Warszawa literacka PRL

Kup Warszawa literacka PRL w ulubionej księgarnii

Oceny książki Warszawa literacka PRL

OPINIE i DYSKUSJE o książce Warszawa literacka PRL

Na półkach: , , , ,

Ciekawa książka pokazująca realia życia artystów (nie tylko literatów) w Warszawie w okresie PRL-u i różnorodność postaw wobec działań wladzy. Dużo informacji, które sprawiły, że inaczej spojrzałam na niektóre osoby i ich dzieła.

Zawiłe losy, trudne wybory życiowe ludzi, którym, nie rzadko los wynagradzał talentem braki charakteru. Temat pasjonujący, ujęty jest tu banalnie. Ubóstwo konceptu , brak spójności zdań i akapitów. Miejscami przypomina wręcz kalendarium. Dodatkowo lekkość wydawania sądów i pochopnych ocen autora, której aktualny minister oświaty by się nie powstydził. Smutność.

Pozwala przypomnieć sobie najważniejsze nazwiska współczesnej literatury polskiej oraz przemyśleć, gdzie są ci wielcy, którzy mieli wpływ na to, co nas ukształtowało. Krążą po głowie jeszcze inne pytania: jak to możliwe, że wychowawcy pokoleń, nauczyciele moralności, wielcy twórcy wreszcie, prawdziwe perły talentu byli często tak maluczkimi ludźmi. A może po prostu tacy są ludzie - wznoszą się na wyżyny intelektu, a równocześnie zmagają się z własnymi słabościami, namiętnościami, potrzebami? Czytam o moich młodzieńczych idolach, którzy pisali prorządowe panegiryki, współpracowali z UB, donosili na własnych kolegów, a równocześnie budowali mój świat wartości i uczyli myśleć krytycznie, także zachwycali pięknem i trafnością spostrzeżeń, bawili... Smutno mi i nie wiem, czy prawda wyzwala czy raczej przytłacza. Książka Łopuszańskiego warta polecenia, ale trochę trzeba być obytym z nazwiskami pisarzy, którzy coś znaczyli w PRL. Młodsi mogą mieć problemy z rozpoznaniem.

61 użytkowników ma tytuł Warszawa literacka PRL na półkach głównych
17 użytkowników ma tytuł Warszawa literacka PRL na półkach dodatkowych