Naruto tom 5 - Podjąć wyzwanie

- -ナルト-
- 2004-03-01
- 2004-03-01
- Rafał Rzepka
Kakashi wysuwa kandydatury Naruto, Sasuke i Sakury do wzięcia udziału w egzaminach na chuninów! Jeszcze przed rozpoczęciem się testów, jeden z uczestników wyzywa Sasuke na pojedynek! Zanosi się na potężną burzę! Zbierają się współuczestnicy - niektórzy wyglądają dziwnie, inni wyglądają na potężnych wojowników...!
Kup Naruto tom 5 - Podjąć wyzwanie w ulubionej księgarni
Oceny książki Naruto tom 5 - Podjąć wyzwanie
820 użytkowników ma tytuł Naruto tom 5 - Podjąć wyzwanie na półkach głównych- Przeczytane 753
- Manga 147
- Mangi 47
- Naruto 15
- Komiksy 14
- 2014 6

OPINIE i DYSKUSJE o książce Naruto tom 5 - Podjąć wyzwanie
Kto nigdy nie miał ściągi w ręce, ten niech pierwszy rzuci kamień... Chociaż pamiętam ze szkoły taką jedną jednostkę (nie wybitną, ale bardzo moralizującą). Wymiana informacji jest ważna, dlatego też im więcej czytam, tym więcej wiem i tym bardziej czekam na kolejne kozackie zagrania naszej grupki ;-)
A tak wgl to Anko jest dziwna jakaś i nie chodzi mi o jej narwany styl. To co zrobiła z kunai i jej dalsze... posunięcie obudziło we mnie tą obmierzłą stronę, która panią profesor nazwałaby molestatorką, chociaż w tym uniwersum to nic nie wiadomo.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toA tak wgl to Anko jest dziwna jakaś i nie chodzi mi o jej narwany styl....
Piąty tom Naruto to moment, w którym seria wyraźnie przyspiesza i przechodzi na wyższy poziom. Autor przestaje bawić się w drobne potyczki i lekkie zadania — tutaj zaczyna się egzamin na Chūnina, jeden z kluczowych etapów całej historii. I to właśnie czyni ten tom tak ważnym.
Fabuła skupia się głównie na pierwszym etapie egzaminu, czyli pisemnym teście, który ma na celu nie tylko sprawdzić wiedzę kandydatów, ale przede wszystkim ich spryt. Oszukiwanie jest nie tylko dozwolone, jest wręcz elementem sprawdzianu, a genini muszą wykazać się kreatywnością i opanowaniem. Naruto, Sasuke i Sakura reagują na presję po swojemu, co dobrze podkreśla różnice charakterów między nimi.
Jednym z mocniejszych momentów tomu jest „dziesiąte pytanie”, które sprawia, że atmosfera gęstnieje jak przed burzą. To fragment, który naprawdę pokazuje, jak ważne jest podejmowanie decyzji pod presją oraz jak różne motywacje kierują uczestnikami.
W drugiej części tomu dostajemy zapowiedź kolejnego etapu,Lasu Śmierci. To tylko wprowadzenie, ale bardzo sugestywne. Zasady są surowe, klimat mroczny, a przedstawienie miejsca sprawia, że czytelnik od razu czuje, że kolejny tom będzie naprawdę intensywny. To tutaj po raz pierwszy pojawia się też cień Orochimaru, sygnalizujący, że stawka zacznie rosnąć.
Całość czyta się szybko i z narastającym napięciem. Tom doskonale buduje fundament pod to, co dopiero nadejdzie, jednocześnie nie tracąc humoru i dynamiki, które są znakiem rozpoznawczym serii.
Ocena: 9/10, świetnie napisany, ważny dla fabuły i idealnie rozstawiający pionki przed dużymi wydarzeniami. Idealny tom, by poczuć, że Naruto naprawdę się rozkręca.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toFabuła skupia się głównie na pierwszym etapie egzaminu, czyli pisemnym teście, który ma na celu nie...
W tym tomiku mamy pierwszy egzamin, który czeka na wielu ochotników którzy chcą zostać chuninami, w tym nasza drużyna 7. Pierwszym testem okazuje się być test pisemny, co jest koszmarem dla Naruto. Jednak po czasie okazuje się, że test pisemny to tylko przykrywka by sprawdzić inne zdolności obecnych ninja. Naruto i jego ekipie udaje się przebrnąć do drugiego testu, który wydaje się być groźną zapowiedzią tego co nadejdzie, tym razem zdolności survivalowe zostaną przetestowane w Lesie Śmierci, gdzie drużyny będą rywalizować ze sobą na śmierć i życie by zdobyć tego drugiego zwój z którym muszą dotrzeć na metę. Czy drużynie 7 uda się to zadanie i co spotka ich przez te pięć dni samemu w lesie?
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toFajne, chyba wszystko jak w anime jak z dzieciństwa. Tom nastawiony na humor niż na akcje
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPo ostatnim tomie, ten minimalnie podniósł poziom, ale też się w nim za dużo nie wydarzyło.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toŚwietna Manga, fabuła od początku zaskakuje I wciąga przez co nie mogę oderwać się od czytania. Jestem szczerze ciekaw jak dalej się to potoczy, co autor nam zaprezentuje i jak rozwinie cały świat Przedstawiony. Zapraszam też na swojego bloga https://okonapopkulture.blogspot.com/
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toDuży minus za błędy ortograficzne. Ciężko uwierzyć, że w wydawnictwie nikomu nie przeszkadzało, że komuś może o coś "hodzić".
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTrzeba przyznać, że te szkolne fragmenty Naruciaka są całkiem przyjemne i nawet wybuchy wulkanu żenady nie są w stanie zagłuszyć prostej, zdrowej radochy z patrzenia na dzieciaki, które są po prostu dzieciakami.
A scena ze ściągania na egzaminie? No czyste mistrzostwo!
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toA scena ze ściągania na egzaminie? No czyste mistrzostwo!
Rozpoczynają się egzaminy na chuninów. Pierwszym etapem jest egzamin pisemny i to na nim jest przede wszystkim skupiona jest akcja tomu. Wydawać by się mogło, że w mandze, której fabuła opiera się w dużej mierze na sztukach walki, nie ma miejsca na poświęcenie tak dużo miejsca na coś pozornie tak nudnego jak egzamin pisemny. Jednakże scenariusz jest tak dobrze pomyślany, że nie jest to zwykły egzamin, a bohaterowie mają szansę zaprezentować także część swoich nadludzkich umiejętności. Naprawdę genialny tomik.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toAch, zawsze lubiłam egzaminy, tą niepewność i ciche kibicowanie Naruto.
Ach, zawsze lubiłam egzaminy, tą niepewność i ciche kibicowanie Naruto.