać.pl. Oferty są prezentowane w trzech kategoriach: „Oferta dnia” (promocje partnerów),„Polecane księgarnie” (sprawdzeni partnerzy handlowi, z którymi współpracujemy na podstawie umów) oraz „Pozostałe”. W każdej kategorii kolejność prezentacji zależy od ceny produktu przekazanej przez księgarnie lub dostawcę porównywarki. Lubimyczytać.pl nie prowadzi sprzedaży i nie uczestniczy w procesie zakupowym po przekierowaniu na stronę sklepu. Mimo że dokładamy starań, aby wszystkie linki i informacje były aktualne, nie mamy wpływu na ewentualne nieścisłości cenowe, błędne przekierowania lub zmiany w ofertach księgarni. Jeśli zauważysz nieprawidłowość, prosimy o zgłoszenie jej na adres: admin@lubimyczytac.pl. Dzięki Twojej informacji możemy jeszcze lepiej dbać o jakość działania naszej porównywarki.
Wyluzuj, kobieto!
Po raz pierwszy mam do czynienia z twórczością Katarzyny Grocholi. Zanim skończyłam czytać tę powieść, przejrzałam wszystkie opinie. Byłam wtedy na etapie Tuska oraz Rydzyka i jego maybacha. Sądziłam, że w historii o nadopiekuńczej mamusi, która nie chce się pogodzić z faktem, że syn postanowił się ożenić, to politykowanie było wypełniaczem książki. Żeby dodać jej trochę objętości. Jednak w tych opiniach wyczytałam, że inni czytelnicy najpierw pękali ze śmiechu, a później płakali i ja nie potrafiłam zrozumieć, nad czym można tu rozpaczać. Tymczasem im dalej w las tym więcej drzew... Drodzy czytelnicy jest to piękna historia o tym jak dziecko może szczerze kochać swojego rodzica oraz o tym jak rodzic może troszkę przesadnie kocha swoje dziecko. Mam nadzieję, że autorka mi wybaczy, iż jej nie zaufałam na początku mojego czytania. Serdecznie polecam
Oceny książki Wyluzuj, kobieto!
1690 użytkowników ma tytuł Wyluzuj, kobieto! na półkach głównych- Przeczytane 1 340
- 2024 119
- 2025 42
- Przeczytane 2024 15
- Audiobooki 15
- Legimi 14
Tagi i tematy do książki Wyluzuj, kobieto!

Czytelnicy Wyluzuj, kobieto! przeczytali również
Inne materiały dotyczące książki Wyluzuj, kobieto!

Katarzyna Grochola odpowiedziała na wasze pytania! Co mówi czytelnikom autorka „Wyluzuj, kobieto!“?

„Wyluzuj, kobieto“ Katarzyny Grocholi: zadaj autorce pytanie i wygraj książkę!
Cytaty z książki Wyluzuj, kobieto!
Kochasz mnie najbardziej na świecie? Najbardziej.
A kogo kochałaś najbardziej, jak mnie nie było?
Ciebie.
Jak mnie nie było!!!
Ciebie, bo czekałam na ciebie.
Kochasz mnie najbardziej na świecie? Najbardziej.
A kogo kochałaś najbardziej, jak mnie nie było?
Ciebie.
Jak mnie nie ...
- Ty sobie wyobraź, co się stało! Nie wyrabiam! Biskup został sołtysem! I każe do siebie mówić: ekscelencjo sołtysie!
Nie wiem, dlaczego zawsze na kobietę zewsząd spadają wszelkie pretensje, dlaczego ona jest adresatką najważniejszych pytań i oczekiwań całego świata.
- Dlatego Bóg stworzył kobietę - powiedziała kiedyś Joanna - że mężczyzna się w tym wszystkim nie wyrabiał.
Rozwiń Zwiń

