Dom na wrzosowisku

- The Moorland Cottage
- Violetta Dobosz
- Seria z Kameą
- literatura piękna wrzosowiska
To spod pióra tej wiktoriańskiej pisarki wyszły opowieści: „Cranford”, „Północ i Południe”, „Ruth”, „Żony i córki”...
Po śmierci wikarego w miasteczku Combehurst wdowa po nim, pani Browne, sama wychowuje dwoje dzieci w domu na wrzosowisku. Maggie i Edward to rodzeństwo różnego temperamentu. Maggie wydaje się podporządkowana bratu we wszelkich kwestiach. A on maksymalnie wykorzystuje ten układ.
Kilka lat później, gdy oboje są już dorośli, Maggie staje przed dylematem: ocalić brata od więzienia, a tym samym zerwać z narzeczonym w zamian za zatuszowanie malwersacji Edwarda.
I wybór, którego młoda kobieta dokonuje, wprawi wszystkich w zdumienie...
Elizabeth Gaskell (1810-1865) to obok sióstr Bronte chyba najpopularniejsza brytyjska pisarka XIX wieku. Przyjaciółka Charlesa Dickensa, który cenił ją za wyśmienitą prozę. Doskonale też oddawała w swych historiach sytuację kobiet w ówczesnej epoce.
Opinie [12]
Historia może i przewidywalna i można domyśleć się zakończenia, ale w prostocie tkwi właśnie jej urok. Nie jest to na pewno najlepsza książka Elizabeth Gaskell, bo pod wieloma względami o wiele lepiej przedstawia się ,,Północ i Południe” czy ,,Żony i córki”. Jednak jak na tak krótką powieść liczącą nieco ponad 100 stron, zawiera ona wiele elementów, za które tak ceni się...
więcej"Przecież tu chodzi o całe moje życie! Czy mam pozwolić je sobie zmarnować dla głupiego dziewczyńskiego kaprysu?".
więcejA żeby ci kowadło na łeb spadło, podły szczurze.
Ile takich dziewczyn jak Maggie cierpiało, bo uległo męskim kaprysom tylko dlatego, że "kobieta musi być posłuszna"? Nawet nie chce mi się myśleć, jak wiele ludzkich krzywd zostało wyhodowanych na gruncie...
Uwielbiam te wiktoriańskie klimaty, trochę moralitetów i wartko opowiedziane historie.
Pokaż mimo toPrzyjemna staroć. Miło się czyta, szybko, bo historyjka jest krótka i nie ma rozwlekłości. Postacie dobre są sympatyczne, te złe też przekonujące w obranej konwencji; czy będzie spoilerem, jeśli napiszę, że dobro w końcu triumfuje?
Pokaż mimo toAkuratna książeczka na noworoczne popołudnie.
Nuuuuda! Ciągnie się straszliwie. Główna bohaterka po prostu mdła. W pierwszej połowie książki niewiele się dzieje, a potem dzieje się tak dużo i nierealnie że głowa mała. Tak właściwie to jedyną "jakąś" postacią jest Edward.
Pokaż mimo toBardzo dobra, klimatyczna książka, która przy okazji pokazuje jak skomplikowane mogą być relacje pomiędzy matkami a córkami.
Pokaż mimo toSytuacja kobiet była z wielu powodów nie do pozazdroszczenia, widać to właśnie na przykładzie głównej bohaterki „Domu na wrzosowisku”, Maggie. Dziewczyna ma miłe usposobienie, jest oddana rodzinie, cicha, spokojna, tak naprawdę jej jedyną wadą jest chyba brak wad. Mimo to matka traktuje ją znacznie gorzej od syna, ten z kolei jest egoistą, w dodatku ma problemy z prawem,...
więcejCiekawa fabuła. Niestety trochę zbyt mdła główna bohaterka.
Pokaż mimo toOgólnie książka bardzo krótka, czyta się szybko.
Plus za bardzo plastyczne opisy pięknych wrzosowisk.
Jedna z gorszych książek Gaskell, ale jeśli nie ma się co robić to można przeczytać. Sam zarys historii byłby ok ale opisy mdłe, charakter głównej bohaterki mdły... No ale jednak- epoka wiktoriańska, przeczytałabym to nawet jakby ocena książki wynosiła 0,0 :)
Pokaż mimo toOdnoszę wrażenie, że problemy poruszane przez Elizabeth Gaskell nadal bywają aktualne. W wielu rodzinach wciąż synom wolno więcej, a córki powinny być grzeczne i dobrze wyjść za mąż. Dla mnie proza dziewiętnastowiecznej autorki tchnie świeżością, lekkością i ową wiarą w człowieka, która wciąż daje nadzieję na lepszy świat,