Historia powszechna. Starożytność

- historia
- Historia Powszechna
- 2007-01-01
- 1997-01-01
Podstawowy podręcznik do egzaminu z historii starożytnej!
Książka prezentuje historię państw Starożytnego Wschodu (Mezopotamia, Egipt, Indie, Chiny),Grecji i Rzymu - omawia warunki naturalne, społeczeństwo, politykę wewnętrzną i zagraniczną, stosunki gospodarcze, wierzenia religijne oraz dorobek kulturalny.
Podręcznik wzbogacono tablicami synchronicznymi i genealogicznymi, indeksami rzeczowym, osób i nazw geograficznych oraz etnograficznych, zestawieniami najważniejszych dat, a także wieloma barwnymi mapami i ilustracjami.
Nowe uzupełnione wydanie zawiera:
zaktualizowaną bibliografię,
zestaw zagadnień egzaminacyjnych.
Kup Historia powszechna. Starożytność w ulubionej księgarni
Oceny książki Historia powszechna. Starożytność
520 użytkowników ma tytuł Historia powszechna. Starożytność na półkach głównych- Przeczytane 357
- Historia 32
- Historyczne 7
- Starożytność 6
- historia 4
- Starożytność 4

OPINIE i DYSKUSJE o książce Historia powszechna. Starożytność
Z książki bije ewidentny niedobór wiedzy na pewne tematy w okresie jej pisania. Pewne tematy zostały opisane zbyt ogólnikowo (Starożytne Chiny i Indie). Aczkolwiek ogólnie opracowanie jest przejrzyste i język przystępny co sprawia że książka jest godna polecenia jako fundament do głębszego rozumienia starożytności.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toMoże być, ale historia powszechna A. Ziółkowskiego jest o niebo lepsza.
Może być, ale historia powszechna A. Ziółkowskiego jest o niebo lepsza.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toprzynajmniej jedna gwiazdka w dol za uporczywe pisanie Aleksander W., Konstantyn W. O co oni sa podejrzani, ze stracili drugi czlon? Dlaczego nie Juliusz C.? Co autor zrobil z calym tym zaoszczedzonym czasem omijajac "ielki"? na co wydawnictwo zuzylo ten atrament? moze odpowiedzi na te pytania uzasadnia utrate przydomku?
Zdecydowanie powinno to zostac poprawione.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toZdecydowanie powinno to zostac poprawione.
Wkrótce więcej o tej książce na blogu Historycznik. Niniejsza książka była książką biblioteczną. Zaś w księgozbiorze domowym posiadam o wiele obszerniejszą - i o wiele bardziej szczegółową książkę do starożytności - Adama Ziółkowskiego - Historia powszechna starożytność. Niemniej na plus Wolskiego przemawia bardzo dobra kondensacja treści, i chyba - zawarte absolutne minimum treści. Pamiętam 2001/2002 rok - kiedy to Bliski Wschód z tego podręcznika trzeba było mieć obok Iliady i Odysei opanowany na tip top na I szym roku studiów historycznych.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPodstawowy podręcznik, z którego przygotowywałem się do egzaminu ze starożytności. Aczkolwiek potem zostały wydane lepsze.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toBez dobrej orientacji w historii starożytnej ciężko zrozumieć późniejsze epoki, a zwłaszcza średniowiecze i wczesną nowożytność. Niestety moja wiedza na temat antyku była dosyć wybiórcza i chaotyczna. Wciągający styl wykładu Wolskiego pomógł mi poszerzyć i poukładać niezbędne informacje.
Praca ma swoje lata i oczywiście obecny stan wiedzy jest zupełnie inny niż w latach 60. ubiegłego wieku. Mimo to książka znakomicie spełnia swoją rolę jako zarys dziejów starożytnych.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPraca ma swoje lata i oczywiście obecny stan wiedzy jest zupełnie inny niż w latach...
Opracowanie Józefa Wolskiego stanowi interesujący wstęp do starożytności. Wiele jednak informacji jest już przestarzałych, jednak warto zacząć z tym podręcznikiem przygodę, aby wstępnie ułożyć sobie w głowie pewne informacje i później eksplorować świat literatury w tym temacie.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toJednymi z pierwszych książek, które przyczyniły się do mojego zainteresowania historią starożytną- była: „Mitologia ” Jana Parandowskiego i dzieła Homera, które kocham całym sobą, ale mimo szacunku i przywiązania, którymi je darzę- do prawdziwych dzieł historycznych ich nie zaliczam, w istocie moja przygoda z odkrywaniem, a w konsekwencji wnikaniem w świat starożytności, rozpoczęła się tak naprawdę właśnie od książki„Historii powszechna ” autorstwa profesora Józefa Wolskiego, eksperta z zakresu: klasycznej historii Grecji, historii epoki hellenistycznej, jak również czasów dynastii Arsacydów, panującej w Persji w latach od 238 p.n.e. do 226 n.e. Wielokrotnie przeze mnie wertowane dzieło, pozwoliło mi poznać w stopniu zadowalającym, jak na potrzeby miłośnika (amatora) historii, zamierzchłe czasy ludzkości, począwszy od pierwszych miast-państw w Mezopotamii poprzez starożytny Egipt, Indie, Grecję, Rzym i inne cywilizacje. Wielkim atutem powyższego dzieła jest nakreślenie i ukazanie czytelnikowi w sposób wyrazisty i skondensowany, wielu ciekawych informacji tyczących się: kultury, obyczajów, sytuacji gospodarczo-politycznej ówczesnych ludów w sposób przejrzysty i zrozumiały — nawet dla człowieka nieparającego się historią zawodowo. Co prawda dzieło liczy sobie już parę dziesiątków lat i pewne fakty widziane i interpretowane są na chwilę obecną w nieco odmienny sposób, inne zaś zdezaktualizowały się, lecz mimo wszystko dzieło profesora Wolskiego zasługuje na uznanie i szacunek. W zdecydowanej większości swej objętości jest wciąż aktualne i przyczynia się do popularyzacji tak pięknej dziedziny nauki, jaką jest historia a w szczególności historia starożytna. Polecam.
Jednymi z pierwszych książek, które przyczyniły się do mojego zainteresowania historią starożytną- była: „Mitologia ” Jana Parandowskiego i dzieła Homera, które kocham całym sobą, ale mimo szacunku i przywiązania, którymi je darzę- do prawdziwych dzieł historycznych ich nie zaliczam, w istocie moja przygoda z odkrywaniem, a w konsekwencji wnikaniem w świat starożytności,...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPotężne ogarniające całą starożytność rzetelne opracowanie. Oparte na wielu źródłach. Nie tylko dla studentów
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCiekawa sprawa
Ciekawa sprawa