Władca Pierścieni: Dwie Wieże

- fantasy, science fiction
- Władca Pierścieni (tom 2)
- The Lord of the Rings: The Two Towers
- 2003-01-01
- 2003-01-01
- 8373193081
- Maria Skibniewska
Jako "błyskawicę z jasnego nieba określił ukazanie się "Władcy Pierścieni" w jednej z pierwszych recenzji C.S Lewis, autor "Opowieści z Narnii", bliski przyjaciel Tolkiena. Amerykańskie wydanie powieści entuzjastycznie powitał wybitny poeta i krytyk Wynstan Hugh Auden. W gronie wielbicieli dzieła J.R.R. Tolkiena znajdują się m.in królowa Danii Małgorzata II, autorka ilustracji do duńskiego wydania powieści, prezydent Węgier Árpád Gӧncz, tłumacz "Władcy Pierścieni" na węgierski, i wiele innych znanych postaci życia publicznego. Dla ogromnych rzesz zwykłych czytelników na całym świecie powieść ta stała się czymś wyjątkowym, ukochaną, najbardziej osobistą lekturą.
Kup Władca Pierścieni: Dwie Wieże w ulubionej księgarni
Oceny książki Władca Pierścieni: Dwie Wieże
53038 użytkowników ma tytuł Władca Pierścieni: Dwie Wieże na półkach głównych- Przeczytane 45 208
- Chcę przeczytać 7 357
- Posiadam 10 859
- Ulubione 4 106
- Fantastyka 876
- Fantasy 597
- 2013 88
- Tolkien 88

OPINIE i DYSKUSJE o książce Władca Pierścieni: Dwie Wieże
Śródziemie jest imponująco rozbudowane i wiarygodne, natomiast bohaterowie są papierowi, bez głębi psychologicznej.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTo jest ewidentnie najlepszy tom w trylogii. Powieść prawie zupełnie pozbywa się największej bolączki tomu pierwszego - przestojów. Postać Golluma to świetny pomysł i realizacja czegoś co odróżnia Dwie Wieże od masy książek fantasy.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCo więcej można napisać ponad to, co już zostało napisane? Absolutny klasyk i "must read" dla wszystkich fanów fantasy - ot, taki banał recenzencki.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toRecenzja dla statystyk ulubionego autora
Recenzja dla statystyk ulubionego autora
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toOczywiście czytana przeze mnie setki razy. Uwielbiam tę książkę, całe uniwersum i jestem pod wielkim wrażeniem jak rozbudowany jest to świat. To jest tak dobre!
Pamiętam, jak za pierwszym razem uważałam niektóre fragmenty za przydługawe (np. rozdział o Drzewcu- tak długo gadał!),ale teraz jest wręcz przeciwnie i ciągle mi mało- ta książka mogłaby być o 1000 ston dłuższa i mi by to nie przeszkadzało.
Powrót Gandalfa zawsze mnie uszczęśliwia (jak czytałam to pierwszy raz byłam w głębokim szoku).
Początek bardzo mi się podoba - czasem się zastanawiałam, co ja bym zrobiła na miejscu Aragorna- jest taki rozdarty! Frodo idzie do Mordoru, Boromir nie żyje, nie ma Gandalfa by udzielił rady, a Merry i Pippin zostali jeńcami Uruk-hai. Drużyna się rozpadła, a on musi podjąć trudną decyzję. Osobiście uważam że postąpił słusznie, ale on sam pewnie nie był tego aż tak pewien (zdawał się być pewny siebie, ale głęboko w sercu musiał mieć wątpliwości- w końcu postanowił nie iść za Frodem, zostawić go, by sam szedł do Krainy Cieni).
