Woda Żywa. Baśnie pisarzy polskich

- literatura dziecięca
- 1990-01-01
- 1958-01-01
- 83-10-087-10-1
Zbiór baśni pisarzy polskich.
Zebrała Stefania Wortman
Ilustrował Antoni Boratyński
Zawartość zbioru:
1. Sobotnia Góra (Roman Zmorski)
2. Kwiat paproci (Józef Ignacy Kraszewski)
3. O królewnie czarodziejce (Józef Ignacy Kraszewski)
4. Janosik (Zofia Urbanowska /wg A. Stopki/)
5. Księżniczka Głogu (Władysław Ludwik Anczyc)
6. Opowiadanie babuni (Narcyza Żmichowska)
7. Byś i Dyś (Adolf Dygasiński)
8. Psujaczek (Bolesław Prus)
9. O rycerzu miłującym (Eliza Orzeszkowa)
10. Bajka (Henryk Sienkiewicz)
11. Legenda żeglarska (Henryk Sienkiewicz)
12. Jak to ze lnem było (Maria Konopnicka)
13. Czarnoksiężnik i uczeń (Jan Kasprowicz)
14. Ucieczka (Jan Kasprowicz)
15 Śpiący rycerze /gwarą podhalańską/ (Kazimierz Przerwa-Tetmajer)
16. Legenda o Podhalu (Władysław Orkan)
17. Baśń o pięknej Parysadzie i o ptaku Bulbulezarze (Bolesław Leśmian)
18. O kołku do wieszania odzieży (Aleksander Szczęsny)
19. O złym czarowniku i cudownej gęśli (Aleksander Szczęsny)
20. Inwalidzi (Wacław Sieroszewski)
21. Baśń o pięknej Egle (Maria Rodziewiczówna)
22. Szklana Góra (Bronisława Ostrowska)
23. Syrena (OR-OT /Artur Oppman/)
24. Legenda o pieśni (Janusz Korczak)
25. Szewc Kopytko i kaczor Kwak (Kornel Makuszyński)
26. O tym jak krawiec pan Niteczka został królem (Kornel Makuszyński)
27. Jak Dudek został od razu dorosłym człowiekiem (Włodzimierz Perzyński)
28. Pan Rozpędek (Włodzimierz Perzyński)
29. Kwiat ametystu (Halina Górska)
Kup Woda Żywa. Baśnie pisarzy polskich w ulubionej księgarni
Oceny książki Woda Żywa. Baśnie pisarzy polskich
108 użytkowników ma tytuł Woda Żywa. Baśnie pisarzy polskich na półkach głównych- Przeczytane 64
- Dziecięce 2
- Fantastyka 2
- Z dzieciństwa 2
- Ponadtrzyrazy 1
Tagi i tematy do książki Woda Żywa. Baśnie pisarzy polskich
Cytaty z książki Woda Żywa. Baśnie pisarzy polskich
Jest hań grota niezmierna, wielga i wiele w ziemię trza iść ku niej. Jeno nie trefi jacy ten, co go janioł pilnujący powiedzie.

OPINIE i DYSKUSJE o książce Woda Żywa. Baśnie pisarzy polskich
Wideo opinia zbioru polskich baśni
Wideo opinia zbioru polskich baśni
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toUkochane baśnie mojego dzieciństwa. Piękne i z morałem. Po latach mając tylko wspomnienie okładki, odnalazłam w antykwariacie pierwsze wydanie tej książki. Oczywiście kupiłam. Będę czytać swoim synom.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPrzepiękne baśnie polskich pisarzy. Część czytała mi Mama a część przeczytałem już sam. O Janosiku, o Sobotniej górze, o Księżniczce... Cudowne wspomnienia! Koniecznie!!!
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toByla to jedna z książek mojego dzieciństwa. Nie wiem czy było to wydanie z 1958r. Ja zapamiętałem informacje wydrukowana gdzieś w środku: rok wydania 1947.
Moja matka czytała mi pare opowiadan z tego zbioru, umiała czytać gwarą opowiadanie "Śpiacy rycerze".
Gdy przyjechałem po dziesięciu latach po raz pierwszy do Polski książki juz nie było.
Gdyby było jakies wznowienie kupiłbym oczywiście.
W międzyczasie jeden z moich znajomych kupił dla mnie tę książkę. (piszę to w lutym 2025 r.) W tym samym wydaniu z 1956 roku. Przeczytałem ponownie dopiero jedno opowiadanie, resztę zostawiam sobie na później.
Oczywiście wyobraźnia człowieka, który ma ponad sześćdziesiąt lat nie działa w tak intensywny i bezpośredni sposób gdy ma się lat 5, 7 czy 10. Jest dla mnie ta kupiona przez znajomego książka sympatycznym wspomnieniem o tym kim byłem jako 6- czy 7-latek.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toW trakcie jednego z dłuższych opowiadań brakowało druku na kilkunastu stronach. Inspirowało mnie to do układania własnych treści / dalszego ciągu.
Moja matka czytała mi pare opowiadan z tego zbioru, umiała czytać gwarą...
Jedna z moich ulubionych książek w dzieciństwie. Pamiętam, że czytałam ją na okrągło, a nawet próbowałam dopisywać do niektórych opowieści dalszy ciąg.
Potem, po latach, była to też przebojowa lektura mojego starszego syna.
Mimo iż minęło sporo czasu, wciąż pamiętam treść większości utworów. Moją ulubioną baśnią były perypetie pana Rozpędka (przy każdym czytaniu bawiłam się świetnie). Uwielbiałam też Krawca Niteczkę...
Przydałoby się na pewno wznowienie "Wody żywej", bo to zbiór, który się nie starzeje.
Bardzo żałuję, że mój egzemplarz gdzieś się zawieruszył...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPotem, po latach, była to też przebojowa lektura mojego starszego syna.
wspaniała, dobry wstęp do zainteresowania książką, chciałbym ją kupić przyszłemu wnuczkowi (ce) aby miał podobne wspomnienia
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toWspaniałe baśnie i pozostające na długo w pamięci...
Wspaniałe baśnie i pozostające na długo w pamięci...
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toZnakomity zbiór. Potęga żywej wyobraźni, pięknego, bogatego języka, cudowności, w której chce się zanurzać.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toMój zaczytany egzemplarz stoi na honorowym miejscu i mimo zniszczenia świeci swoim blaskiem. Polska baśń nie powinna mieć żadnych kompleksów, ba!, mogłaby wynosić się nad inne, ale po co? Baśń jest baśnią, jest baśnią, jest baśnią - po prostu :)