Kacper Ryx i król przeklęty

Okładka książki Kacper Ryx i król przeklęty autora Mariusz Wollny, 9788375150377
Okładka książki Kacper Ryx i król przeklęty
Mariusz Wollny Wydawnictwo: Otwarte Cykl: Kacper Ryx (tom 2) powieść historyczna
powieść historyczna

Oceny książki Kacper Ryx i król przeklęty

OPINIE i DYSKUSJE o książce Kacper Ryx i król przeklęty

Audiobook

Audiobook

Druga część przygód Kacpra Ryxa - detektywa na usługach miłościwie panującego akurat króla 🙂 tym razem tym królem jest Henryk Walezjusz - pierwszy król wybrany w ramach wolnej elekcji. Oprócz ciekawej fabuły i akcji, mamy rzetelnie oddany klimat epoki - XVI wiecznego Krakowa i nie tylko. Spora część postaci czy nawet całych rodzin to ludzie z krwi i kości, niektórych zapewne znamy z lekcji historii.
Warto przed przeczytaniem niniejszego tomu zapoznać się z tomem 1 - bez tego niektóre nawiązania czy postać głównego protagonisty będą zwyczajnie obce.

Ten sam Kraków ale bezkrólewie.
Ryx staje przed nie lada zagadką.. tajemnicze morderstwa, upiorny jeździec, polityczne spiski. Dla mnie bomba jeśli chodzi o połączenie historii z fikcją.
Wollny nie zwalnia. wręcz przeciwnie.

Ten sam Kraków ale bezkrólewie.
Wollny nie zwalnia. wręcz przeciwnie.

Hm, co by tu napisać... Pierwszy tom na pewno o wiele bardziej mi się podobał, a ten, chociaż nie był zły i bardzo przejemnie mi się go czytało, to mam wrażenie, jakby mu czegoś brakowało.
Tempo zdawało się jedną płaską linią, ani za bardzo nie przyspieszało, ani zwroty akcji jakoś na nie nie wpływały, a do tego rozwiązania niektórych spraw zostały moim zdaniem napisane jakby na odlew, jako mało istotna wzmianka gdzieś po drodze. Zaskoczyło mnie to po tym, jak wartka i przyjemnie chronologiczna i szczegółowa była pierwsza książka.

Dodatkowo strasznie kłuło w oczy to, jakie Kacper ma podejście do kobiet - przy pierwszym tomie trochę przymknąłem na to oko, ale tutaj to już faktycznie robiło mi się niekomfortowo, gdy co chwilę każdą dziewczynę musiał włożyć w kategorię 'paszkwila', jeśli tylko nie była w jego guście albo w kategorię 'wziąłbym, gdyby mi dała' jeśli była. No nie było to smaczne, zwłaszcza patrząc pod kątem tego, że bardzo istotnym wątkiem w tym tomie była rzekoma miłość między nim i Janką. :/ Nie wiem czy jeszcze podciągnąć to pod przedstawienie tego, jak było w dawnych czasach, czy to już lekka przesada.

Aha, zapomniałbym - z początku wątek Bractwa Trójcy zostaje nam przedstawiony jako coś bardzo ważnego, co będzie się do końca przewijać, a jakoś w połowie kompletnie zanikł i prawie wcale nie pokazał się znowu. Strasznie dziwne to było.

Powrót Kettlera, o ile bardzo przeze mnie wyczekiwany, również przetoczył się bez echa jakoś, mam nadzieję, że w kolejnym tomie zobaczymy go trochę więcej.

Fascynująca powieść, która z powodzeniem łączy elementy historii z wciągającą fabułą. Autor umiejętnie osadza akcję w realiach szesnastowiecznej Polski, przybliżając czytelnikom zarówno znane, jak i mniej znane wydarzenia z tamtego okresu. Wollny nie tylko tworzy barwne postacie i intrygujące wątki, ale także stara się oddać ducha epoki, co czyni jego książkę cennym źródłem wiedzy historycznej.

Staranność językowa oraz dbałość o detale sprawiają, że tekst jest nie tylko przyjemny w odbiorze, ale również autentyczny. Dialogi są naturalne, a opisy miejsc i sytuacji wciągają w świat Kacpra Ryxa, pozwalając czytelnikowi poczuć się częścią tej niezwykłej historii. Wollny z pasją przedstawia nie tylko polityczne zawirowania, ale również życie codzienne ówczesnych ludzi, co dodaje głębi jego opowieści.

Dzięki połączeniu rzetelnych informacji historycznych z atrakcyjną fabułą, "Kacper Ryx" staje się nie tylko lekturą rozrywkową, ale również wartościowym materiałem dla każdego, kto lubi odkrywać tajniki historii Polski. To książka, którą warto polecić zarówno miłośnikom literatury, jak i pasjonatom historii. Jestem arcyciekawą kolejnego tomu!

Kolejna odsłona przygód królewskiego inwestygatora, którym jest Kacper Ryx, dostarcza wiele ciekawych przeżyć. Nasz swojski Sherlock po raz kolejny udowadnia swoją nieprzeciętną inteligencję, spryt i urok osobisty, a autor Mariusz Wollny, że ma niesamowitą wyobraźnię i potrafi połączyć kryminał historyczny z powieścią łotrzykowską, okrasić to odrobiną grozy i dużą dawką poczucia humoru.
Polecam bardzo, można się przy tej lekturze bardzo odprężyć.

Świetna kontynuacja! Dużo się dzieje, akcja goni akcję.. Tylko czemu temu Ryxowi zawsze wszystko się udaje, zawsze wszystko wie i naprawdę mam wrażenie, że jest wybrańcem wszystkich bogów? Trochę podejrzane :) czytam dalej!

Ciekawsza niż poprzedniczka, bardziej wciągająca, ale dalej upływająca pod hasłem: "taaaa jasne". Ta scena "na Kmicica"... Dodatkowo nie do końca rozumiem po co są niektóre ciekawostki jak ta o włoszczyźnie i Bonie (nie ten czas, nie ci panujący, uwaga rzucona jakby autor chciał się pochwalić, że wie). Ale co do tego, ze Kacper jest zaginionym synem bogatego szlachcica ze znamienitego rodu, króla, albo mitycznego boga to chyba nikt nie ma wątpliwości? :) Same przypadki ;)

Na półkach: , , , , ,

Kolejna część przygód Kacpra Ryxa. Sporo inwestygacji, trochę historycznych ciekawostek, zwierucha związana z elekcją Francuza na króla Polski, perturbacje w XVI w Krakowie, porwania, zabójstwa, polityczne gierki, walka o władzę i to wszystko poparte faktami historycznymi.
I choć może być dla niektórych męczące jak dużo jest wstawek w innych językach w tym po łacinie, sporo cytatów z różnych źródeł, trochę poezji, trochę mrocznych, ponurych, faktów, sporo okrucieństwa i przemocy... to książka jest mega ciekawa, wciąga nas w tamte realia i pokazuje ówczesne zdarzenia w powieściowy sposób.
Warto sięgnąć, warto zderzyć swoją wiedzę, swój światopogląd na tamte czasy z takim ujęciem.
Choć nie polecam osobom wrażliwym na przemoc, bo sporo jest dość bezpośrednich opisów.
Mega fajna notka historyczna na koniec pozwala dowiedzieć, się jak wiele rzeczy miało miejsce na prawdę.

Nie tylko dla freaków historycznych (ja do nich nie należę a książka mega mnie wciągnęła).
Polecam.

Nadwyraz ciekawe historie