Zamarznięta Charlotte

- 2015-10-15
- 2015-10-15
- 2015-01-05
- Weronika Różycka
Sympatyczna para nastolatków Jay i Sophie nie zdaje sobie sprawy z konsekwencji zabawy aplikacją, za pomocą której można skontaktować się z duchami. Sytuacja jednak bardzo szybko wymyka się spod kontroli i doprowadza do tragedii. Dziewczyna wyrusza na mglistą szkocką wyspę Skye, by dowiedzieć się, w jakich okolicznościach zginęła przed laty jej kuzynka. W mrocznym domu znajduje maleńkie laleczki z serii „Zamarznięta Charlotte”. Czy mają one coś wspólnego ze śmiercią nastolatków? Czy Sophie uda się wyjść bez szwanku z tej pełnej sekretów wyprawy?
Kup Zamarznięta Charlotte w ulubionej księgarni
Oceny książki Zamarznięta Charlotte
241 użytkowników ma tytuł Zamarznięta Charlotte na półkach głównych- Przeczytane 133
- Horror 5
- 2022 3
- Samodzielne 2
- Biblioteka 2
- 2018 2
Cytaty z książki Zamarznięta Charlotte
Nie zdążyłam dokończyć zdania, gdy wskaźnik drgnął. płynnym ruchem zatoczył koło po całym ekranie i z powrotem, po czym zawisł w miejscu, w którym był poprzednio.
- Czy w ten sposób duchy mówią "cześć", czy ta apka już się psuje?

OPINIE i DYSKUSJE o książce Zamarznięta Charlotte
Jak na książkę dla młodzieży to naprawdę super powieść. Czuć grozę i niepokój. Dobrze się przy niej bawiłam. Polecam nie tylko młodzieży :)
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toBardzo polecam, z początku bałam się ją czytać w samotności, książka dostarcza gęsiej skórki, jednak w miarę zgłębiania się powieści jest łatwiej, historia zaczyna nabierać tempa i wciągać coraz mocniej. Z perspektywy czasu może trochę naciągana, ale dużo przyjemności dostarczyło czytanie jej ;)
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążka z dreszczykiem, skierowana do nastolatków. Jest to bardzo lekki horror. Mnie jakoś niezbyt przypadła do gustu, pomysł ciekawy jednak napisana w zbyt prosty sposób i zabrakło tutaj zbudowania atmosfery grozy. Mocno średnia pozycja.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toJedna z moich ulubionych pozycji książkowych. Uwielbiam do niej wracać,gdyż nie jest to banalna książka. Daje dosyć dużo do myślenia,sprawia,że czytelnik nie może odłożyć książki,ponieważ jest aż tak wciągnięty w fabułę.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toHorrorowata książka dla starszej młodzieży. Nawet moje stare ciało przeszedł niejednokrotnie dreszcz. Nie wiem tylko czemu " Zabójcza zabawa" A. Bella to ta sama historia. nacięłam się i kupiłam obie książki licząc na dwie odrębne historie. NIE NATNIJCIE SIĘ WY.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCiekawa pozycja na młodzieżowym rynku wydawniczym: połączenie horroru, kryminału i wątku obyczajowego. Aczkolwiek, co jest również zaznaczone na okładce, pozycja nie jest skierowana do młodszych czytelników - moim zdaniem 16+, ze względu na: agresja i przemoc fizyczna wobec ludzi i zwierząt, przemoc psychiczna, duchy, nawiedzenie (w tym nawiedzone / demoniczne przedmioty). Interesujące wykorzystanie pieśni ludowej oraz nie do końca przewidywalna fabuła podniosły moją wstępną ocenę - niestety książka jest niedopracowana (zwłaszcza początek i zakończenie).
Ciekawa pozycja na młodzieżowym rynku wydawniczym: połączenie horroru, kryminału i wątku obyczajowego. Aczkolwiek, co jest również zaznaczone na okładce, pozycja nie jest skierowana do młodszych czytelników - moim zdaniem 16+, ze względu na: agresja i przemoc fizyczna wobec ludzi i zwierząt, przemoc psychiczna, duchy, nawiedzenie (w tym nawiedzone / demoniczne przedmioty)....
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toŚwietny klimat soft grozy, idealny materiał na ekranizację, czyli bardzo obrazowa powieść.
I tak to właśnie wszystko się zaczyna - przeklęta kolekcja lalek, samotny dom na wyspie, dziwna rodzina prosto z filmu o Adamsach i dziewczyna, która poszukuje ducha.
Czy uda jej się znaleźć odpowiedzi na swoje pytania?
Czy duchy istnieją naprawdę?
Czy nawiedzone lalki są przyczyną opętania, czy to tylko mit, wygodna, aczkolwiek nieprawdopodobna wymówka, za którą ukrywają się prawdziwe chore namiętności i psychopatyczne umysły?
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNawiedzone laleczki. Nie jedna. Całe stado dreszczowych laleczek, z przeklętej serii Zamarznięta Charlotte.
Czy uda...
Świetna historia!
Polecam!
Szybko się czyta.
Świetna historia!
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toRaczej nie sięgam po książki o duchach, ale ta mnie zainteresowała od samego początku. Był dreszczyk grozy, ciągła akcja i napięcie.
Polecam!
Szybko się czyta.
Wciągająca i przerażająca.
Wciągająca i przerażająca.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążka trzymająca w napięciu od początku do końca. Dwoje nastolatków, Sophie i Jay bawi się ściągniętą na telefon aplikacją z planszą Ouija. Wywołują ducha siedmioletniej kuzynki głównej bohaterki, która zginęła w tajemniczych okolicznościach parę lat wcześniej. To, co początkowo miało być zabawą, wkrótce zmienia się w koszmar. Jay tego samego dnia ginie w wypadku, a Sophie wyjeżdża do rodziny zmarłej kuzynki. W ich domu, który kiedyś był szkołą dla dziewczyn (zamkniętej z powodu serii dziwnych wypadków) nadal dzieją się niepokojące rzeczy.... Zamarznięta Charlotte to naprawdę świetny horror dla młodzieży. Z jednej strony oparty na realnym zagrożeniu, z drugiej dużo w nim elementów nadprzyrodzonych.I mimo, że nie przepadam za horrorami, a zwłaszcza tymi dla młodzieży, to książkę wciągnęłam momentalnie :)
Książka trzymająca w napięciu od początku do końca. Dwoje nastolatków, Sophie i Jay bawi się ściągniętą na telefon aplikacją z planszą Ouija. Wywołują ducha siedmioletniej kuzynki głównej bohaterki, która zginęła w tajemniczych okolicznościach parę lat wcześniej. To, co początkowo miało być zabawą, wkrótce zmienia się w koszmar. Jay tego samego dnia ginie w wypadku, a...