Rosshalde

2003-01-01

Kup Rosshalde w ulubionej księgarnii

Oceny książki Rosshalde

OPINIE i DYSKUSJE o książce Rosshalde

Trafiła w mój gust. Ciekawa i ambitna proza.

Trafiła w mój gust. Ciekawa i ambitna proza.

Coś czuję, że Hesse i Fiona Apple nieźle by się ze sobą dogadali.

"Rosshalde" jest chyba najbardziej cyniczną i przygnębiającą powieścią Hessego. Choć nie jest pozbawiona pewnych bardziej optymistycznych elementów, to jednak jest ona o wiele smutniejsza i bardziej melancholijna niż nawet "Wilk stepowy".

Powieść nie zawiera w sobie wątków filozoficznych jak inne książki Hessego; zamiast tego stanowi bardziej komentarz społeczny zastanawiający się nad zasadnością małżeństwa w sposób przypominający mi książki Virginii Woolf i Thomasa Hardy'ego. W "Rosshalde" nie ma prostych odpowiedzi, każda decyzja wiąże się z bólem i odrzuceniem obiektu miłości.

Moją ulubioną postacią jest Adela; stoi ona w mocnym kontraście do Johanna, jako bardziej pragmatyczna i optymistyczna osoba, mimo to niepozbawiona własnego smutku. Ironia relacji jej, Johanna i Pierre'a polega na tym, że to Johann bardziej potrzebuje Pierre'a, ale jednocześnie nie jest w stanie zapewnić mu koniecznej opieki i stałej miłości, jaką daje mu Adela. Utożsamiałem się za to najbardziej z Albertem, jako niemal dorosłym dzieckiem rozbitego małżeństwa, które w jakikolwiek sposób próbuje poradzić sobie ze złą sytuacją rodzinną. Chciałbym, żeby jego postać została rozwinięta bardziej, zwłaszcza jeśli chodzi o incydent z rzutem nożem.

O dziwo, książka kojarzyła mi się dość mocno z piosenką "Cosmonauts" Fiony Apple. Polecam, bo jest warta przesłuchania.

Podobało mi się i polecam.

Coś czuję, że Hesse i Fiona Apple nieźle by się ze sobą dogadali.

Powieść nie zawiera w sobie wątków filozoficznych jak inne książki...

Czy artyści powinni mieć rodziny? Dzieci? Nie ma oczywiście na to pytanie jednej odpowiedzi. Kiedy myślę o Zbigniewie Beksińskim, myślę, że lepiej nie.
Hesse pokazuje życie artystów, w "Gertrudzie" był to muzyk, teraz malarz... Jest coś nieuchwytnego i niepojętego w samotnym, artystycznym życiu. Czasem chyba warto poświęcić się sztuce. Innym razem trzeba wybrać rodzinę. Są jednak też artyści, którzy raz zaniedbują jedno, raz drugie. Na szczęście zdarzają się przecież szczęśliwi artyści. Może w jakiejś książce Hessego będzie mi dane ich poznać?

665 użytkowników ma tytuł Rosshalde na półkach głównych
119 użytkowników ma tytuł Rosshalde na półkach dodatkowych