JavaScript i jQuery. Interaktywne strony WWW dla każdego

Okładka książki JavaScript i jQuery. Interaktywne strony WWW dla każdego autora Jon Duckett, 9788328301269
Okładka książki JavaScript i jQuery. Interaktywne strony WWW dla każdego
Jon Duckett Wydawnictwo: Helion informatyka, matematyka
informatyka, matematyka
2015-04-27
2015-04-27
2014-07-01

Kup JavaScript i jQuery. Interaktywne strony WWW dla każdego w ulubionej księgarnii

Oceny książki JavaScript i jQuery. Interaktywne strony WWW dla każdego

OPINIE i DYSKUSJE o książce JavaScript i jQuery. Interaktywne strony WWW dla każdego

6,5/10

Jest to moja pierwsza książka z JavaScript i trochę się rozczarowałem. Na początku książka zapowiada się nieźle. Mamy przyjemną dla oka grafikę, kolorowe strony i kilka na prawdę rewelacyjnych wyjaśnień (takich jak: pętla for, przechwytywanie zdarzeń). Niestety z powodu starszego już wieku tej książki część rzeczy jest nieaktualna i trzeba naprawdę się wysilić, aby znaleźć je w obecnej "aktualnej" formie oraz aby naprawić wiele przestarzałych skryptów. Wyjaśnianie poszczególnych elementów w JavaScript jest "średnie" - raz jest coś zrozumiale wytłumaczone, raz trzeba się długo domyślać, o co autorowi chodziło.

Mimo tego, oprócz tych wad po lekturze części dotyczącej JavaScript udało mi się samodzielnie zaprogramować aplikację - prosty kalkulator (taki jak w telefonie).

6,5/10

Fajnie wytlumaczona teoria, niestety wiele nowych metod jest nieuzywane, badz tylko wspomniane, a jednak warto uczyc sie pisac juz najnowszymi metodami.

6 lat w web developmencie to cała epoka. Niestety pozycja nie przetrwała próby czasu i po tylu latach jest bardzo nieaktualna. A szkoda, bo oprawa graficzna jest całkiem miła dla oka.

Za dużo tutaj informacji o jQuery, za dużo informacji o modelu DOM a za mało czystego JS'a. W połowie książki dostajemy za to koszmarnie nudne przykłady tworzenia różnych elementów na stronie (boli komentowanie każdej linijki kodu, boli wielokrotnie powtarzanie tego samego naście razy).

Szkoda czasu na tą książkę po tylu latach od premiery. W wielu rankingach jest to "must read" dla każdego zaczynającego przygodę z tworzeniem stron internetowych, ale według mnie już w momencie premiery pozycja ta się nie wyróżniała niczym specjalnym (poza szatą graficzną). Z chęcią jednak bym zobaczył odświeżoną wersję tej lektury z najnowszymi standardami (z wywaleniem jQuery, brakiem nadmiaru nudnych przykładów i większej ilości JavaScriptu).

124 użytkowników ma tytuł JavaScript i jQuery. Interaktywne strony WWW dla każdego na półkach głównych
39 użytkowników ma tytuł JavaScript i jQuery. Interaktywne strony WWW dla każdego na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki JavaScript i jQuery. Interaktywne strony WWW dla każdego

Cytaty z książki JavaScript i jQuery. Interaktywne strony WWW dla każdego

Dodaj cytat z książki JavaScript i jQuery. Interaktywne strony WWW dla każdego