Refuge

- Nieugięta (tom 2)
- 2014-12-09
- 2014-12-09
- angielski
To keep the people she loved safe, Sara left everything she knew behind. She soon learns this new world is nothing like her old one, and she struggles to make a place for herself among the Mohiri. But it soon becomes apparent to Sara and to everyone one around her that she is not your typical warrior.
As the weeks pass, Sara builds new relationships, copes with her new trainers, and tries to manage her ever-changing powers, while keeping her unique heritage a secret. Looming in the background is the constant shadow of the Master who will do anything to find her.
Sara finds herself on a journey of self-discovery that uncovers her true strengths and awakens a part of her she never knew existed. She experiences the delight of new friendships, the sweetness and pain of first love, and a loss so deep it could be the thing that finally breaks her. At the end of it all, she discovers that the one place she was supposed to be safe might not be the refuge she thought it was.
Kup Refuge w ulubionej księgarni
- 2022 14
- Fantasy 9
- Fantastyka 8
- E-book 6
Tagi i tematy do książki Refuge
Cytaty z książki Refuge
I stood, fed up with his churlishness and insults.
“Listen here, Lestat, you are no charmer yourself.”
“Lestat?” His eyes widened and he jumped up, sputtering.
“Did you just compare me to a vampire – a fictional vampire?”.

OPINIE i DYSKUSJE o książce Refuge
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toZnakomita kontynuacja części pierwszej. Mimo iż opowieść adresowana jest do młodzieży, dobrze się ją czyta. Główna bohaterka, nastolatka, zachowuje się jak nastolatka; jest humorzasta i infantylna, ale nie drażni. Ciekawie ukształtowany świat Mohiri. Z pewnością sięgnę po ciąg dalszy.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPierwsza część "Nieugięta" podobała mi się bardzo. "Azyl" jest jeszcze lepszy. Wszystkie elementy są na swoim miejscu. Bohaterzy ciekawi, sympatyczni, a przede wszystkim potrafiący walczyć o swoje. Bardzo ciekawa budowa świata Mohiri i relacji oraz więzi między demonami.
Bawiłam się wyśmienicie!
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toBawiłam się wyśmienicie!
Drugi tom okazał się równie dobry co pierwszy. Bardzo dobrze się czyta, bohaterka momentami zachowuje się jak przystało na nastolatkę (w pierwszym tomie była zbyt dojrzała). Nadal oczywiście jest ciut przesłodzona i idealna, ale... taki urok tej książki.
Nadal gorąco polecam, niezależnie od wieku.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNadal gorąco polecam, niezależnie od wieku.
8/10
8/10
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toOch co to był za tom ! Co to była za przygoda ! Książkę pochłonęłam na jednym wdechu i jestem zachwycona całą historią. Tym razem nie ma tu mowy o „klątwie drugiego tomu”. Było jeszcze lepiej niż w pierwszym. Dużo lepiej !. Akcja nadal rwie z kopyta i można od tych wszystkich niespodziewanych wydarzeń dostać zawrotu głowy. Ponownie zostajemy wrzuceni w sam środek nadprzyrodzonej społeczności, a stawka rośnie właściwie z rozdziału na rozdział. Wprowadzane stopniowo postaci fantastycznych zwierząt dodają niezaprzeczalnego kolorytu ( każde z nich zostało świetnie scharakteryzowane i opisane ). Główna postać żeńska, również podlega ciągłym zmianom i z czasem rozwija swoje talenty. Aż miło tą całą żmudną naukę obserwować. Osobiście gorąco trzymam za Sarę kciuki. Tym razem, oprócz wciągających jak wir przygód, dochodzą również sceny wzruszające i roztapiające serce... Nie chcę spoilerować, ale uroniłam łezkę czy dwie ze wzruszenia.. Nie myślcie jednak, że to taka kolejna lukrowana baja. Pełno tu scen walk , a krew się leje strumieniami. Niestety nie wszyscy bohaterowie przeżyją te starcia.. Pomiędzy kolejnymi walkami powolutku w ciągu dalszym rozwija nam się wątek romantyczny. Ponownie muszę podkreślić jak bardzo podoba mi się fakt, że wszystko jest tu odpowiednio rozłożone w czasie, a nie tak na hurrra- trzy dni i miłość po grób. Ogólnie seria mnie zachwyciła i w celach relaksacyjnych jest moim zdaniem godna polecenia zarówno dla młodzieży, jak i dla czytelników nieco starszych. Zatem gorąco polecam !
Och co to był za tom ! Co to była za przygoda ! Książkę pochłonęłam na jednym wdechu i jestem zachwycona całą historią. Tym razem nie ma tu mowy o „klątwie drugiego tomu”. Było jeszcze lepiej niż w pierwszym. Dużo lepiej !. Akcja nadal rwie z kopyta i można od tych wszystkich niespodziewanych wydarzeń dostać zawrotu głowy. Ponownie zostajemy wrzuceni w sam środek...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toJestem pozytywnie zaskoczona, byłam zachwycona pierwszą częścią a ta jest jeszcze lepsza. Dużo akcji, ciekawy świat, polecam serdecznie.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toWow, 2 Tom jest jeszcze lepszy od pierwszego ! W tej części pojawia się też więcej magii i nadprzyrodzonych istot.Podoba mi się w jakim kierunku zmierza wątek romantyczny.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toDo tej serii zniechęciły mnie okładki, czego teraz bardzo żałuję. Warto było, wrócę kiedyś jeszcze do tej historii.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toMimo iż jest to pozycja raczej dla nastolatków, to dzięki dość ciekawie poprowadzonej akcji czyta się to całkiem przyjemnie. Poza infantylnymi zachowaniami głównej bohaterki, która jest zbyt emocjonalna, dobra i wyidealizowana, to sama fabuła jest ciekawa i może nie do końca zaskakująca, ale całkiem nieźle zbudowana.