Łabędzi śpiew. Księga II

- Swan Song
- 2016-02-17
- 2013-11-07
- Maria Grabska-Ryńska
Na skraju jałowej równiny w Kansas były zapaśnik, nazywany ongiś Czarnym Frankensteinem, słyszy głos: „Chroń dziecko!”…
W ruinach Nowego Jorku bezdomna żebraczka podnosi z ziemi szklany pierścień i czuje, że przenika ją Moc…
Olbrzymi bunkier we wnętrzu góry w Idaho leży w gruzach, a młody chłopak musi nauczyć się zabijać…
Na wypalonej przez atom pustyni, w świecie mutantów i łupieżczych armii, ostatni ludzie na Ziemi są zarazem pierwszymi… Trzy grupy ocalałych dążą do miejsca wskazanego im przez przeznaczenie; miejsca, w którym rozegra się ostatnia bitwa między zagładą a życiem.
Przeżyli, choć nie mieli prawa przeżyć. Teraz dopiero zaczyna się prawdziwy koszmar…
Kup Łabędzi śpiew. Księga II w ulubionej księgarni
Oceny książki Łabędzi śpiew. Księga II
1195 użytkowników ma tytuł Łabędzi śpiew. Księga II na półkach głównych- Przeczytane 605
- Fantastyka 20
- 2014 12
- Postapokalipsa 7
- 2019 6

OPINIE i DYSKUSJE o książce Łabędzi śpiew. Księga II
Książka bardzo dobra, ale uważam że zakończenie nie dowozi.
Książka bardzo dobra, ale uważam że zakończenie nie dowozi.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPostapokalipsa z magią to nie moja bajka
Postapokalipsa z magią to nie moja bajka
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toZew nocnego ptaka to to nie jest.. fabuła stoi w miejscu, jakieś gadanie o diabełkach,żołnierzach i aniołach w kukurydzy. Czarne jest czarne a białe zbyt białe.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPoczątkowo, po przeczytaniu blurba, wydawało mi się że Łabędzi Śpiew będzie historią w stylu Bastionu, ale chyba to jednak inna bajka - bardziej kameralna, rozpisana właściwie na trzy grupy bohaterów, siedmioro, w porywach dziesięcioro osób. Jest zagłada, są wątki nadnaturalne, jest klarowny podział na tych dobrych i złych. Czyta się dobrze, istny pageturner. Jest to jednak lektura bardzo bezpieczna, a choć niektóre opisy są drastyczne, to McCammon to jednak nie McCarthy :) Wszystko układa się jak powinno, bohaterom obce są dwoistości natur. Można to nawet rozważać jako założenie całej fabuły - atomowy ogień wypalił letnich, zostali tylko zimni i gorący, albo dobrzy, albo źli. Ale niewątpliwie czyni to lekturę nieco mdłą gdy spojrzeć na nią chłodnym (hehe) okiem. Nie uświadczysz żadnej rysy na wizerunkach dobrych, a źli to po prostu potwory i bestie - wyjątkiem jest Sheila, drugoplanowa postać z tych złych, bardziej złamana niż odmieniona, oraz... niepowiem, żeby nie spoilować :)
No i jest jeszcze kwestia paru strzelb Czechowa które są, ale finalnie nie odgrywają szczególnej roli, a szkoda, bo robiły apetyt na niezłą jazdę :)
Tak czy inaczej - warto sięgnąć, dobre czytadło, a na takie zawsze miło poświęcić czas.
Początkowo, po przeczytaniu blurba, wydawało mi się że Łabędzi Śpiew będzie historią w stylu Bastionu, ale chyba to jednak inna bajka - bardziej kameralna, rozpisana właściwie na trzy grupy bohaterów, siedmioro, w porywach dziesięcioro osób. Jest zagłada, są wątki nadnaturalne, jest klarowny podział na tych dobrych i złych. Czyta się dobrze, istny pageturner. Jest to jednak...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTom drugi "Łabędziego śpiewu", znacznie różni się od tomu pierwszego.
3/4 lektury jest dość depresyjne i ponure. Raczej nie ma jakiejkolwiek nadziei, na lepszy los, ludzi, którzy przetrwali z nuklearnego Armagedonu.
Niedobitki ludzkości skazane na koszmar, który dotyka wszystkich, bez wyjątku.
Zupełnie, nie byłem na to przygotowany i musiałem robić częste przerwy.
Totalny upadek ludzkości, regresja, bestialstwo i wszelakie choroby oraz niewyobrażalny głód,
- powiązany z katastrofalnymi skutkami nuklearnej zimy. Która zgodnie z wieloma teoriami, może trwać od kilku do kilkunastu lat lub dłużej.