Opinie i dyskusje o książce Wyluzuj, kobieto!
Ilość wątków o alkoholu niestety mnie przerosła.
Ilość wątków o alkoholu niestety mnie przerosła.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toJak zwykle twórczość Pani Grocholi mnie nie zawiodła. Według mnie lekka, zabawna fabuła. Przyjemna do czytania.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążkę czyta się płynnie i momentami potrafi rozbawić, ale na tym kończą się jej zalety. Niestety troszkę mnie rozczarowała. Zbyt wiele wątków alkoholu, zdrad i polityki, podczas gdy oczekiwałam czegoś bardziej wciągającego i głębszego.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNiestety, rozczarowała mnie i nie umywa się nawet do ,, Nigdy w życiu". Przegadana, akcja w zasadzie zerowa, bo główna bohaterka stałe odnosi się do czekającego ją spotkania z dorosłym synem i jego narzeczoną. A międzyczasie opowiada o swoich przygodach z przyjaciółmi, z mężem, z synem jak był malutki. Rzeczywiście, może jest trochę zabawnych kawałków i narracji typowo Grocholi, ale to tyle z rzeczy dobrych. Książka, mimo stosunkowo małej liczby stron dłuży się, a ciągle czytelnik czeka, że może jeszcze jedna historyjka z życia głównej bohaterki i już już powrócimy do głównego wątku przyprowadzenia narzeczonej przed dorosłego syna do domu rodzinnego. Ale nie! Rzeczony wątek rozwinięty zostaje dopiero na samym końcu i to tak po macoszemu, że mam wrażenie, że autorce zeszło powietrze jak z balonika i odechciało na koniec się pisać i napisała już cokolwiek, byle skończyć.
Niestety, rozczarowała mnie i nie umywa się nawet do ,, Nigdy w życiu". Przegadana, akcja w zasadzie zerowa, bo główna bohaterka stałe odnosi się do czekającego ją spotkania z dorosłym synem i jego narzeczoną. A międzyczasie opowiada o swoich przygodach z przyjaciółmi, z mężem, z synem jak był malutki. Rzeczywiście, może jest trochę zabawnych kawałków i narracji typowo...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo tokicz i tandeta dla starych babć
kicz i tandeta dla starych babć
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNo, przy tej książce się świetnie bawiłam. Krótko, na temat z niesamowitą dawką humoru.
A Wiktoria, to taka typowa matka Polka i chujowa pani domu w jednym. Gdy więc syn powiadomił ją, że ma szykować niedzielny obiad, bo przyprowadzi wybrankę swojego serca i się oświadczy... Wiki rozpętała piekło, przede wszystkim w swojej głowie, bo jak to tak, cudza baba zabierze jej gotowego syna?
Świetne teksty z przyjaciółmi, rozmowa z teściową miodzio😍 i życie rodzinne jakby w krzywym zwierciadle.
Jeśli więc chcecie lekką lekturę na jeden wakacyjny wieczór, która z pewnością Wam się spodoba, przeczytajcie.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toOczywiście trudne tematy też podjęte, bo przecież gdy dziecko wyfruwa z gniazda, to każda matka się martwi.
Książka z kategorii rozrywkowa.
Książka z kategorii rozrywkowa.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toMuszę przyznać, że dawno tak wiele razy, nie miałem uśmiechu na twarzy podczas czytania. Grochola to dobra obserwatorka życia codziennego i przywar Polaków oraz umie w nie nudny sposób, przelać to na papier.
Dla mnie Katarzyna Grochola jest autorką ulubioną, uwielbiam jej poczucie humoru i notki polityczne wplecione w realia powieści. Tu nie trzeba się wysilać i zmuszać do odniesień, tu zwyczajnie trzeba wyluzować w życiu i czytaniu. Polecam przedawkować to wyluzowanie, bo same my kobiety za swoje latorośle życia nie przeżyjemy, nawet jak się ciągle zamartwiamy.
Przyjemna lektura dla nadopiekuńczych matek i tych mniej także. Nie traktujmy swoich zwłaszcza synów jak niedorajdy i czasem poczekajmy jak zapytają nas o radę i nie wściubiajmy swoich pięknych nosków wszędzie bo wiemy lepiej. Lepiej to weźmy książkę Grocholi i bawmy się do woli.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPrzyjemna...
Krótka historia o narzekającej i zabiedzonej matce, która irytuje od pierwszych stron książki. Niańczyć chce 25-letniego syna, męża traktuje jak niedorajdę. Śmieszna same historyjki z życia wzięte, ale to są albo wspomnienia albo coś wyrwane z kontekstu. Nie polecam
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNawet trudno opisać o czym jest książka. Noe wzbudziła we mnie żadnych emocji
Nawet trudno opisać o czym jest książka. Noe wzbudziła we mnie żadnych emocji