Błękitna krew

- satyra
- 2008-01-01
- 1991-01-01
Słynna prześmiewcza powieść, za którą „mistrzyni satyry” została wyklęta przez polską arystokrację. I nic dziwnego: na utytułowanych głupcach, cwaniakach i leniach z pretensjami do świata nie zostawia suchej nitki! Przed nami przesuwa się tragikomiczny korowód najróżniejszych księżniczek, hrabin czy hrabiów, próbujących - lub nie - odnaleźć się w nowej rzeczywistości po II wojnie. Perypetie członków pewnej „wysoko urodzonej” rodziny, którzy wadzą się ze sobą i z życiem, opisuje Samozwaniec z właściwym sobie, ironicznym humorem, by nie powiedzieć - zjadliwie.
Kup Błękitna krew w ulubionej księgarni
Opinia społeczności
Błękitna krew
"Ale przede wszystkim nazwisko. Ten tytuł!..." Tytuł, ród, pochodzenie, przynależność do wyższych sfer - dla wielu osób wywodzących się ze środowiska hrabiów, książąt, magnatów to były rzeczy najważniejsze na świecie. Końcówka drugiej wojny światowej i nastanie czasów Polski socjalistycznej oznaczało swoisty koniec świata dla osób tak myślących. Nowy ład, nowy ustrój, nowe porządki wywołały szok dla wielu ludzi z owych "sfer wyższych", którzy często nie potrafili się w nowej rzeczywistości odnaleźć. Magdalena Samozwaniec w 1954 roku wydała o tym powieść satyryczną. Rewelacyjną powieść satyryczną, którą należy bardzo docenić. Książka wywołała niemałe poruszenie. Teresa Kossak pisała o autorce: "Ciotka była typem człowieka walącego prosto z mostu, nie uznającego konwenansów, które były normą w towarzystwie. Bawiły ją i ostro je wyśmiewała". W tej książce arystokracji, "wielkim panom i paniom" ostro się dostało i prześmiewczo ukazała oraz z ironią wyszczególniła chyba wszystkie jej wady. Polecam wydanie z roku 2008 (Świat Książki). Zawiera ono kilka całostronicowych, znakomitych ilustracji, rysunków autorstwa Juliana Bohdanowicza. Dzieło zawiera dwadzieścia dziewięć numerowanych rozdziałów i zakończenie. W sumie trzydzieści powodów do uśmiechu. Książka udana i uzyskuje ocenę 8/10.
Oceny książki Błękitna krew
409 użytkowników ma tytuł Błękitna krew na półkach głównych- Przeczytane 228
- Literatura polska 6
- 2012 3
- Pożyczone 2
- Magdalena Samozwaniec 2

OPINIE i DYSKUSJE o książce Błękitna krew
Zabawna
Lekka
Skłaniająca do refleksji
Zabawna
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toLekka
Skłaniająca do refleksji
Wynudziłam się. Satyra to jednak mocno ograniczona w czasie rzecz. Z drugiej strony nie zaszkodzi mi wiedzieć, jakimi snobami, chciwcami, rozpustnikami i pozerami byli arystokraci płci obojga. Samozwaniec świetnie i celnie ich ubodła.
Mnie jednak czegoś w tym wszystkim brakowało. Silniejszych emocji. Ani z postaciami z książki utożsamić się nie mam jak ani z czasem, w którym historia się dzieje. Nie muszę ich lubić, ale powinni być ciekawi. A niestety moje zainteresowanie nimi spadało z każdą stroną i tylko z racji niewielkiej objętości tekstu dokończyłam lekturę.
Z jasnych punktów zostało mi jeszcze to, że autorka pośrednio odczarowała mi pojęcie mieszczańskiej moralności.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toMnie jednak czegoś w tym wszystkim brakowało. Silniejszych emocji. Ani z postaciami z książki utożsamić się nie mam jak ani z czasem, w...
Zabieram się za czytanie tej książki. Czytam,że zbierała niepochlebne opinie, bo łatwo było odgadnąć jakie prawdziwe postaci kryły się pod tymi z książki. Udało Wam się rozpoznać kogoś?
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTo jedna z najlepszych powieści satyrycznych, które czytałam. Nie rozumiem dość niskiej oceny tej książki. Satyra Magdaleny Samozwaniec jest dobrze przemyślana i niezwykle finezyjna. Autorka świetnie odmalowuje charaktery postaci, jest świetną obserwatorką ludzkich zachowań. W sposób dowcipny piętnuje wady arystokracji i mieszczaństwa.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo to"Ale przede wszystkim nazwisko. Ten tytuł!..." Tytuł, ród, pochodzenie, przynależność do wyższych sfer - dla wielu osób wywodzących się ze środowiska hrabiów, książąt, magnatów to były rzeczy najważniejsze na świecie. Końcówka drugiej wojny światowej i nastanie czasów Polski socjalistycznej oznaczało swoisty koniec świata dla osób tak myślących. Nowy ład, nowy ustrój, nowe porządki wywołały szok dla wielu ludzi z owych "sfer wyższych", którzy często nie potrafili się w nowej rzeczywistości odnaleźć. Magdalena Samozwaniec w 1954 roku wydała o tym powieść satyryczną. Rewelacyjną powieść satyryczną, którą należy bardzo docenić.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toZabawna z uwagi na język i sposób opisywania postaci z pozycji wnikliwego obserwatora ludzkich zachowań i analizy ich charakterów. Ośmieszająca słabości w sposób niezwykle finezyjny i lekki. Lektura na odprężenie i dowcip wyższych lotów.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toSympatyczna opowieść okraszona humorem i bystrym okiem autorki, która arystokrację znała od podszewki.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toHumoreska na Ę, Ą, arystokrację. Nawet jak błękitnokrwiści odeszli w zapomnienie. To Panie i Panowie Ę, Ą, wciąż są wśród nas.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toGorzka ironia zniesławiająca arystokrację .
Gorzka ironia zniesławiająca arystokrację .
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCharakterystyczna dla Samozwaniec ironia. Świetne ujecie życia arystokracji.
Charakterystyczna dla Samozwaniec ironia. Świetne ujecie życia arystokracji.