Drużyna Pierścienia

Okładka książki Drużyna Pierścienia J.R.R. Tolkien
Okładka książki Drużyna Pierścienia
J.R.R. Tolkien Wydawnictwo: Amber Cykl: Władca Pierścieni (tom 1) fantasy, science fiction
Władca Pierścieni (tom 1)
The Lord of the Rings: The Fellowship of the Ring
1954-01-01
Cezary Frąc, Maria Gębicka-Frąc, Tadeusz Olszański

Patronaty LC

Książki autora

Okładka książki Utracona droga i inne pisma Christopher John Reuel Tolkien, J.R.R. Tolkien
Utracona droga... Christopher John Re...
Okładka książki Kształtowanie Śródziemia Christopher John Reuel Tolkien, J.R.R. Tolkien
Kształtowanie ... Christopher John Re...

Poczatek trochę mi się dłużył, choć bardzo podobało mi się antropologiczne podejście do opisania życia hobbitów na przestrzeni wieków. Do tego te kontrastowe, do późniejszych wydarzeń, sielskie życie głównych bohaterów. Na szczęście książka ma więcej akcji w drugiej połowie.

Miałem kilka lat kiedy w kinach zaczęły się pojawiać adaptacje filmowe Trylogii, więc siłą rzeczy najpierw obejrzałem filmy a potem przeczytałem powieści. Wpłynęło to na mój odbiór książek, gdyż czytając o Aragornie od razu widziałem Viggo Mortensena etc. Dopiero teraz, przy kolejnej lekturze Trylogii zaczynam widzieć wyraźniej oryginalny zamysł Tolkiena zamiast wizji Petera Jacksona i muszę przyznać - Jackson zrobił dobrą robotę, ale piękna i wydźwięku tej literatury nie da się przełożyć na duży ekran nie tracąc z jej głębi. Drużyna Pierścienia to nie metafora, to prawdziwa baśń naszych czasów rezonująca z wszystkimi ludźmi zachodu.

Pierwszą lekturę "Władcy pierścieni", jeszcze z czasów dzieciństwa, pamiętam jak przez mgłę, ale z pewnością dostrzegam to, że mój odbiór tej powieści jest obecnie inny niż wtedy. To nie tylko opowieść o przygodach wśród elfach, krasnoludów i czarodziejów, ale i arcydzieło o walce dobra ze złem, o rzeczach, z którymi stykamy się na co dzień.

Tolkien pisze genialnym językiem (na który składa się znakomita narracja, a także liczne utwory poetyckie - tutaj zaś należą się wyrazy uznania nie tylko dla świetnej tłumaczki na język polski, czyli Marii Skibniewskiej, ale i dla Włodzimierza Lewika, który pięknie przełożył tolkienowską lirykę),który sprawia, że chociaż początkowo akcja jest dość spokojna, to i tak w człowieku pojawia się pragnienie, by pozostać z bohaterami, by dać się pochłonąć tej historii.

Piękna książka, której lektura to przeżycie jedyne w swoim rodzaju.

---
> "A droga wiedzie w przód i w przód, choć się zaczęła tuż za progiem"

> O Śnieżnobiała, Czysta Pani
Królowo zza Zachodnich Mórz,
Światłości dla nas, zabłakanych
W świecie splątanych drzew i dróg.
Gilthoniel! O Elbereth

> Rada to niebezpieczny podarunek, nawet między Mędrcami

> Nie każde złoto jasno błyszczy,
Nie każdy błądzi, kto wędruje,
Nie każdą siłę starość zniszczy
Korzeni w głębi lód nie skuje

> Wiedz, że wasza trwoga jest tylko cząstką trwogi nękającej cały zachodni świat!

> Na moście stanął - ciemny Cień
I ogień wyzywając dumnie...
O kamień złamał mu się kij
A mądrość zmarła w Khazad-dumie

Tolkien pisze genialnym...

Powrót po 35 latach i nie zmienia się nic. Absolutne arcydzieło. Już planuje ja przeczytać za kolejne 35 lat.

Ocena 7,5. Książka jak najbardziej warta uwagi. Z resztą można ją uznać za protoplastę współczesnej literatury Sci-fi. Jednakże jest w niej sporo elementów, które mogłyby być pominięte np. historia Toma Bombadila czy liczne śpiewy

Tak dobra jak wszyscy mówią.

Powinienem odjąć jedną gwiazdkę, za dłużyzny w pewnych momentach, ale w zasadzie przy tak ciekawie wykreowanym świecie jest to problem marginalny.

Tak dobra jak wszyscy mówią.

po prostu extra, nic dodać nic ująć

po prostu extra, nic dodać nic ująć

Co tu długo pisać - po prostu klasyka, będąca podstawą fantasy.

Co tu długo pisać - po prostu klasyka, będąca podstawą fantasy.

Ma trochę dłużyzn i jest trochę naiwne, ale wciąż cieszy. (I wciąż nie lubię Toma Bombadila)

Drużynę pierścienia przeczytałem już spory kawałek czasu temu, ale nie publikowałem żadnej opinii, ponieważ chciałem skończyć najpierw wszystkie trzy tomy (które są tak naprawdę jedną książką). Jednak kolejnych tomów jeszcze nie czytałem. Nie dlatego, że pierwszy mi nie przypadł do gustu, bynajmniej, po prostu zająłem się czytaniem głównie ekonomii, później podczas przeprowadzki spakowałem te książki, do któregoś z pudeł, a obecnie mam w domu remont więc, nawet się zbytnio nie zdążyłem rozpakować. Czas w końcu napisać jakąś opinie zamiast ją chomikować.

Co do samej książki. Jest to legendarna, epicka epopeja, o której każdy słyszał. "Władca Pierścieni" jest tak naprawdę jedną książką, jednak często wydawaną w trzech tomach. I tak się akurat składa, że pierwszy tom zawiera w sobie tą część książki, która skupia się głównie na podróży całej drużyny pierścienia, a więc wszystkie wątki poboczne zaczną się porządnie rozwijać w następnych tomach. To dopiero 1/3 książki, która ma 1200 stron, trzeba o tym pamiętać.

Rozumiem wszystkich, którzy narzekają na zbyt powolne tępo akcji i przesadne rozbudowanie opisów. Mnie akurat to nie przerosło, mi po prostu siadło.

Muszę przyznać, że tęsknię za Tolkienem, za przygodą Froda, Sama i reszty bohaterów.
Zarówno hobbit jak i drużyna pierścienia są dla mnie książkami absolutnie magicznymi, podobnie jak filmowa trylogia Petera Jacksona. Nie wiem czemu akurat te dzieła tak na mnie działają, ale nie mam takiego odczucia względem innych książek czy filmów (może trochę gwiezdne wojny),to znaczy są inne które określiłbym mianem magicznych, ale nie w takim stopniu. Może to nostalgia wynikająca z tego jak ogromne wrażenie zrobiły na mnie filmy w dzieciństwie? Nie mogę tego jednoznacznie stwierdzić, choć bez wątpienia miały one na mnie ogromny wpływ i do dzisiaj żadnej innej produkcji filmowej nie lubię tak bardzo jak władcę pierścieni Jacksona. Trylogię LOTRa oglądam mniej więcej raz w roku.

Wracając do książki, jest ona wspaniała, ale również momentami na tyle specyficzna, że nie każdemu podejdzie pod gust. Mi też nie wszystko się podobało, ale całość już jak najbardziej i mam nadzieje, że następne tomy będą jeszcze lepsze.

• Przeczytane
  • Posiadam