Nekroskop

- Necroscope
- 2009-02-09
- 1991-01-01
- Adam Podosek-Wilczewski
Od nieumarłego wampira spoczywającego w rumuńskim grobowcu Borys Dragosani próbuje wydobyć sekret diabelskiej potęgi, tak wielkiej, że przy jej pomocy będzie mógł zdominować ściśle tajną agencję sowieckiego wywiadu paranormalnego. Dragosani to nekromanta – człowiek, dla którego śmierć nie jest granicą. Przy pomocy wampira Tibora Ferenczyego, Dragosani posiadł zdolność wydzierania tajemnic dusz i umysłów umarłych. Borys ma jednak godnego siebie przeciwnika. To Harry Keogh – NEKROSKOP. Harry także potrafi siłą swego umysłu pokonać śmierć. Keogh zostaje zwerbowany przez brytyjskie służby specjalne, aby przeciwstawić się atakowi zza Żelaznej Kurtyny. Rozgrywka między Dragosanim, a Keoghiem staje się coraz bardziej przerażająca. Harry zyskuje jednak potężnych sojuszników: umarłych, którzy, aby go chronić, zrobią wszystko, powstaną nawet z grobów...
Kup Nekroskop w ulubionej księgarni
- Fantastyka 25
- Wampiry 12
- Nekroskop 9

OPINIE i DYSKUSJE o książce Nekroskop
Harry Keogh - nekroskop - człowiek potrafiący rozmawiać ze zmarłymi i Borys Dragosani, nektomanta wyciągający ze zmarłych ich największe tajemnice, a w tle wojna wywiadów - brytyjskiego i rosyjskiego. Wywiadów, które zrzeszają w swoich szeregach ludzi z nadprzyrodzonymi zdolnościami. Walka o władzę, umarli, nieumarli, wampiry i zjawy. Naprawdę kawał dobrej fantastyki.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toSuper okładka, trochę gorsza treść.
Super okładka, trochę gorsza treść.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKiedy w młodości po raz pierwszy zobaczyłem Nekroskopa, od razu poczułem do niego instynktowną niechęć. Wydawał mi się jakiś taki zbyt prosty w założeniu i nieciekawy. Może to przez brzydką okładkę, może przez to, że wtedy uważałem, że King to mistrz horroru a reszta jest niewarta uwagi.
W sumie to się ciesze, bo mogłem teraz po raz pierwszy przesłuchać Nekroskopa i bawić się przy tym wyśmienicie. To naprawdę dobre czytadło/słuchadło. Może nie straszne, ale nieźle napisane. No i spodobała mi się koncepcja organizacji zrzeszającej ludzi o różnych mocach. :} Tak, wiem - było to już przerabiane wielokrotnie na wszystkie możliwe sposoby. Nie zmienia to jednak faktu, że była to bardzo przyjemna lektura. Taka powieść szpiegowsko-sensacyjna z paranormalnym twistem.
Polecam.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toW sumie to się ciesze, bo mogłem teraz po raz pierwszy przesłuchać Nekroskopa i bawić...
Dobry początek serii, która w pewnych kręgach zyskała miano kultowej. Czy zasłużenie? Opinie są podzielone, moją widzicie w ocenie :)
Warto poznać i warto pamiętać, że to początek i wstęp do świata, w którym nekroskop żyje obok wampira, gdzie udaje się przywrócić do "życia" istotę żywiącą się krwią. A do tego cud otoczka lat 80 i wcześniejszych, kreowanie wamp-świata, trochę filozofii i socjologicznych przemyśleń.
I omijajcie audiobooka. Lektor to nieporozumienie.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toWarto poznać i warto pamiętać, że to początek i wstęp do świata, w którym nekroskop żyje obok wampira, gdzie udaje się przywrócić do "życia" istotę żywiącą się krwią. A do tego cud otoczka lat 80 i wcześniejszych, kreowanie wamp-świata,...
Cóż, wypada napisać kilka słów o tej pozycji. Zabrałem się do niej (właściwie całej serii) po ponad 35 latach. Wiedziałem, że istnieje, znam Autora z innych książek, ale seria mnie odstręczała. Głównie ze względu na to, pomimo fascynacji fantastyką, iż nie przepadam za tematami wampiryzmu, Draculi, Nosferatu, seriami dla dzieci typu Zmierzch itp.
Z uwagi na posuchę audiobooków z mainstreamu SF, determinacja spowodowała, że odkryłem ciekawą i nienachalną wampirycznie serię. Oldskulową, trochę naiwną, ale fajnie się tego słuchało. I to pomimo całej tej otoczki rumuńsko - drakulowej. Interesująca interpretacja istoty tych stworów, ale jeszcze ciekawsze historie głównego bohatera i pojedynku kontrwywiadów z czasów Zimnej Wojny. Naprawdę smaczny kawałek literatury, choć pewnie dla pokolenia dorastającego w latach 80 - tych :-).
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toZ uwagi na posuchę...
Kiedyś czytałem teraz wróciłem w audiobooku i niestety po dwóch tomach odpadłem. Kiedyś świetna ale po trzydziestu latach to już nie to samo
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTrochę już zapomniałem jako to jest dobra książka, szkoda tylko, że ma już swoje lata i niewielu o niej pamięta.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toJeżeli lubicie walki wywiadów paranormalnych, nie ckliwe wampiry, dobrą historię i nie zrazi was kilka mocniejszych scen z pogranicza horroru czy też erotyki to gorąco polecam.
Czytalem za dzieciaka, na "wakacjach u cioci" jak nie bylo co robic i wtedy mnie mega wciagnela, no ale mialem z 13 lat wiec.... troszke zardzewiala opinia ;) co do ero watkow jak nizej wspomniano to SERIO jest to nic w porownaniu z wieloma innymi tytulami (no ale "to" sie sprzedaje) wiec nie miej za zle autorowi ze chce miec na chleb hehe
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo tonie wiem nie mogę z tą książką. absolutnie świetny setting, genialne postacie, zajebiście ciekawe podejście do wampirów, po prostu dokładnie to czego szukałem, ale jezus maria. mam wrażenie, że to pornos bardziej niż horror.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toŚwietny początek cyklu.
Świetny początek cyklu.