Beaty rymy życie. Leksykon muzyki hip-hop
Jest to książka dla wszystkich osób, które żyją muzyką hip-hop, bądź po prostu lubią jej słuchać. Na taki Leksykon trzeba było czekać wiele lat – od teraz słuchanie rapu będzie sprawiać jeszcze większą przyjemność, w końcu każdy fan będzie miał swój mistrzowski przewodnik po świecie hip-hopu – mówi Radek Miszczak, pomysłodawca i główny autor książki
„Beaty, Rymy, Życie. Leksykon Muzyki Hip-Hop" to pierwsza w Europie Środkowej i Wschodniej pozycja książkowa, dokładnie i wyczerpująco przedstawiająca hip-hop jako gatunek muzyczny. Oczekiwany od wielu lat tytuł stanowi fascynujący przewodnik po hip-hopie, zarówno dla oddanych fanów, jak i wszystkich osób zainteresowanych fenomenem rymowanych tekstów rapowanych do rytmicznych beatów. Książka, utrzymana w konwencji leksykonu, napisana jest jednocześnie przystępnym i interesującym językiem. Sylwetki i dyskografie prawie 1000 artystów z całego świata, przewodnik po najważniejszych wytwórniach i stylach hiphopowych, historia rapu w USA i Polsce, rankingi klasycznych płyt oraz słownik ponad stu fachowych pojęć – to unikalne i rarytasowe materiały, stanowiące prawdziwy skarb dla każdego fana rapu. Smaczku dodaje oprawa graficzna, utrzymana w hiphopowej stylistyce.
Encyklopedia wiedzy obowiązkowa dla każdego muzykanta!
Encyklopedia wiedzy obowiązkowa dla każdego muzykanta!
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toDiggin in the Crates ;-)
Diggin in the Crates ;-)
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toWtórna kopia haseł z allmusic.com oraz książki Encyklopedia hip-hopu. W dodatku traktuje hip-hop jako "styl muzyczny" i pomija pozostałe z 4 elementów tej kultury: b-boying, DJing i graffiti. W dodatku masa błędów, że np. Asfalt to "pierwsza w Polsce wytwórnia hiphopowa", a Russell Simmons figuruje w niej jako "beatmaker", którym nigdy nie był. Dodatkowo fatalna okładka. Jako tako broni się w niej jedynie rap francuski i niemiecki, ale to za mało, więc nic dziwnego, że leksykon znalazł ledwie półtora tysiąca nabywców, doprowadzając wydawnictwo Kurpisz do bankructwa.
Wtórna kopia haseł z allmusic.com oraz książki Encyklopedia hip-hopu. W dodatku traktuje hip-hop jako "styl muzyczny" i pomija pozostałe z 4 elementów tej kultury: b-boying, DJing i graffiti. W dodatku masa błędów, że np. Asfalt to "pierwsza w Polsce wytwórnia hiphopowa", a Russell Simmons figuruje w niej jako "beatmaker", którym nigdy nie był. Dodatkowo fatalna okładka....
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo todoskonale opracowana, polecam szczególnie ciekawym tego zjawiska kulturowego
doskonale opracowana, polecam szczególnie ciekawym tego zjawiska kulturowego
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCo tu dużo mówić dzięki tej książce poznałem niesamowicie dużo fantastycznej muzyki.Kiedyś w liceum spierdalałem na wagary do empiku na Marszałkowskiej żeby czytać ten leksykon i spisywalem sobie kolejne płyty i raperów,w których twórczość później się zagłębiałem.Jestem szczęśliwym posiadaczem tego arcydzieła i często wracam,bo jest to bez wątpienia kamień milowy w moim poznaniu rapu.
Co tu dużo mówić dzięki tej książce poznałem niesamowicie dużo fantastycznej muzyki.Kiedyś w liceum spierdalałem na wagary do empiku na Marszałkowskiej żeby czytać ten leksykon i spisywalem sobie kolejne płyty i raperów,w których twórczość później się zagłębiałem.Jestem szczęśliwym posiadaczem tego arcydzieła i często wracam,bo jest to bez wątpienia kamień milowy w moim...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toMoim zdaniem to bardzo fajnie zrobiona książka. Ponieważ interesuję się kulturą hip-hop i wszystkim, co z tym związane, książka może okazać się przydatna, choć przydałoby się jakieś nowe wydanie (z nowymi składami czy osobami),chociaż chłopaki i tak wykonały niezłą robotę ;) Można znaleźć w tej książce dużo ciekawych składów, MC, DJów, producentów itp. Poza tym krótka historia o każdym wykonawcy no i dyskografia. Fajnie, że coś takiego powstało, choć wiadomo, że książka nigdy nie odda uroku tej kultury i muzyki ;) To na tyle ode mnie :P
Moim zdaniem to bardzo fajnie zrobiona książka. Ponieważ interesuję się kulturą hip-hop i wszystkim, co z tym związane, książka może okazać się przydatna, choć przydałoby się jakieś nowe wydanie (z nowymi składami czy osobami),chociaż chłopaki i tak wykonały niezłą robotę ;) Można znaleźć w tej książce dużo ciekawych składów, MC, DJów, producentów itp. Poza tym krótka...