Powieść jest tak przygnębiająca, że zastanawiałem się, jak autor sobie poradził z całością fabuły bez uszczerbku na zdrowiu psychicznym?
Odradzam osobom wrażliwym. To nie jest radosna twórczość o kolejnych przygodach Mad Maksa, to jest brutalna, pozbawiona nadziei, odpychająca, panorama martwego, globalnego cmentarza...
Tom drugi "Łabędziego śpiewu", znacznie różni się od tomu pierwszego.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTo chyba najbardziej ponura i depresyjna lektura PostApo, jaką kiedykolwiek czytałem, wyjątkiem może być jedynie, "Droga", Cormaca McCarthy'ego.
Niedobitki...
Fabuła drugiej księgi wciąga od pierwszych stron, kontynuując wątki rozpoczęte w pierwszej części z równą intensywnością i emocjonalnym zaangażowaniem. Post-apokaliptyczny świat, w którym toczy się akcja, jest przedstawiony w sposób niezwykle sugestywny i wiarygodny, co sprawia, że czytelnik czuje się częścią tej przerażającej rzeczywistości.
Postacie są skomplikowane i wielowymiarowe, zmagają się z wewnętrznymi demonami i trudnymi decyzjami, co dodaje głębi i realizmu całej opowieści. Szczególnie wyróżnia się postać Swan, która ewoluuje w ciągu książki, stając się symbolem nadziei i przetrwania. W tej mrocznej rzeczywistości pojawia się także wątek miłosny, który dodaje historii dodatkowego wymiaru. Relacja między Swan a jednym z ocalałych, który stał się jej towarzyszem w tej podróży, rozwija się stopniowo i naturalnie, przynosząc chwilę wytchnienia od brutalnej rzeczywistości, a jednocześnie podkreślając kruchość i piękno ludzkich uczuć.
Dodanie elementu nadprzyrodzonego w postaci wątku z Szatanem nadaje książce jeszcze głębszego, metafizycznego wymiaru. Szatan, jako uosobienie absolutnego zła, pojawia się w kluczowych momentach fabuły, symbolizując największe zagrożenie dla ludzkości. Jego manipulacje i wpływ na wydarzenia są przerażające, zmuszając bohaterów do konfrontacji nie tylko z fizycznymi przeciwnościami, ale także z duchowym zagrożeniem. Ta walka dobra ze złem, przedstawiona w kontekście apokaliptycznego świata, dodaje powieści dodatkowego napięcia i głębi filozoficznej.
W obliczu tych wyzwań pojawia się wątek odrodzenia świata po wojnie nuklearnej. McCammon przedstawia wizję, w której po totalnym zniszczeniu ludzkość zaczyna powoli budować nową rzeczywistość. Natura, choć początkowo zniszczona i skażona, zaczyna się regenerować. Przeżywający bohaterowie znajdują w sobie siłę do odbudowy społeczności i infrastruktury. Ich determinacja i współpraca stają się fundamentem nowego początku, symbolizując odrodzenie się życia i nadziei w najbardziej nieoczekiwanych miejscach.
McCammon zręcznie łączy elementy horroru, science fiction, dramatu, romansu, nadprzyrodzonego oraz motyw odrodzenia, tworząc napięcie, które nie opada ani na chwilę. Jego styl pisania jest dynamiczny, a opisy plastyczne, co sprawia, że książkę czyta się jednym tchem.
"Łabędzi Śpiew: Księga 2" to powieść, która zostaje w pamięci na długo po przewróceniu ostatniej strony. To obowiązkowa lektura dla miłośników literatury post-apokaliptycznej i wszystkich, którzy cenią sobie dobrze opowiedziane historie o ludzkiej determinacji, walce, nadziei, miłości oraz odwiecznej walce dobra ze złem, zakończonej triumfem odrodzenia i nowego początku.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPostacie są skomplikowane i...
Malowana pięknym słowem, epicka opowieść, przy czytaniu której niejedna łza uleciała.
Teraz już się takich książek niestety nie pisze. A szkoda.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTeraz już się takich książek niestety nie pisze. A szkoda.
Bardzo dobra wciągająca książka
Bardzo dobra wciągająca książka
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPierwsz księga bardziej przypadła mi do gustu , była bardziej w stylu postapokaliptycznym ... Druga trąca trochę fantastyką i magią , momentami fabuła ciągnie się i oko nieraz opadło :)
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toOcena dla całej sagi, choć ta część była trochę lepsza. Bardzo dobre, dające nadzieję zakończenie makabrycznego świata chorób, biedy i ludzkiego okrucieństwa. Czegoś mi brakowało w tej opowieści, ale przeczytałem z zainteresowaniem do końca, wiec coś w niej jest.