Kłopot za kłopotem. Katolik w dryfującej Europie

Okładka książki Kłopot za kłopotem. Katolik w dryfującej Europie autora Maciej Zięba OP, 9788379060344
Okładka książki Kłopot za kłopotem. Katolik w dryfującej Europie
Maciej Zięba OP Wydawnictwo: W drodze publicystyka literacka, eseje
publicystyka literacka, eseje
2015-01-01
2015-01-01

Kup Kłopot za kłopotem. Katolik w dryfującej Europie w ulubionej księgarnii

Oceny książki Kłopot za kłopotem. Katolik w dryfującej Europie

OPINIE i DYSKUSJE o książce Kłopot za kłopotem. Katolik w dryfującej Europie

Nie jest to łatwa lektura, bo pisze ją człowiek dogłębnie wykształcony, powołując się na cytaty i dzieła zarówno historyczne jak i obecnie powstające, ale warta tego wysiłku.

Tematów jest siedem i są bardzo zróżnicowane: gender (bardzo ciekawy wywód o feminizmie),esej Leszka Kołakowskiego o Jezusie, umiejscowienie chrześcijaństwa w ekonomicznym życiu społeczeństwa, europocentryczność (powoli odchodząca w przeszłość),upolitycznienie Kościoła, religie i przemoc (różne) oraz współczesna psychologia oparta na WEIRD (western, educated, industrialized, rich and democratic) oraz SAP (successful, agnostic/atheist and progressive (wiara w postęp ludzkości)) (tak nieprzystająca założeniami do pozostałej części ludzkości świata).

Ciekawe przemyślenia śp. o. Macieja Zięby na Europę i jej współczesny odwrót od chrześcijaństwa, a także na kwestie ekonomiczne, czy (chyba dla mnie najciekawsze) kwestie kontaktu Kościoła i szeroko pojętej prawicy. Doceniam, że autor w swoich esejach często szczegółowo zarysowywał tło historyczne swoich rozważań.

W pewnej mierze da się odczuć, że o. Maciej miał konserwatywno-liberalne poglądy i jeśli ktoś podobnie myśli do autora, to może zaczerpnąć z książki kilka inspiracji światopoglądowych.

W pewnej mierze da się odczuć, że o. Maciej miał...

W książce o. Maciej Zięba porusza kwestie, które aktualnie nurtują każdego z nas. Pomimo, iż autor jest dominikaninem, ocenia przedstawione treści w sposób bardzo subiektywny, co sprawia, iż nie jest to książka wyłącznie dla katolików.
Lektura skłania do refleksji i jest ciekawym fundamentem do przemyśleń natury etycznej i moralnej.

52 użytkowników ma tytuł Kłopot za kłopotem. Katolik w dryfującej Europie na półkach głównych
17 użytkowników ma tytuł Kłopot za kłopotem. Katolik w dryfującej Europie na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Kłopot za kłopotem. Katolik w dryfującej Europie

Okładka książki Dominikanie o ośmiu błogosławieństwach Jarosław Głodek OP, Dominik Jarczewski OP, Wojciech Jędrzejewski OP, Paweł Krupa OP, Krzysztof Popławski OP, Jacek Salij OP, Maciej Zięba OP
Okładka książki Błogosławiony Czesław i jego dziedzictwo Dariusz Galewski, Mirosław Pilśniak, Wojciech Prus OP, Jacek Salij OP, Maciej Zięba OP

Cytaty z książki Kłopot za kłopotem. Katolik w dryfującej Europie