Jeśli chodzi o Froda i Sama to bardzo ciekawy był wątek z Gollumem. Bardzo widoczna jest tam różnica postępowania Sama i Froda wobec niego. Sam jest do niego uprzedzony, za nic nie chce mu zaufać. Frodo jest inny- jest mu żal Smeagola, od początku postępuje miłosiernie (za co na końcu drogi - w Orodruinie- zostaje nagrodzonh- dzięki jego miłosierdziu Pierścień zostaje zniszczony),rozumie go, wie jak wielką pokusą jest Pierścień, jak trudno się z Nkm rozstać. Zawsze mi było przykro kiedy niedaleko jaskinii Szeloby (kiedy Frodo i Sam sobie spali, a Gollum podszedł do nich i był tak bliski ... jakby to ująć... naprawy?),Sam tak naskoczył na niego i w sumie wszystko zepsuł. Wydaje mi się że gdyby Sam tego nie zrobił, może Gollum postanowiłby nie zaprowadzać ich do pajęczycy. Może wszystko byłoby inaczej.
Uwielbiam tę książkę.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPamiętam, jak za pierwszym razem uważałam niektóre fragmenty za przydługawe (np. rozdział o Drzewcu- tak długo gadał!),ale teraz jest wręcz przeciwnie i ciągle mi mało- ta książka mogłaby być o 1000 ston dłuższa i...
"Dwie Wieże" są dla mnie jeszcze lepsze niż tom pierwszy, a przecież „Bractwo Pierścienia” uważam za absolutne arcydzieło! To niesamowite, jak Tolkien potrafił podnieść poprzeczkę jeszcze wyżej, pogłębić bohaterów i rozbudować świat, który i tak wydawał się już kompletny.
Jeśli chcecie przeczytać dokładnie, co myślę o początku tej przygody, zajrzyjcie na mój profil, tam znajdziecie opinię pierwszego tomu. Można ją w zasadzie traktować jako moje spojrzenie na całość „Władcy Pierścieni”.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toJeśli chcecie przeczytać dokładnie, co myślę o początku tej przygody, zajrzyjcie na mój profil, tam...
Choć była to dla mnie zawsze najtrudniejsza część - jakoś najbardziej mi się dłużyła, to jednak niewątpliwie nie da się bez niej docenić całości dzieła.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toDruga część "Władcy pierścieni" zdecydowanie lepsza niż pierwsza. Gdzieś w okolicach połowy książki miałam ochotę zrobić DNF (pierwszej części). W tej części mamy kontynuację historii, więc nie będę się tutaj rozwodzić. Nie spodziewałam się, że spodoba mi się zakończenie a tak jest mimo tego że niestety nie jestem fanką Sama. Może jego oskarżenia i obawy były słuszne, ale myślę, że niestety sam to na siebie sprowadził. Z chęcią przeczytam tom trzeci. Lubię w książkach motyw wędrówki a tutaj przekonałam się do niego dopiero w 1/3 drugiego tomu. Czyli trochę późno. Czekam na dalsze losy Aragorna i może trochę na to co wydarzy się na terenie wroga. Moja ocena 3.75/5
Druga część "Władcy pierścieni" zdecydowanie lepsza niż pierwsza. Gdzieś w okolicach połowy książki miałam ochotę zrobić DNF (pierwszej części). W tej części mamy kontynuację historii, więc nie będę się tutaj rozwodzić. Nie spodziewałam się, że spodoba mi się zakończenie a tak jest mimo tego że niestety nie jestem fanką Sama. Może jego oskarżenia i obawy były słuszne, ale...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toDużo więcej się tu działo niż w pierwszej części. Mniej pieśni, mniej chodzenia, więcej akcji. Zachwyciła mnie cudowna historia Entów oraz mnie bardzo podobał się wątek królestwa Rohanu. Mimo że pierwsza część była piękna i wydawała się doskonała, druga ją przebija. Cudowność.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toO wiele lepiej mi się to czytało niż pierwszą część.
To co mnie uderzyło teraz w dobie AI to ten ponadczasowy cytat Gandalfa odnośnie palantiru:
"Dla każdego z nas niebezpieczne są narzędzia wiedzy głębszej niż ta, którą sami posiadamy."
O wiele lepiej mi się to czytało niż pierwszą część.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPonieważ najpierw obejrzałem filmy zanim usiadłem do książek, to czyta mi się je teraz jak scenariusz filmu bardziej niż powieść, ale i tak jest dobrze.
"Dla każdego z nas niebezpieczne są narzędzia wiedzy głębszej niż ta, którą...