Harry Potter i Czara Ognia

- 2016-07-20
- 2016-07-20
- Andrzej Polkowski
- Ekranizacje:
- Harry Potter i Czara Ognia (2005)
W tym roku w Szkole Magii i Czarodziejstwa Hogwart rozegra się Turniej Trójmagiczny, na który przybędą uczniowie z Bułgarii i Francjii. Zgodnie z prastarymi regułami w turnieju uczestniczyć ma trzech uczniów - reprezentantów każdej ze szkół, wybranych przez Czarę Ognia. W tajemniczych i niewyjaśnionych okolicznościach wybranych zostaje czterech.
Co z tego wyniknie dla Harry'ego, jego przyjaciół i całego świata czarodziejów, dowiecie się z lektury czwartego tomu przygód nastoletniego czarodzieja.
Nowe wydanie książki o najsłynniejszym czarodzieju świata różni się od poprzednich nie tylko okładką, ale i wnętrzem – po raz pierwszy na początku każdego tomu pojawi się mapka Hogwartu i okolic, a początki rozdziałów ozdobione będą specjalnymi gwiazdkami.
ilustracje: Jonny Duddle
Kup Harry Potter i Czara Ognia w ulubionej księgarni
Oceny książki Harry Potter i Czara Ognia
106745 użytkowników ma tytuł Harry Potter i Czara Ognia na półkach głównych- Przeczytane 100 607
- Chcę przeczytać 5 475
- Posiadam 23 265
- Ulubione 9 184
- Fantastyka 1 155
- Fantasy 672
- Harry Potter 480
- 2018 194

OPINIE i DYSKUSJE o książce Harry Potter i Czara Ognia
Wróciłam do tej serii z dzieciństwa i myślę, że dopiero ta część staje się interesująca dla dorosłego czytelnika. Dzieją się rzeczy trudne, niespodziewane, a fabuła faktycznie jest trudna do przewidzenia. Przy czytaniu ostatnich 100 stron nieraz zakrywałam usta dłonią w zaskoczeniu czy wręcz strachu.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toOcena z perspektywy osoby dorosłej, jak masz 12-16 lat dodaj tam sobie 3-4 gwiazdki.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNiby jest, że po tych wszystkich latach harry potter nie jest już taką cudowną serią, ale z drugiej strony: jednak jest.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPodsumowanie serii znajduje się przy siódmym tomie.
Podsumowanie serii znajduje się przy siódmym tomie.
Podsumowanie serii znajduje się przy siódmym tomie.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toSeria książek mojego dzieciństwa. Miło było wrócić po latach do tej historii i przeżyć wszystko na nowo. Zdecydowane 10/10 dla każdej części.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPodobnie jak poprzednie części dobre polecam
Podobnie jak poprzednie części dobre polecam
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toWciągająca lektura!
Wciągająca lektura!
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toJuż od tej części zaczyna się robić ciemno.. ponuro i śmierć zajrzała do Hogwartu. Harry wydaje się być dla mnie coraz mniej ciekawy, za to Ron i Hermiona wychodzą na pierwszy plan. Nie mogę przeboleć niektórych głupot fabularnych (to, ze dorośli i nauczyciele nie ingerują w losy dzieciaków i w ogóle nie są sprawczy ani decyzyjni...). Mimo tych minusów, uwielbiam tę historię i świat magii. Czytałam jak byłam nastolatkę , nie widząc niektórych bzdur:)
Już od tej części zaczyna się robić ciemno.. ponuro i śmierć zajrzała do Hogwartu. Harry wydaje się być dla mnie coraz mniej ciekawy, za to Ron i Hermiona wychodzą na pierwszy plan. Nie mogę przeboleć niektórych głupot fabularnych (to, ze dorośli i nauczyciele nie ingerują w losy dzieciaków i w ogóle nie są sprawczy ani decyzyjni...). Mimo tych minusów, uwielbiam tę...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toMomentami dość przypadkowa, choć jak zawsze wspaniale się czytało. Nowe postawy psychologiczne względem przeciwności losu dodają postaciom wymiaru.