Bajki dla małych i dużych tom 1
Ta książka nie posiada jeszcze opisu.
Kup Bajki dla małych i dużych tom 1 w ulubionej księgarni
Oceny książki Bajki dla małych i dużych tom 1
127 użytkowników ma tytuł Bajki dla małych i dużych tom 1 na półkach głównych- Chcę przeczytać 76
- 2021 2
- Wiktor 2021 1
- Wyzwanie 2025 1
- Adam 1
- Bajki, baśnie, opowiadania dla dzieci i młodzieży, fantasy, legendy, mity, omówienia i analizy 1

OPINIE i DYSKUSJE o książce Bajki dla małych i dużych tom 1
Jestem niesamowicie zawiedziona. Spodziewałam się uniwersalnych bajek, przepełnionych mądrościami, z których zarówno dziecko jak i dorosły wyniesie coś dla siebie, a zastałam... najprościej ujmując "lewacki bełkot". Sugerującą dzieciom, że wystarczy tylko chcieć, żeby zmienić kolor, płeć czy gatunek. Rozumiem, że to bajka, więc to może metafory, brak dosłowności, ale aż bije prostotą i próbą formatowania młodych umysłów.
Dobra jedynie jako baza do dyskusji i rozważań na tematy poruszone w tych bajkach.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toDla małych książka to nie jest, moim zdaniem. Dla dużych owszem, ale słabiutko wyszło. Mnie pan Łysiak nie przekonał do swojej bajkowej twórczości.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toUwielbiam Łysiaka, jednakże w bardziej dorosłym wydaniu. Książka zawiera 2 bajki, oczywiście z morałem, przeczytalam ale nie zachwycily mnie. Nalezy jednak dodać, że książka jest pięknie wydana, a rysunki wprost zachwycają.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toBajka wzorująca się na baśniach o Lechu, kocie w butach, koziołku matołku, a jednocześnie satyrycznie podchodząca do historycznych i współczesnych wydarzeń i społecznych zachowań. Oby doczekała się statusu Legendy, wtedy zostanie poznana dokładniej (szybkie przeczytanie nie gwarantuje dobrej zabawy) i może zostanie lekturą w szkole, gdyż jest tego warta bardziej niż niektóre propozycje zastępujące "Naszą szkapę" (nie wiem czy wyrzucanie tego typu literatury jest konieczne, ale jeśli jest...),a nad którymi pochyliłem się z przerażeniem i obrzydzeniem współczując dzieciom.
Bajka wzorująca się na baśniach o Lechu, kocie w butach, koziołku matołku, a jednocześnie satyrycznie podchodząca do historycznych i współczesnych wydarzeń i społecznych zachowań. Oby doczekała się statusu Legendy, wtedy zostanie poznana dokładniej (szybkie przeczytanie nie gwarantuje dobrej zabawy) i może zostanie lekturą w szkole, gdyż jest tego warta bardziej niż...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNie wiem ile z tego zrozumieją dzieci ale dorośli podniosą kąciki ust zapewne nie raz :-)
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toDwie bajki, które swą treścią dają dużo do myślenia. Wiele aluzji powoduje, że naprawdę śmieszą. Czyta się je szybko z racji dużej czcionki i sporej ilości kolorowych ilustracji. Polecam serdecznie!
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNie za bardzo wybitne, ale czyta się bardzo lekko i szybko.
Nie za bardzo wybitne, ale czyta się bardzo lekko i szybko.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toRzeczywiście dla małych i dużych. Kolejna dobra książka Waldemara Łysiaka.
Rzeczywiście dla małych i dużych. Kolejna dobra książka Waldemara Łysiaka.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toMało tekstu dużo obrazków. Autor opowiada historyjkę do prezentowanych rycin i ilustracji. Prosta warstwa dla dzieci i mądrzejsza, sarkastyczna dla dorosłych.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTego jeszcze nie było. Łysiak bajkopisarzem. Prędzej można by się spodziewać, że zacznie pisać wiersze niż bajki, ale widocznie to taki moment w życiu pisarza, że warto poeksperymentować z nową formą i zająć się czymś, co wbrew pozorom wcale łatwym zadaniem nie jest, bo najmłodsi czytelnicy są najbardziej wymagający. Choć trzeba tu jasno powiedzieć, że choć w tytule tego dzieła jest termin bajka, który sugerowałby formę dla dzieci ale dalej sugestia nie jest tak oczywista do kogo ona jest skierowana, to zdecydowanie trzeba powiedzieć, że to bajki dla dorosłych, i to dorośli będą w stanie w pełni ich bogactwo docenić i zrozumieć, co nie oznacza, że dzieci nie będą w stanie ich po swojemu, może bez głębokiego wchodzenia pojąć, pełno w nich bowiem erudycyjnych odniesień. Autor bawi się licznymi kontekstami, dokonując różnorakich porównań korzysta z bogatej wiedzy historycznej, zwłaszcza z bliskiego mu sercu okresu napoleońskiego, i sprytnie przemyca te odniesienia, ale sięga również i do funkcjonujących w powszechnym obiegu zwrotów i myśli, które będą czytelne dla jednak bardziej wyrobionego odbiorcy, który śledzi, co dzieje się w aktualnym wymiarze w kinie, teatrze, filmie czy polityce. Liczne aluzje sugerują, że pod bajkowymi postaciami, a jest to znany przecież zabieg stylistyczny, ukrywają się znane postacie naszego życia politycznego, a jeśli przy tej okazji używają one języka, który zawiera charakterystyczne zwroty i powiedzonka, to rozszyfrowywanie kto kim jest lub o kim się wypowiada, wcale nie jest takie trudne. To jednak jest zdecydowanym atutem. Bawiąc się konwencją, jaką uzyskuje dzięki formie jaką jest bajka, może przemycić wiele własnych poglądów i swoje widzenie świata, które choć zakamuflowane jest jednak czytelne. A reguły zostają zachowane. Bajka ma swoich dobrych i złych bohaterów, dziecko będzie miało wyraźne rozróżnienie, i wykładnię, co jest dobre a co jest złe, i po której stronie ma się opowiedzieć. Przygody bohaterów są pełne emocjonujących wrażeń, spotykają ich niesamowite wydarzenia, doświadczają magii, która wprowadza element cudowności ale nie sugerujący jego nadużywania, by nie przekroczyć dozwolonych granic świata czarów, kończą się morałem, który niesie ze sobą jednoznaczne przesłanie, więc dziecko nie odejdzie z poczuciem niezrozumienia czy niedosytu, będzie miało spójny obraz świata, a jego wyobraźnia zostanie zapłodniona barwnymi opowieściami. Łysiak jest mistrzem, wie, jak delikatną materię sobie wybrał, i jak bardzo wszyscy będą się temu przyglądać, on jednak świetnie sobie z nią poradził i zapraszając nas do swego bajkowego osobistego wnętrza, zgodnie z przyjętymi schematami ale i z własnym piętnem, prezentuje nam treści, które chciałby, by spełniając swoją rolę jednocześnie były okazją do nieco innego spojrzenia na rzeczywistość. Bajkowy świat Łysiaka jest intrygującym, warto się w niego zagłębić.
Tego jeszcze nie było. Łysiak bajkopisarzem. Prędzej można by się spodziewać, że zacznie pisać wiersze niż bajki, ale widocznie to taki moment w życiu pisarza, że warto poeksperymentować z nową formą i zająć się czymś, co wbrew pozorom wcale łatwym zadaniem nie jest, bo najmłodsi czytelnicy są najbardziej wymagający. Choć trzeba tu jasno powiedzieć, że choć w tytule tego...