Harry Potter i Czara Ognia

- 2001-09-29
- 2000-01-01
- Andrzej Polkowski
- Jonny Duddle Harry Potter fantasy magia przygoda
W tym roku w Szkole Magii i Czarodziejstwa Hogwart rozegra się Turniej Trójmagiczny, na który przybędą uczniowie z Bułgarii i Francjii. Zgodnie z prastarymi regułami w turnieju uczestniczyć ma trzech uczniów - reprezentantów każdej ze szkół, wybranych przez Czarę Ognia. W tajemniczych i niewyjaśnionych okolicznościach wybranych zostaje czterech.
Co z tego wyniknie dla Harry'ego, jego przyjaciół i całego świata czarodziejów, dowiecie się z lektury czwartego tomu przygód nastoletniego czarodzieja.
Nowe wydanie książki o najsłynniejszym czarodzieju świata różni się od poprzednich nie tylko okładką, ale i wnętrzem – po raz pierwszy na początku każdego tomu pojawi się mapka Hogwartu i okolic, a początki rozdziałów ozdobione będą specjalnymi gwiazdkami.
ilustracje: Jonny Duddle
- 92 717
- 22 115
- 9 016
- 4 939
- 1 119
Artykuły

Czwarty, ilustrowany tom Harrego Pottera już za mną. Czara Ognia też ma piękne rysunki, a na okładce jest nawet rogogon węgierski.
I scena pojedynku z Voldemortem też wyglądała trochę inaczej.
Fajnie jest znowu czytać tę historię. I lubię rozmawiać o niej z mamą, bo mama też czytała Harrego, ale jeszcze nie te ilustrowane.
Michał lat 10
więcej Pokaż mimo toZupełnie nie pamiętałem już, że przed zawodami przyszedł do Hogwartu Oliwander, żeby sprawdzić rożdżki zawodników.
I scena pojedynku z Voldemortem też wyglądała trochę inaczej.
Fajnie jest znowu czytać tę historię. I lubię rozmawiać o niej z...
Tom drugi i czwarty to moje najmniej ulubione... po latch docieniam bardziej :)
Tom drugi i czwarty to moje najmniej ulubione... po latch docieniam bardziej :)
Pokaż mimo toCzytałem będąc nastolatkiem i wciągnęła mnie jak każda inna książka z tej serii.
Super
Pokaż mimo toNo dobra, podobała mi się bardziej niż lata temu. Najbardziej doceniam te fragmenty z domu Weasley`ów <3
Pokaż mimo toDobre wspomnienia z dzieciństwa
Dobre wspomnienia z dzieciństwa
Pokaż mimo toWg mnie jedna z najlepszych części Pottera. Ma kilka niedociągnięć i niejasności jak chociażby cała ta zabawa z pucharem jako świstoklikiem. Po co cały ten amboaras? Można było zaczarować książkę i też przeniosłaby Harrego tam gdzie powinien być. Ale ale, bawiłam się świetnie więc mocna ósemka.
Pokaż mimo toMagiczny turniej, dobrze zaplanowana zasadzka, przyjaciele Hogwartu z innych szkół i kolejne walki stoczone przez harrego Pottera.
Pokaż mimo toNie ukrywam, że jestem bardzo uradowany z powodu przeczytania tejże książki. Jej początek skojarzył mi się z pierwszym tomem serii gdzie również był wgląd do przeszłości na samym początku. Książka w swojej treści ma intrygujące zjawiska społeczne, a także ciekawie oddaje relacje między bohaterami. Daję 9 gwiazdek, ponieważ dopatrzyłem się pewnych nieścisłości, jednakże uważam, że jest to tytuł warty przeczytania.
Nie ukrywam, że jestem bardzo uradowany z powodu przeczytania tejże książki. Jej początek skojarzył mi się z pierwszym tomem serii gdzie również był wgląd do przeszłości na samym początku. Książka w swojej treści ma intrygujące zjawiska społeczne, a także ciekawie oddaje relacje między bohaterami. Daję 9 gwiazdek, ponieważ dopatrzyłem się pewnych nieścisłości, jednakże...
więcej Pokaż mimo toDojrzewanie. A opowieści z tych dla dzieci stają się historiami dla nastolatków, w których walka dobra ze złem miesza się z emocjami i burzą hormonów. Przeciwnicy są coraz groźniejsi, a Harry coraz doroślejszy. Niesamowite są dwa wątki: mistrzostwa świata w quidditchu i Turniej Trójmagiczny.