Zmartwychwstanie Pudrycego

- 2015-01-01
- 1984-01-01
"ZMARTWYCHWSTANIE PUDRYCEGO" napisałem w Jerzwałdzie, inaczej w Skiroławkach - wsi wymyślonej przez mojego bliskiego przyjaciela Zbigniewa Nienackiego, który mnie do Jerzwałdu sprowadził i gdzie do dziś bywam często, choć Nienackiego już nie ma. Był wtedy stan wojenny. Stan wyjątkowy - tragiczny i paradoksalny zarazem, heroiczny i durny w skali prowincjonalnego miasteczka. Sam nie wiedziałem jak bardzo wyczulony jestem na absurdy naszego dnia powszedniego, na paradoksy, nonsensy i cuda. Pisałem PUDRYCEGO jednym tchem, a nade mną stał Zbyszek Nienacki i wyczytywał mi przez ramię. Dziwnie było. Magicznie, surrealistycznie i groteskowo. Groteskowo zwłaszcza. Cenzura powieść zadołowała. Szczęśliwie znalazł się wysoko postawiony polityk, który zrozumiał ponadczasowy sens ZMARTWYCHWSTANIA i książka wyszła, choć pod zmienionym tytułem - pierwotnie nazwałem ją SKANSEN. Polska jako skansen? - tego nie kupił nawet inteligentny polityk - a przecież o co innego chodziło... Niemieckie wydanie PUDRYCEGO zyskało rewelacyjną ocenę we "Frankfurter Allgemeine Zeitung" i nie tylko. Jak odbierze tę powieść dzisiejszy Czytelnik? Sam jestem ciekaw. A nie jest to jeszcze powieść historyczna."
Kup Zmartwychwstanie Pudrycego w ulubionej księgarni
Oceny książki Zmartwychwstanie Pudrycego
18 użytkowników ma tytuł Zmartwychwstanie Pudrycego na półkach głównych- Przeczytane 11
- Ebook2025 1
- Ebook Wydawnicza 1

OPINIE i DYSKUSJE o książce Zmartwychwstanie Pudrycego
Nie zainteresowała mnie.
Nie zainteresowała mnie.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo to"Zmartwychwstanie Pudryckiego" autorstwa Aleksandra Minkowskiego, to dość trudna lektura, jak to czasem z literaturą piękną bywa. Szczerze wam powiem, że ciężko mi się ją czytało. Napisana jest specyficznym językiem. Niektóre zwroty są trudne do rozszyfrowania.
Na plus dla tej powieści Minkowskiego mogę zaliczyć mnogość bohaterów. Dzięki nim nie wieje tutaj nudą. Poznacie między innymi:
- Pudrycego, który "Zmartwychwstał", a tak naprawdę na motocyklu uległ wypadkowi drogowemu, znalazł się poza czasem i ponownie powrócił na ziemię. Czy po tym doświadczeniu stanie się lepszym człowiekiem? Dlaczego powrócił? Tego sam niestety nie wie.
- Jonasza — wesołego starca — żyda o stu dziwactwach, który jest zielarzem i alchemikiem. Zna się na gwiazdach i kobietach.
- Anielkę — jest młoda i piękna. Żaden mężczyzna jej się nie oprze, nawet stary Jonasz, wróć urodzony dawno temu. ;) Ona niestety, też jest otwarta na nich.
Jeżeli lubicie małomiasteczkowy klimacik, to idealnie trafiliście. Do tego trzeba dorzucić momentami długie opisy, które powodują, że oczami wyobraźni przenosimy się do tej historii i bierzemy w niej czynny udział.
Od razu wam powiem, że nie jest to historia na raz do przeczytania. Przynajmniej mi się nie udało jej przeczytać w ciągu jednego dnia.
Czy warto ją przeczytać? Myślę, że tak. Dobra lektura na jesienne wieczory.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNa plus dla tej powieści Minkowskiego mogę zaliczyć mnogość bohaterów. Dzięki nim nie wieje tutaj nudą. Poznacie...