Cesaria Evora

Okładka książki Cesaria Evora autora Elżbieta Sieradzińska, 9788364700293
Okładka książki Cesaria Evora
Elżbieta Sieradzińska Wydawnictwo: Marginesy biografia, autobiografia, pamiętnik
biografia, autobiografia, pamiętnik

A Pani to kto?

4453 121 154

Oceny książki Cesaria Evora

OPINIE i DYSKUSJE o książce Cesaria Evora

Dawno temu ktoś mądry powiedział: nie pisz o tym, do czego nie masz dystansu. Jeśli jesteś kimś, czymś zauroczony, nie napiszesz o tym niczego dobrego. Tak też jest w tym przypadku. Autorka jest absolutnie zauroczona postacią Cesarii Evory - i dlatego, mimo że sili się na obiektywizm, książka z tego wyszła bardzo nierówna. Spokojnie zresztą można byłoby skrócić ją o połowę - sporo informacji zwyczajnie się powtarza, choć w różnych kontekstach.

Dwa plusy ma książka: piękne, rzadkie, częściowo nigdzie niepublikowane zdjęcia oraz dobrze odrobiona praca z osiągnięć królowej morny. Za to daję piątą gwiazdkę.

Pozycja pokazuje ciekawy punkt widzenia - z perspektywy polskiej przyjaciółki/przybranej córki/przybranej siostry. I wydaje się to obraz jak najbardziej autentyczny. Rażą czasami liczne powtórzenia myśli czy opisów, pojawiające się co i rusz. Podobnie jak nieco chaotyczny układ samej książki. Niemniej jednak bogactwo zdjęć oraz niejaka intymność tego portretu sprawiają, że warto sięgnąć po tę biografię.

Polskie pióro kreśli obraz Wielkiej Kobiety z Wysp Zielonego Przylądka. Kreśli obraz bardzo intymny, czasem zabawny, czasem ocierający się o wzruszenie, z którego wyłania się "normalna" kobieta. Normalna to słowo-klucz. Mimo wielkich zmian w życiu, ogromnej kariery i sukcesu Cesaria pozostała normalna. Normalna i autentyczna. Mimo, że swoim głosem czaruje i przenosi....

No cóż, nie jest to klasyczna biografia, a raczej zbiór wspomnień autorki na temat piosenkarki, której była fanką. Hmmm, psychofanką, bym powiedziała. Informacji jest tu wiele, ale wszystko bardzo chaotycznie wymieszane, do tego autorka często się powtarza. I do tego ma tendencję do podkreślania, jak się przyjaźniła z Evorą. Zasypuje też czytelnika detalami dotyczącymi twórczości Evory, co jest nieco nużące. Tymczasem obraz piosenkarki, jaki się wyłania z tej książki, pokazuje ją jako kobietę bardzo kapryśną, trudną, niejednoznaczną.

164 użytkowników ma tytuł Cesaria Evora na półkach głównych
37 użytkowników ma tytuł Cesaria Evora na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Cesaria Evora

Elżbieta Sieradzińska
Elżbieta Sieradzińska
Elżbieta Sieradzińska – romanistka z zamiłowania i wykształcenia, tłumaczka z języka francuskiego, wieloletnia pracownica Miejskiej Biblioteki Publicznej w Mińsku Mazowieckim i jej dyrektorka w latach 2014–2020. Trekkerka zachwycona Nepalem i Himalajami. Na pewnym życiowym zakręcie spotkała Cesárię Évorę i muzykę Wysp Zielonego Przylądka; dla nich zdradziła nie tylko góry, ale także Awinion i Prowansję. Autorka przekładów piosenek Cesárii Évory dla Sony-BMG na polskich wersjach płyt Voz d’Amor (2003) i Rogamar (2006). Z serca i duszy muzyk, wokalistka, kompozytorka, autorka tekstów w języku polskim, francuskim i kreolskim. Z zespołem Costanova nagrała promocyjną płytę Voyage, obecnie przygotowuje drugą – Miraże. Autorka artykułów poświęconych górom i muzyce i kulturze Wysp Zielonego Przylądka oraz przekładów książek głównie o tematyce górskiej i o historii chrześcijaństwa. W latach 2007–2012 oficjalna blogerka w serwisie internetowym poświęconym Afryce (www.afryka.org). Autorka pierwszego polskiego przewodnika po Wyspach Zielonego Przylądka. Związana z Wydawnictwem Marginesy, w którym wydała biografie Cesária Évora (2015) i Wanda Rutkiewicz. Jeszcze tylko jeden szczyt (wyd. 2 popr. i uzup., 2022). Prawa do ekranizacji tej ostatniej książki wykupił TVN. Obecnie pracuje nad biografią Josephine Baker. Członkini honorowa Stowarzyszenia Pisarzy Południowej Francji Le Félibrige. Odznaczona brązowym medalem „Zasłużony dla Kultury” Gloria Artis (2006) i, w uznaniu za zasługi w działalności na rzecz rozwoju kultury, Złotym Krzyżem Zasługi (2015).

Cytaty z książki Cesaria Evora

Elżbieta Sieradzińska Cesaria Evora Zobacz więcej