Geopolityka fundamentalizmów muzułmańskich

- nauki społeczne (psychologia, socjologia, itd.)
- Géopolitique des islamismes
- 2015-10-22
- 2015-10-22
- Konrad Sztyler
Członkowie salafijji, Bracia Muzułmanie, walczący o niepodległość w Chinach Ujgurzy, bojownicy Państwa Islamskiego, fundamentaliści w Indonezji, na Filipinach, we Francji, Anglii i Stanach Zjednoczonych – wszyscy oni są dziś uznawani za przedstawicieli „fundamentalizmu muzułmańskiego”. Tymczasem zjawisko to jest bardzo złożone, a błędy w stosowaniu pojęcia – częste. Warunkiem sine qua non zrozumienia go jest uwzględnienie różnorodności fundamentalizmów muzułmańskich oraz wpisanie ich w odpowiednie konteksty polityczne i geograficzne. Anne-Clémentine Larroque w swej niewielkiej, lecz niezwykle bogatej w treść książce przedstawia struktury tych ruchów, analizuje źródła i podstawy doktryn sunnickich i szyickich, geopolityczne zakorzenienie poszczególnych ruchów oraz ich stosunek do kwestii zdobywania władzy, tworząc tym samym nieodzowną pomoc w rozumieniu współczesnego świata.
Kup Geopolityka fundamentalizmów muzułmańskich w ulubionej księgarni
Oceny książki Geopolityka fundamentalizmów muzułmańskich
45 użytkowników ma tytuł Geopolityka fundamentalizmów muzułmańskich na półkach głównych- Chcę przeczytać 32
- Islam 2
- Literatura faktu 1
- Posiadam książka papierowa 1
- 2025 1
- 2019 1
- Warte powrotu 1

OPINIE i DYSKUSJE o książce Geopolityka fundamentalizmów muzułmańskich
Bardzo rzetelna pozycja. Oddaje rzeczywistość i jest obiektywna. Podoba mi się słownik terminów na końcu; będzie zrozumiała też dla kogoś, kto po raz pierwszy spotyka się z taką tematyką. Momentami trudna do ogarnięcia że względu na wielowątkowość. Aczkolwiek z czystym sumieniem ją polecam! :)