Róże cmentarne

- Kolekcja: Nowa fala polskiego kryminału
- 2015-10-05
- 2015-10-05
- 9788328020269
Gdy trójmiejska policja zostaje postawiona w stan najwyższej gotowości, nadkomisarz Jarosław Pater szykuje się akurat do przejścia na emeryturę i myśli o urlopie, który spędzi w towarzystwie pięknej kobiety... W Katowicach znaleziono młodą dziewczynę zabitą tępym narzędziem, w Warszawie – zgwałconą kobietę z rozprutym brzuchem, w Krakowie ofiara otrzymała kilkanaście ciosów nożem. Wszystkie zbrodnie są makabrycznym powtórzeniem znanych zabójstw sprzed wielu lat. Co łączy je z wysuszonym ciałem mężczyzny znalezionym w tartaku w Wejherowie? Nadkomisarz Pater chce za wszelką cenę znaleźć mordercę i ma po temu swoje powody.
Kup Róże cmentarne w ulubionej księgarni
Oceny książki Róże cmentarne
2830 użytkowników ma tytuł Róże cmentarne na półkach głównych- Przeczytane 1 950
- Kryminały 26
- Kryminał 17
- 2014 13
- Marek Krajewski 11

OPINIE i DYSKUSJE o książce Róże cmentarne
Bardzo dobrze się czyta zakończenie zaskakuje
Bardzo dobrze się czyta zakończenie zaskakuje
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toDobry kryminał, ale przydałoby się trochę większe napięcie.
Dobry kryminał, ale przydałoby się trochę większe napięcie.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKlasyczny kryminał. W różnych miejscach w Polsce zdarzyły się makabryczne morderstwa, które naśladują głośne morderstwa sprzed lat. Ostatnie morderstwo następuje na wybrzeżu i naśladuje nierozwiązane morderstwo sprzed paru lat. Wtedy zajmował się nią nadkomisarz Jarosław Pater i nie znalazł mordercy. Teraz będąc przed emeryturą, ma odnaleźć seryjnego mordercę. Jednak on koncentruje się na śledztwie sprzed lat. Dziwne jest założenie, że to ten sam człowiek. Dodatkowo jest jeszcze jedno morderstwo, jakby autorzy zostawili sobie furtkę, gdy zabraknie weny twórczej. Wątek obyczajowy opisujący rozterki sercowe nadkomisarza jest irytujący i słaby. Wkurzająca jest postać kobieca będąca bohaterką drugoplanową. Zresztą wszystkie postacie kobiece występujące w książce są słabe. Śmieszyło mnie podejście policjantów do doradców, a także warunków pracy policji. Początek niezły, ale z czasem akcja się rozłazi się i nadkomisarz jest coraz bardziej irytujący, a akcja nieprawdopodobna. Ponieważ we wszystkich recenzjach czytałam, że ten kryminał jest lepszy od „Alei samobójców”, a więc nie sięgnę więcej po ten duet autorski.
Klasyczny kryminał. W różnych miejscach w Polsce zdarzyły się makabryczne morderstwa, które naśladują głośne morderstwa sprzed lat. Ostatnie morderstwo następuje na wybrzeżu i naśladuje nierozwiązane morderstwo sprzed paru lat. Wtedy zajmował się nią nadkomisarz Jarosław Pater i nie znalazł mordercy. Teraz będąc przed emeryturą, ma odnaleźć seryjnego mordercę. Jednak on...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążka przeciętna i niestety jak dla mnie gorsza od poprzedniej części. Kryminał z dobrym pomysłem, ale taką sobie realizacją - brak napięcia (którego wg mnie w Alei samobójców nie brakowało),bohater w tej części jakiś taki wkurzający, zresztą jego partnerka także. Jakieś to wszystko takie nie do końca...czegoś zabrakło żeby powstał naprawdę wciągający kryminał.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toDuet autorów rozkręca się, po świetnej książce Aleja samobójców, następna też dobra. Zakończenie zaskakuje, ale to dobrze bo zostawia pole manewru czytelnikowi do rozmyślań. Książka na jeden wieczór:)
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPodobało mi się
Podobało mi się
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPrzeciętna ocena przeciętnej historii.
Przeciętna ocena przeciętnej historii.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo tofajnie mi sie czytało na plazy. podobało mi się poczucie humoru i te kilka watkow.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążka trochę trudna w odbiorze, ale ciekawa i wciągająca.
Ostatnie sto stron przeczytałam jednym ciągiem.
Książka trochę trudna w odbiorze, ale ciekawa i wciągająca.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPolicjant Jarosław Pater jest postacią depresyjna, ale poprzez swoje dziwactwa da się go polubić. Rozwiązanie sprawy sprzed lat staje się jego obsesją.
Ostatnie sto stron przeczytałam jednym ciągiem.
Przeciętny kryminał na podróż, do poczekalni itp. Zamysł dość ciekawy jednak nie przykuwa całej uwagi, gdzieś zgubiło się napięcie.