Wszystkiego, co ważne, dowiedziałem się od Monty Pythona

- Everything I Ever Needed to Know About* I learned from Monty Python
- 2015-05-20
- 2015-05-20
- Maciej Studencki
Książka amerykańskich montypythonistów to lektura dostarczająca mnóstwo kontekstu, dzięki któremu staje się jasne, że żarty Monty Pythona były nie tylko śmieszne, ale i trafnie komentowały bieżącą sytuację społeczną i polityczną.
Pomoc naukowa dla wielbicieli, badaczy i widzów, którzy chcieliby w pełni pojąć niepojmowalny humor Monty Pythona.
Cztery sezony "Latającego Cyrku Monty Pythona" w telewizji i Internecie, filmy i rozmaite solowe projekty – wszystko to złożyło się na globalną (także polską!) popularność tych nieposkromionych Brytyjczyków. Monty Python przedstawiał poważne zagadnienia w absurdalny sposób, dla równowagi traktując głupie tematy ze śmiertelną powagą. Filmy Monty Pythona są skarbnicą erudycyjnych żartów, dotyczących tematów tak odległych jak Mord w Katedrze T.S. Eliota (nawiązanie do tego dzieła znajduje się w parodii programu dla odchudzających się) czy łacińska gramatyka (objaśniana przez centuriona żydowskiemu buntownikowi malującego na murach antyrzymskie napisy).
Kup Wszystkiego, co ważne, dowiedziałem się od Monty Pythona w ulubionej księgarni
Oceny książki Wszystkiego, co ważne, dowiedziałem się od Monty Pythona
147 użytkowników ma tytuł Wszystkiego, co ważne, dowiedziałem się od Monty Pythona na półkach głównych- Chcę przeczytać 76
- Legimi 2
- E-book 2
- 2015 1
- 2 kategoria 1
- Popkultura 1
- 2021 1
Tagi i tematy do książki Wszystkiego, co ważne, dowiedziałem się od Monty Pythona
Cytaty z książki Wszystkiego, co ważne, dowiedziałem się od Monty Pythona
Dodaj cytat z książki Wszystkiego, co ważne, dowiedziałem się od Monty Pythona
Dodaj cytat

OPINIE i DYSKUSJE o książce Wszystkiego, co ważne, dowiedziałem się od Monty Pythona
Jest to bardziej lektura uzupełniająca do twórczości grupy, a jak zwykle w takich wydawnictwach intrygująco wygląda bibliografia. Książka zawiera ciekawe analizy i spojrzenia na rzeczy, które na bank umykają podczas oglądania programów czy filmów, choć ma się nieodparte wrażenie, że można było pójść dalej, zrobić więcej, spojrzeć głębiej i dokładniej, zamiast iść w to głupawe śmieszkowanie, które wychodzi słabo, jakby na siłę, bo wiadomo, piszemy o Pythonach, więc zasypanie tekstu sucharami jest obowiązkowe.
A tak poza tym, to ok, pewnie warto.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toŚwietna lektura dla fanów Monty Pythona i do tego napisana w lekkim, humorystycznym stylu. Owszem, autorzy skaczą pomiędzy tematami, skeczami i filmami jednak pasuje to do stylistyki Pythonów. Czasem miałam wrażenie, że wchodzą aż nazbyt naukowo w sens skeczów, prawdopodobnie sami Pythoni zrobiliby wielkie oczy na tego typu interpretacje czy niepotrzebnie głębokie analizy :) Mimo wszystko polecam wszystkim fanom (dowiecie się o co chodzi z SEMPRINI! lub dlaczego telewizja jest bez sensu. Nie dowiecie się natomiast jaki jest sens życia :)).
Świetna lektura dla fanów Monty Pythona i do tego napisana w lekkim, humorystycznym stylu. Owszem, autorzy skaczą pomiędzy tematami, skeczami i filmami jednak pasuje to do stylistyki Pythonów. Czasem miałam wrażenie, że wchodzą aż nazbyt naukowo w sens skeczów, prawdopodobnie sami Pythoni zrobiliby wielkie oczy na tego typu interpretacje czy niepotrzebnie głębokie analizy...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPełna humoru historia Monty Pythona
Pełna humoru historia Monty Pythona
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPochłonęłam w kilka godzin. Dla mnie świetna książka ukazująca podłoże komediowego geniuszu grupy Monty Pythona. Jestem od kilku lat fanką ich twórczości i analiza przeprowadzona w tej książce wielce mnie zadowala. Niektórym może wydać się nudna, ale mi podpasowała wyjątkowo.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toOh matko, nie przebrnęłam. Z jednej strony w przedmowie autorzy klną się, że absolutnie celem tego tomu nie jest tłumaczenie czy wyjaśnianie sensu humoru Monty Pythona, czy nawet dawania kontekstu ich dowcipom. A kilka stron dalej mamy ni mniej ni więcej tylko filozoficzne, uniwersyteckie dyrdymały okołoskeczowe... Ani śmieszne, ani wyjaśniające, ani nie dające tła historycznego. Nie wiem co to ma być, ale ewidentnie nie jestem odbiorcą.
Oh matko, nie przebrnęłam. Z jednej strony w przedmowie autorzy klną się, że absolutnie celem tego tomu nie jest tłumaczenie czy wyjaśnianie sensu humoru Monty Pythona, czy nawet dawania kontekstu ich dowcipom. A kilka stron dalej mamy ni mniej ni więcej tylko filozoficzne, uniwersyteckie dyrdymały okołoskeczowe... Ani śmieszne, ani wyjaśniające, ani nie dające tła...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toOpis i wytłumaczenie ważniejszych skeczy MP. Wyjaśnianie czego można się było dowiedzieć z nich nt. historii, filozofii itd. To jak opisywanie i tłumaczenie żartu, więc...
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toJako wielbiciel talentu twórców Monty Pythona nie mogłem pominąć kolejnej pozycji poświęconej tej formacji. Przeczytałem z zainteresowanym rozpoczynając od zabawnej przedmowy. W zasadzie nie jest to linearna historia grupy, lecz praca wpisująca się w nurt naukowego wyjaśnienia na czym polegał fenomen programu „Latający Cyrk”. To próba uzmysłowienia, jak z wielu dziedzin czerpano inspirację, jak wiele różnorodnych tematów poruszano w audycjach i jak bardzo trzeba być oczytanym, by wychwycić wszystkie niuanse oraz zobaczyć gdzie tkwi istota żartu. Historia, filozofia, muzyka, biologia, geografia… długo by wymieniać, zresztą wiele wyjaśniają kierunki studiów kończonych przez aktorów. Inaczej rzecz ujmując, niewiedza zmuszała widza do sięgnięcia przynajmniej do encyklopedii w myśl hasła bawiąc – uczymy. Gdy dziś po latach oglądam cykl, to część skeczy zestarzała i dziwię się nawet że kiedyś mnie bawiły. Z kolei część Jestem jednak Pythonom ogromnie wdzięczny, że rozjaśnili humorem moją młodość, że wiem co to jest metopa, że umiem wymienić skład drużyny filozofów niemieckich (z niespodziewanym udziałem Franza Beckenbauera) i greckich, że znam historię rozwoju lotów balonowych, że poznałem malarstwo Turnera i smak cherry. Za wszystko… Ciekawa książka, chociaż momentami narracja nie jest zbyt płynna, zaś ze względu na rozbieranie poszczególnych zagadnień na czynniki pierwsze dedykowana przed wszystkim zagorzałym wielbicielom.
Jako wielbiciel talentu twórców Monty Pythona nie mogłem pominąć kolejnej pozycji poświęconej tej formacji. Przeczytałem z zainteresowanym rozpoczynając od zabawnej przedmowy. W zasadzie nie jest to linearna historia grupy, lecz praca wpisująca się w nurt naukowego wyjaśnienia na czym polegał fenomen programu „Latający Cyrk”. To próba uzmysłowienia, jak z wielu dziedzin...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCzytanie o Latającym Cyrku Monty Pythona wbrew pozorom nie jest jak lizanie loda przez szybę cukierni. To raczej pełnowartościowa zabawa z pamięcią, obrazem i niejako wsteczny śmiech. Autorzy bardzo swobodnie poruszają się po twórczości Pythonów, analizując co ciekawsze ich zdaniem wątki.
Największe zastrzeżenie - bardzo nierówny poziom książki. Zdarzają się fragmenty wybitne, ukazujące podszewki Latającego Cyrku, z którego nawet Cleese czy Jones nie zdawali sobie sprawy, a bywa też... nudno. Niestety. W dodatku humor piszących, choć wyraźnie inspirowany dokonaniami Brytyjczyków (Gilliam od 2006 ma obywatelstwo),nie doskakuje do poziomu. Wykorzystuje medium, są smaczne elementy metameta/autoteliczne, lecz częściej kręciłem głową niż podnosiłem kąciki ust. Acz parę żartów sprawiło, że chichotałem lepiej niż matka Palina na przesłuchaniu przez Hiszpańską Inkwizycję.
Nie jest to kompedium wiedzy. Książka o tym skomplikowanym tytule to po prostu solidna porcja interpretacji Pythowersum, zrobiona przez fanów, którzy przypadkiem zostali profesorami. Do śmiechu, przypomnienia i paru zaskoczeń
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNajwiększe zastrzeżenie - bardzo nierówny poziom książki. Zdarzają się fragmenty...
Trochę się zawiodłem.
Trochę się zawiodłem.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNaukowa analiza motywów w dziełach MP. Ciekawe, ale czyta się średnio - zbyt naukowe, no i autorzy usiłują wprowadzić humor- bez rezultatu.